Drošībā no krievu raķetēm – Harkivā skolu būvēs pazemē

Harkivas mērs Ihors Terehovs paziņojis, ka šajā Ukrainas pilsētā, ko regulāri apšauda ar Krievijas raķetēm un artilērijas lādiņiem, tiks būvēta pirmā pazemes skola. Tā atbildīs visiem pazemes patvertņu drošības standartiem un spēs nodrošināt klātienes mācības vairākiem tūkstošiem skolēnu. Līdz ar jaunā mācību gada sākšanos, pagaidu klases ierīkotas piecās Harkivas metrostacijās, taču to ietilpība ir par mazu.
Viena no 64 nelielajām klases telpām, kas ierīkota kādā Harkivas metrostacijā.  ©AFP/Scanpix

Terehovs ar savu vēstījumu nācis klajā “Telegram” kanālā, neprecizējot, kad šāda skola varētu uzsākt darbību un cik skolēni tajā varētu mācīties, vēsta “BBC”. Taču viņš uzsvēris, ka, neraugoties uz spiedīgo ekonomisko situāciju, līdzekļi šim projektam tiks izbrīvēti, jo amatpersonas ne tikai Harkivā, bet arī galvaspilsētā Kijivā labi apzinās izglītības jautājuma nozīmīgumu.

The Guardian, atsaucoties uz Harkivas izglītības pārvaldes vadītāju Olhu Demenko, raksta, ka pirms 2022. gada 24. februāra, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, pilsētā dzīvoja ap 110 000 skolēnu, bet pašlaik viņu skaits sarucis līdz 52 000. Taču tikai nelielai daļai bērnu (aptuveni 1100) ir iespēja izglītību kaut daļēji iegūt klātienē, visi pārējie ir spiesti mācīties attālināti, turklāt ilgstoši, jo karš sākās neilgi pēc tam, kad tika atcelti “Covid-19” pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi.

Demenko uzsvērusi, ka skolēniem, jo īpaši jaunāko klašu, socializēšanās ar vienaudžiem ir ļoti nepieciešama, un tās trūkums vēlāk var atstāt negatīvu iespaidu uz šo bērnu psihi, ko jau tāpat krietni iedragājusi ilgā atrašanās faktiski kara zonā. “BBC” atgādina, ka Harkiva atrodas tikai 30 kilometrus no robežas ar Krieviju, un gaisa trauksmes sirēnu skaņas kļuvušas teju par ikdienišķu parādību. Tādēļ viņa cer, ka jaunā skola, kurā bērni varēs justies drošībā, tiks uzbūvēta pēc iespējas ātrāk. Ziņu aģentūra “UNIAN”, atsaucoties uz Ukrainas interneta medijiem, prognozējusi, ka skolā varētu mācīties ap 4500 skolēnu.

Tieši pēc Demenko iniciatīvas pašlaik piecās Harkivas metrostacijās iekārtotas 64 diezgan pieticīga izmēra mācību telpas, 27 no kurām atvēlētas pirmklasniekiem, raksta “The Guardian”. Ņemot vērā ierobežoto platību, mācības notiek divās maiņās. Pirmajai stundas sākas pulksten 9.00, bet otrajai - 13.00. Tiesa, bērni mēdz kavēt stundu sākumu, ja laikā, kad viņi bijuši ceļā uz skolu, atskanējušas sirēnas, un visiem steigšus bijis jāmeklē patvērums. Labākā situācijā ir tie skolēni, kas dzīvo blakus, vai tie, kuru mājokļi atrodas netālu no citām metrostacijām - viņi līdz skolai var aizbraukt ar pazemes vilcienu. Pārējos uz mācībām nogādā speciāli autobusi, kas kursē arī uz Harkivas priekšpilsētām. Demenko stāstījusi, ka bērnu vecākiem ir iespēja izvēlēties - mācīties klātienē vai attālināti. Pieprasījums pēc pirmā varianta ir tik liels, ka nācies ieviest rotācijas principu. Proti, divas reizes nedēļā skolēni dodas uz klasēm, bet trīs reizes nedēļā zinības apgūst attālināti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā