Krievija mēģina atspēkot ziņas par Melnās jūras kara flotes pavēlnieka likvidāciju

Pagājušās nedēļās nogalē, 22. septembrī Ukrainas spēki veica triecienu pa Krievijas Melnās jūras kara flotes štābu Sevastopolē. Šonedēļ Kijiva paziņoja, ka šajā veiksmīgajā operācijā nogalināti 34 Krievijas flotes virsnieki, to skaitā flotes pavēlnieks admirālis Viktors Sokolovs. Taču Maskava izplatījusi videosižetu, kurā Sokolovs redzams tiešsaistes apspriedē Aizsardzības ministrijā, apgalvojot, ka šie kadri uzņemti otrdienas, 26. septembra rītā.
Maskava apgalvo, ka Krievijas Melnās jūras kara flotes pavēlnieks Viktors Sokolovs esot sveiks un vesels.  ©Reuters/Scanpix

“Ziņas par admirāļa Sokolova nāvi varētu būt krietni pārspīlētas,” gandrīz citējot slaveno amerikāņu rakstnieku Marku Tvenu raksta “Politico.eu”. Lai gan nav iegūts apstiprinājums tam, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēde, kuras astoņu minūšu ilgo video publiskoja valsts ziņu aģentūra “RIA Novosti”, patiešām notikusi otrdienas rītā, Ukrainas amatpersonu izteikumi liecina, ka pārliecība par Sokolova likvidēšanu ir, ja ne pilnība zudusi, tad būtiski iedragāta.

“Ja tiks apstiprināts fakts, ka admirālis Sokolovs ir nogalināts, tās būs labas ziņas visiem,” sarunā ar “CNN” otrdienas vakarā sacījis Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs. Viņš atzinis, ka pirmdien izplatītā informācija par uzbrukuma rezultātiem bijusi pārsteidzīga, un Ukrainas varasiestādes vēl turpina apkopot datus, lai noskaidrotu, cik lielus zaudējumus nodarījusi ienaidniekam. “UNIAN.ua” pirmdien, atsaucoties uz avotiem valsts bruņotajos spēkos, ziņoja, ka raķešu triecienā Sevastopolē gājuši bojā 34 cilvēki, bet vēl 105 esot ievainoti. Tāpat tika vēstīts, ka Krievijas Melnās jūras flotes štābam nodarīti tik ievērojami postījumi, ka tas vairs nebūs izmantojams.

Maskavas versija par šiem notikumiem būtiski atšķiras. Krievija paziņoja, ka tai izdevies notriekt piecas raķetes, kas bijušas nomērķētas uz Melnās jūras kara flotes štābu. Vienas raķetes atlūzas gan esot ietriekušās ēkā, nodarot lokālus postījumus, un šī uzbrukuma laikā bez vēsts pazudis viens Krievijas karavīrs. Prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka prezidenta administrācija uzbrukumu Sevastopoles štābam nekomentēs, jo tā esot Aizsardzības ministrijas prerogatīva.

Ukrainas amatpersonas tagad ziņo, ka turpina pārbaudīt informāciju par trieciena sekām. Interesanti, ka gan Kijiva, gan Maskava uzsver - brīdī, kad ukraiņu raķetes raidītas uz štābu Sevastopolē, tur notikusi augstākā ranga flotes virsnieku apspriede. Līdz ar to Ukrainai patiešām bija iespēja ar vienu uzbrukumu iznīcināt ienaidnieka flotes eliti, taču pašlaik grūti spriest, vai tas ir izdevies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā