Kačiņskis atsakās debatēt ar Tusku pirms vēlēšanām Polijā

Polijas valdošās partijas “Likums un taisnīgums” (“PiS”) līderis Jaroslavs Kačiņskis nepiedalīsies vienīgajās sabiedriskā televīzijas kanāla “TVP” debatēs pirms svētdien paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Viņš paziņojis, ka neuzskata par nepieciešamu publiski diskutēt ar liberālās opozīcijas līderi Donaldu Tusku, kuru nosaucis par “meli” un Vācijas interešu aizstāvi.
Polijas valdošo konservatoru līderis Jaroslavs Kačiņskis nepiedalīsies televīzijas debatēs, tā vietā dodoties uz tikšanos ar atbalstītājiem.  ©Reuters/Scanpix

Bez pārstāvniecības debatēs “PiS” gan nepaliks, jo partija nolēmusi uz tām deleģēt premjerministru Mateušu Moravecki, raksta “AP”. Sešas dienas pirms vēlēšanām socioloģiskās aptaujas liecina, ka par konservatīvo “PiS” ir gatavi balsot aptuveni 36% vēlētāju, bet kreisi centrisko un liberālo “Pilsonisko koalīciju” (galvenā loma šajā apvienībā ir Tuska vadītajai “Pilsoniskajai platformai” jeb “PO”) atbalsta aptuveni 30% aptaujāto. “Bloomberg” norāda, ka liberāļiem beidzamajās nedēļās izdevies nedaudz sadeldēt atpalicību, kas septembra otrajā pusē bija vairāk nekā 8 procentpunkti.

Debates “TVP” ir viena no pēdējām iespējām pārliecināt tos vēlētājus, kuri vēl nav izlēmuši, par ko balsot. “Politico.eu” uzsver, ka “TVP” tikai nosacīti ir sabiedriskā televīzija, jo jau sen kļuvusi atkarīga no valdošajiem konservatoriem un nepārprotami pauž savas simpātijas Kačiņskim un viņa partijai. Līdz nesenam laikam Tusks un citi “PO” līderi centās izvairīties no šī televīzijas kanāla rīkotajiem pasākumiem, taču pašlaik likmes ir pārāk augstas. Tusks gan pie katras izdevības atgādina, ka debates notiks faktiski ienaidnieka teritorijā, un prognozējis, ka “TVP” žurnālisti, kas tās vadīs, pret viņu būs noskaņoti samērā agresīvi.

Liberāļiem ir arī konkrēti pārmetumi “TVP” vadībai, raksta “AP”. Pirmkārt, tas saistīts ar debašu laiku pārcelšanu no deviņiem vakarā (kad pie televizoru ekrāniem ir lielākais skatītāju skaits) uz pusseptiņiem pievakarē. Opozīcijai ir aizdomas, ka tas darīts tādēļ, lai stundu ilgajām debatēm uzreiz sekotu vakara ziņu programma, kurā valdošā partija, kā vienmēr, tiks atainota ļoti pievilcīgā gaismā. Otrkārt mulsinoša esot debašu vietas izvēle - nevis “TVP” centrālā studija, kas atrodas Varšavas centrā, bet galvaspilsētas nomalē esošā rezerves studija. Acīmredzot televīzijā cer, ka pie tās nesapulcēsies liels Tuska atbalstītāju skaits.

Taču vislielākās pretenzijas Tuskam ir pret Kačiņski un viņa atteikumu piedalīties debatēs. Apsūdzot “PiS” līderi un vicepremjeru (noteikti pašlaik visietekmīgāko politiķi Polijā) vēlmē slēpties, Tusks savu atbalstītāju mītiņā sacījis: “Ceru, ka mani dzird arī Kačiņska kungs. Jaroslav Kačiņski, varbūt jūs tomēr varat saņemt drosmi un atnākt vismaz uz savu televīziju, kur atradīsieties savu piekritēju paspārnē. Atnākt un piedalīties debatēs ar mani.”

Kačiņskis, savukārt apgalvojis, ka viņam jau sen bijis ieplānots priekšvēlēšanu pasākums 100 kilometrus no Varšavas, un viņš labāk izvēlas tikties ar saviem vēlētājiem, nevis Tusku, kurš neesot patstāvīga figūra, bet atkarīgs no saimniekiem Vācijā. Iepriekš “PiS” vadītājs izteicies, ka noderīgāk būtu, ja debatēs piedalītos Eiropas Tautas partijas līderis Manfrēds Vēbers, nevis viņa poļu pakalpiņš.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā