Uz Sardīniju aicina aitu ganus no Kirgizstānas

Lai mazinātu depopulācijas un cilvēku novecošanas negatīvās sekas, pārcelties uz dzīvi Itālijas salā Sardīnijā un nodarboties ar ierasto arodu tiek aicināti aitu gani no Kirgizstānas. Paredzēts, ka pirmie simts viesstrādnieki kopā ar ģimenēm Sardīnijā ieradīsies nākamajā gadā, un, ja programma izrādīsies veiksmīga, to plānots paplašināt.
Sardīnijā aitu joprojām ir daudz, taču pietrūkst to ganu.  ©AFP/Scanpix

“Euronews” vēsta, ka Itālijas lauksaimnieku apvienības “Coldiretti” Sardīnijas nodaļa jau parakstījusi vienošanos ar Kirgizstānas Nodarbinātības ministriju par viesstrādnieku piesaisti. Itālijas valdība šajā darījumā tieši nav iesaistīta, taču apsolījusi, ka kirgīzu aitu ganiem (vīriešiem vecumā no 18 līdz 45 gadiem) un viņu ģimenes locekļiem nebūs problēmu ar pagaidu darba vīzu saņemšanu. “Financial Times” atgādina, ka Itālijas lauksaimniecības ministrs Frančesko Lolobridžida atzinis - bez viesstrādnieku piesaistīšanas lauksaimniecība iznīks ne tikai Itālijā, bet arī visā Eiropas Savienībā.

Sardīnija šajā ziņā ir viens no depresīvākajiem Itālijas reģioniem. 2019. gadā salā bija 1 587 413 iedzīvotāju, bet 2020. gadā populācijas skaits bija sarucis līdz 1 509 044 cilvēkiem, ziņo “Euronews”. Jaunāki oficiālie dati nav pieejami, taču nav arī nekādu šaubu, ka šī tendence turpinās. Īpaši tā ietekmē salas vidienē esošos kalnainos apgabalus, kur vietējie zemnieki gadsimtiem ilgi pelnījuši iztiku, audzējot aitas, no kuru piena tiek gatavots tradicionālais siers ar nosaukumu “pecorino”. Lielākā daļa gados jauno cilvēku nevēlas turpināt priekšteču iesākto. Pat tie, kuri nedodas prom no Sardīnijas uz kontinentālo Itāliju vai tālāk uz Eiropu, cenšas iekārtoties darbā kādā no salas daudzajiem kūrortiem, bet Sardīnijas iekšiene un zemnieku ciematiņi paliek aizvien tukšāki un tukšāki.

Beidzamo gadu laikā Itālija piedzīvojusi lielu migrantu pieplūdumu, taču darbaspēka problēmu Sardīnijas lauku apvidos tas nav atrisinājis. “Coldiretti” speciālisti skaidrojuši - ieceļotājiem no Āfrikas un Āzijas valstīm nav nedz vēlēšanās apmesties šajās nomaļajās vietās, nedz attiecīgo iemaņu aitu audzēšanā. Tieši tādēļ nolemts piesaistīt viesstrādniekus no Kirgīzijas, kur aitu audzēšanas kultūra esot ļoti līdzīga Sardīnijā pieņemtajai. Arī tur ir kalni, arī tur samērā lielus ganāmpulkus uzrauga lielākoties vienas plašas ģimenes pārstāvji (darbaspēja algošana nav izplatīta).

Šāds piedāvājums varētu būt pievilcīgs arī kirgīziem, galvenokārt tādēļ, ka Itālijā viņi varētu nopelnīt krietni vairāk nekā dzimtenē. Plānots, ka sākotnēji viesstrādniekiem tiks piešķirtas vien pagaidu darba vīzas. Vairāku mēnešu garumā viņiem būs jāiziet prakse un jāapgūst dažādas jaunas iemaņas bez kurām, atbilstoši vietējiem standartiem, ar lauksaimniecību nav atļauts nodarboties. “Coldiretti” solījusi, ka nodrošinās arī sociālos darbiniekus, kuri palīdzēs Centrālāzijas valsts pilsoņiem ātrāk integrēties vietējā sabiedrībā. Ja viss ritēs kā iecerēts, jau nākamā gada rudenī tiem, kuri praksi veiksmīgi būs izgājuši, tiks uzticēti aitu ganāmpulki un ierādītas ganības. Iespējams, ka tālākā nākotnē šie ļaudis jau varētu kļūt par patstāvīgiem fermeriem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā