Kadirovs demonstrē lojalitāti Putinam un gatavo pēcteci

Lai kliedētu baumas par Čečenijas līdera Ramzana Kadirova slikto veselības stāvokli, Kremlī ceturtdien bija sarīkota viņa tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. “Republikā nekādu problēmu nav, tās mēs sen esam atrisinājuši,” sacījis Kadirovs. Krievijas televīzijas demonstrētajos sižetos nekāda uzmanība netika pievērsta nedz Čečenijas vietvalža pašsajūtai, gan nesenajam skandālam, kas izcēlās pēc tam, kad Kadirovs publiskoja video, kurā viņa nepilngadīgais dēls Adams redzams, piekaujam kādu ieslodzīto.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņam uzsvērti lojālā Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova tikšanās Kremlī. ©EPA/Scanpix

"Meduza.io” atgādina, ka pagājušajā nedēļā ne tikai Krievijas interneta vietnēs, bet arī ārvalstu medijos cirkulēja baumas par to, ka 46 gadus vecais Kadirovs ir neglābjami slims un atrodas uz nāves gultas (vairāki ar Ukrainas izlūkdienestu saistīti avoti pat apgalvoja, ka viņš esot miris). Sākotnējie mēģinājumi tās atspēkot nebija īpaši veiksmīgi. Kadirova administrācija izplatīja vairākus video ar Čečenijas līdera uzrunām, taču nebija īstas pārliecības, kad un kur tie uzņemti.

Tagad visām šaubām vajadzētu būt kliedētām. Krievijas valsts televīzijas kanāls “Rossija 24” pat pārtrauca tiešraidi no Maskavas finanšu foruma, lai parādītu trīs minūtes garu sižetu par Kadirova un Putina tikšanos. Kadirovs ir viens no Putina stingrākajiem un skaļākajiem piekritējiem, vēsta “BBC”, uzsverot, ka Čečenijas līderis atbalsta pagājušajā gadā uzsākto pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Kadirovs gan mēdz pārspīlēt čečenu karotāju lomu šajā militārajā konfliktā, jo pusotra gada laikā sakrājies ne mazums pierādījumu tam, ka “kadirovieši” frontē karot nevēlas un labprātāk savu ekipējumu demonstrē aizmugures līnijās, kur briesmu ir daudz mazāk.

Tomēr, tiekoties ar Krievijas prezidentu, Kadirovs jau atkal uzsvēris, ka vēlas “palielīties ar čečenu karotāju panākumiem Ukrainā”, un Putins piekritis šādam vērtējumam raksta “Meduza.io”. Kadirova lojalitātes nodrošināšana nozīmē to, ka Kremlim nākas ne tikai nepārtraukti piešķirt dāsnas dotācijas Čečenijai, bet arī pievērt acis uz to, ka tur netiek ievērota Krievijas konstitūcija un federālie likumi. Tikai divi piemēri - ar Kadirova ziņu šajā Ziemeļkaukāza republikā, kur iedzīvotāju lielākā daļa ir musulmaņi, faktiski legalizēta daudzsievība, kā arī noteikti stingri alkohola lietošanas aizliegumi.

Cilvēktiesību aizstāvji jau gadiem ilgi ceļ trauksmi par to, ka Čečenijā ieviesta tāda diktatūra, kurā pie varas esošie jebkuru likumu var traktēt kā vēlas. Problēma ir akūta visā Krievijā, taču Ziemeļkaukāzā jo īpaši, ziņo “Euronews”. Ļoti spilgti to apliecina Ņikitas Žuraveļa gadījums. Šā gada maijā 19 gadus vecais Ukrainā (Krievijas anektētajā Krimā) dzimušais vīrietis Volgogradā tika aizturēts par Korāna dedzināšanu. Lai gan ar Čečeniju viņam nekādu saikņu nav, Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastirkins oficiāli deva rīkojumu lietu izmeklēt Groznijā, jo ar savu rīcību Žuraveļs, lūk, esot aizskāris daudzu šīs republikas musulmaņu jūtas. Uz taisnīgu tiesu Žuraveļam cerēt ir naivi, vietējie izmeklētāji viņam jau “piešuvuši” vēl vienu lietu par spiegošanu Ukrainas bruņoto spēku labā.

Taču pat daudz ko redzējušos Krievijas iedzīvotājus pārsteidza kāda cita ziņa. Izrādās, ka pie Žuraveļa izmeklēšanas izolatorā pabijis Čečenijas prezidenta 15 gadus vecais dēls Adams, aizturēto izmantojot par boksa maisu un nežēlīgi piekaujot. Vēl šokējošāk ir tas, ka video ar šo eksekūciju internetā izlicis Kadirovs vecākais ar komentāru: “Piekāva un pareizi izdarīja!”. Kas 15 gadus vecam puikam būtu meklējams izmeklēšanas izolatorā, un kādēļ viņš drīkst nesodīti izrēķināties ar aizturēto, skaidrs nav pat Putina režīmam lojālajai cilvēktiesību ievērošanas pilnvarotajai Tatjanai Moskaļkovai, raksta “Meduza.io”. Viņas uzdevums Čečenijas ombudsmenam Mansuram Soltajevam incidenta apstākļus tā arī palicis bez atbildes.

Zīmīga ir Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova reakcija. Lūgts komentēt šo videoierakstu, viņš atklāti pateicis: “Nekomentēšu, jo negribu to darīt.” Bet Kadirovs jaunākais jau sajutis, ka viņam nekādi likumi nav rakstīti. Interneta vietnē “Instagram” viņš, uzrunājot Žuraveļu, raksta: “Tu vari izplatīt baumas, ienīst mani, apskaust un apspriest mani. Bet mēs taču abi lieliski saprotam, ka tad, ja tiksimies, tu man mīļi uzsmaidīsi.”

“Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība” atgādina, ka šā gada pavasarī neizpratni izraisīja cits video, kurā Adams Kadirovs redzams Dubaijā sēžot pie dārgas automašīnas stūres. Autovadītāja tiesību viņam nevarēja būt nedz saskaņā ar Krievijas, nedz Apvienoto Arābu Emirātu likumiem. Savukārt pagājušā gada oktobrī prezidents Kadirovs lielījās, ka viņa trīs vecākie dēli (Adams, 17 gadus vecais Ahmats un 16 gadus vecais Zelimhans) pabijuši “speciālajā militārajā operācijā” Ukrainā, un katrs esot sagūstījuši pa vienam ukraiņu karavīram. Domājams, ka tieši no šiem trim dēliem Kadirovs izvēlēsies sev pēcteci, un, atbilstoši vietējām tradīcijām, šai lomai tiek gatavots vecākais dēls. Ir zināms, ka Ahmats šogad bijis uz audienci Kremlī, kur ar Putinu apspriedis Ziemeļkaukāza jauniešus interesējošas problēmas.

Čečenijas vadonis neaizmirst arī par savām meitām. 24 gadus vecā Aišata ir kultūras ministre, 23 gadus vecā Hadižata vada reģionālo veselības aprūpes sistēmu, bet 20 gadus vecā Hutmata ir sava tēva sekretariāta vadītāja vietniece. “Euronews” raksta, ka ziņas par to, cik bērnu ir Kadirovam, esot pretrunīgas, Kad pērn ASV lēma par sankciju noteikšanu ģimenei, tika lēsts, ka viņu esot 12, taču atsevišķos Krievijas medijos ir ziņas par 14 Kadirova bērniem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā