Naudu paņēma, bet neaizbēga – mākslinieks būs spiests atmaksāt muzejam desmitiem tūkstošus eiro

Pamatīgās sprukās nonācis dāņu mākslinieks Jenss Hānings, kurš 2020. gadā saņēma no Olborgas muzeja banknotes 534 000 kronu (aptuveni 71,5 tūkstošu eiro) vērtībā, lai tās izmantotu divu mākslas darbu izgatavošanā. Kad pienāca noteiktais termiņš, mākslinieks muzejam nosūtīja divus ierāmētus pilnīgi baltus audekla gabalus ar piezīmi, ka mākslas darba nosaukums esot “Ņem naudu un bēdz”. Tagad Kopenhāgenas tiesa nospriedusi, ka gandrīz visa no muzeja saņemtā nauda ir jāatmaksā, taču tā jau sen iztērēta.
2021. gadā Olborgas laikmetīgās mākslas muzeja izstādē bija aplūkojami arī Jensa Hāninga baltie audekli ar nosaukumu “Ņem naudu un bēdz”. ©AFP/Scanpix

58 gadus vecais Hānings savulaik jau bija radījis mākslas darbus, pie audekla līmējot banknotes, vēsta “Euronews”. Gatavojot izstādi, kuras galvenā tēma bija darba devēju un darba ņēmēju attiecības nākotnē, par viņu atcerējās Olborgas laikmetīgās mākslas muzeja “Kunsten” direktors Lase Andersons. Jau drīz ar mākslinieku bija noslēgta vienošanās - muzejs piešķir viņam nepieciešamās naudaszīmes, bet Hānings izgatavo divus mākslas darbus, kuros tiek salīdzinātas iedzīvotāju algas un pirktspēja Dānijā un Austrijā.

Grūti aprakstīt muzeja darbinieku izbrīnu, kad, atverot no Hāninga saņemtās kastes viņi tajās atrada vien pilnīgi baltus ierāmēta audekla gabalus, vēsta “CNN”. Andersons atzinis, ka Hāninga humora izjūta viņu pat uzjautrinājusi (ne jau velti šie “mākslas darbi”, kuriem blakus bija izvietots attiecīgs skaidrojums, tika eksponēti izstādē), tomēr atstāt bez ievērības to, ka muzejam faktiski izkrāpta ievērojama naudas summa, nebija iespējams.

“Mēs neesam īpaši bagāts muzejs. Nākas rūpīgi pārdomāt, kā tērēt pieejamos līdzekļus, un nekādā gadījumā neesam gatavi tērēt vairāk, kā spējam atļauties,” Andersons stāstījis intervijā “The Guardian”. Pēc tam, kad mākslinieks kategoriski atsacījies naudu atmaksāt, muzejam nav atlicis nekas cits, kā vērsties tiesā, un šonedēļ tā paziņojusi savu spriedumu. Hāningam būs jāatdod muzejam lielākā daļa naudas (pārrēķinot eiro - 67 000 eiro), bet atlikušo daļu tiesa kvalificējusi kā viņam pienākošos honorāru - galu galā, muzejs taču izmantojis viņa atsūtītos audeklus, eksponējot tos izstādē.

Sarunā ar Dānijas radio Hānings atzinis, ka šādu iznākumu jau esot prognozējis, taču vienalga ir šokā. Un pavisam parasta un saprotama iemesla dēļ - naudas, lai norēķinātos ar muzeju, viņam nav, jo tā jau sen iztērēta. Finansiālu problēmu dēļ (spriedumā noteikts, ka viņam jāmaksā arī tiesas izdevumi, kas sasniedz vairākus tūkstošus eiro) apelācijas iesniegšana pašlaik netiek izskatīta, turklāt mākslinieks labi apzinās, ka iespēja uzvarēt apelācijas prāvā ir pavisam niecīga. Viņš gan turpina uzsvērt, ka nejūtas izdarījis neko sliktu. Pirmkārt, mākslas darbs izdevies krietni interesantāks par muzeja iecerēto, bet otrkārt - izceļoties lielajai jezgai ap šiem audekliem, muzejs itin labi nopelnījis un ieguvis atpazīstamību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā