Eiropā bažas par islāmistu radikāļu iespējamiem uzbrukumiem ebrejiem

Izraēlas un palestīniešu militāra konflikta dēļ daudzviet Eiropā pastiprināta sinagogu, ebreju skolu un citu institūciju apsardze. Pastāv bažas, ka islāmistu radikāļi, kuri nedēļas nogalē svinēja teroristiskā grupējuma “Hamas” veikto uzbrukumu Izraēlai, varētu sarīkot uzbrukumus Eiropā dzīvojošajiem ebrejiem.
Policijas automašīnas dežurē pie sinagogas Berlīnes Rikerštrāsē ©DPA/Scanpix

“Daudzu Eiropas valstu valdības ir nobažījušās par antisemītisku incidentu iespējamību,” raksta “Politico.eu”, norādot, ka Apvienotajā Karalistē, Francijā, Vācijā, Itālija un Spānijā policijai jau dots rīkojums pastiprināti strādāt, lai kaut ko tādu nepieļautu. Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns paziņojis, ka ebreju institūciju apsardze pastiprināta visās valsts lielākajās pilsētās - Parīzē, Marseļā, Lionā, Strasbūrā un citur.

Viņš piebildis, ka konkrēti draudi pagaidām nav saņemti, taču attiecīgo reģionu prefektiem dots uzdevums rūpīgi sekot līdzi situācijai, vēsta televīzijas kanāls “France 24”. Iekšlietu ministrijas īpašo uzdevumu spēki esot gatavi reaģēt, ja situācija pēkšņi kļūs nokaitēta. Francijas premjerministre Elizabete Borna tikmēr asi kritizējusi galēji kreiso partiju “La France Insoumise”, kas savā paziņojumā mudinājusi pielikt punktu Izraēlas veiktajai “palestīniešu teritoriju kolonizācijai”. Premjeres ieskatā šis paziņojums uzskatāms par antisemītisku uzskatu paušanu.

“Vācijā policijas klātbūtne pie ebreju institūcijām ir nekavējoties un būtiski pastiprināta. Federālā valdība un reģioni cieši koordinē savu rīcību,” Vācijas iekšlietu ministres Nensijas Fēzeras sacīto citē avīze “Bild”. Vācu laikraksts norāda, ka Berlīnē sestdien fiksēti vairāki gadījumi, kad cilvēki izgājuši ielās ar palestīniešu karogiem rokās un skandējuši saukļus, mudinot uz Izraēlas kā ebreju valsts iznīcināšanu. Vienā no pilsētas rajoniem garāmgājēji cienāti ar saldumiem, šādā veidā svinot “Hamas” uzbrukumu Izraēlai. Vācijas kanclers Olafs Šolcs norādījis, ka šāda rīcība ir nepieņemama, uzverot - valdība negrasās samierināties ar to, ka teroristu grupējuma “Hamas” šaušalīgie uzbrukumi Izraēlai, kas prasījuši vairāk nekā 700 izraēliešu dzīvības (vēl vairāk nekā 100 ir kļuvuši par palestīniešu kaujinieku ķīlniekiem), tiek ar sajūsmu atbalstīti Vācijas pilsētu ielās, ziņo “CNN”.

Vairāki incidenti, kas saistīti ar atbalsta paušanu “Hamas” nedēļas nogalē notikuši arī Londonā, vēsta “BBC”, atsaucoties uz Apvienotās Karalistes galvaspilsētas policijas izplatīto paziņojumu. Policija brīdinājusi, ka nepieļaus antisemītiskus izlēcienus. “Ik reizes, kad notiek uzbrukumi Izraēlai, islāmisti un citi rasisti izmanto Izraēlas aizsardzības pasākumus kā aizbildinājumu, lai uzkurinātu naidu pret Lielbritānijā dzīvojošajiem ebrejiem,” britu iekšlietu ministres Suellas Breivermenas ierakstu interneta sociālajā vietnē “X” citē “BBC”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā