Vienmēr ēnā – terorists, kurš izplānoja "Hamas" uzbrukumu Izraēlai

Sestdien notikušais teroristu grupējuma “Hamas” uzbrukums Izraēlai (pēdējās ziņas liecina, ka tajā nogalināti vairāk nekā 1200 izraēliešu) bija pārsteigums ne tikai ebreju valsts izslavētajiem īpašajiem dienestiem, bet arī Gazas joslā dzīvojošajiem palestīniešiem. Tiek uzskatīts, ka iebrukumu pilnīgā slepenībā gatavoja “Hamas” militārā spārna “Ezedīna al Kasama brigādes” komandieris Mohameds Deifs – ļoti noslēpumaina persona, kuru izraēliešiem neizdodas neitralizēt jau gadu desmitiem ilgi.
Palestīniešu teroristu grupējuma “Hamas” militārā spārna komandieris Mohameds Deifs, kurš izplānojis uzbrukumu Izraēlai, dzīvo noslēgtu dzīvi, taču ir ārkārtīgi populārs Gazas joslā  ©AFP/Scanpix

“Reuters”, atsaucoties uz anonīmiem avotiem “Hamas” augstākajā vadībā un Izraēlas izlūkdienestā, vēsta, ka šis terora akts plānots kopš 2021. gada maija, kad Izraēlas drošības dienesti veica reidu trešajā nozīmīgākajā musulmaņu svētvietā - Aksas mošejā Jeruzalemē. Par to, cik vērienīga būs operācija, zinājuši vien pāris cilvēki no “Hamas”, kuriem Deifs pilnībā uzticējies.

Nezināja pat Irāna

ASV izlūkdienesti šīs nedēļas sākumā atzinuši, ka neesot nekādu pierādījumu tam, ka uzbrukuma plānošanā bijuši iesaistīti “Hamas” galvenās atbalstītājas Irānas īpašie dienesti. Izskatās, ka tā ir patiesība un varas iestādes Teherānā zinājušas vien to, ka “Hamas” kaut ko perina pret Izraēlu, taču nav bijušas informētas, kad, kur un kādā veidā šī operācija notiks un cik vērienīga tā būs. “Sky News” atgādina, ka Deifs reti uzstājas publiski, bet sestdien Gazas radio atskaņoja viņa ierakstīto desmit minūšu garo runu, kuras vadmotīvs bija - palestīniešiem Gazā, Jordānas upes rietumkrastā un citur jāapvienojas, lai beidzot sagrautu Izraēlu.

Trešdien Izraēlas armija, kas turpina intensīvu Gazas joslas apšaudi, paziņoja, ka raķete iznīcinājusi Deifa māju Gazas joslas dienvidos. Neoficiāla informācija liecina, ka bojā gājis “Ezedīna al Kasama brigāžu” komandiera brālis un vēl vairāki tuvinieki, bet pats uzbrukuma plānotājs tobrīd ēkā nav atradies. “Reuters” norāda, ka šī nav pirmā reize, kad Deifam izdodas izvairīties no Izraēlas īpašo dienestu atriebības. Ne jau velti viena no viņa iesaukām ir “cilvēks ar deviņām dzīvībām”, jo Gazas joslas galvenais terorists izdzīvojis vismaz septiņos uzbrukumos. Tiesa, ne bez sekām - Izraēlā uzskata, ka viņš zaudējis abas kājas (pēc citām ziņām, vienu), vienu roku un vienu aci, tagad pārvietojoties ratiņkrēslā.

Piesardzība palīdz izdzīvot

Deifs - tas ir vien pseidonīms jeb segvārds, kas tulkojumā no arābu valodas nozīmē “viesis”. Tā “Hamas” militārā spārna līderis iedēvēts, jo jau gadu desmitiem ilgi piesardzības nolūkos nekad vienā un tajā pašā vietā nenakšņo vairākas naktis pēc kārtas, klīstot pa konspiratīvajiem dzīvokļiem un apmeklējot kādus no nedaudzajiem cilvēkiem, kuriem patiešām uzticas, sarunā ar televīzijas kanālu “France 24” skaidrojis Jorkas universitātes pētnieks un eksperts Tuvo Austrumu jautājumos Jākobs Ēriksons.

Laikraksts “Asharq Al-Awsat” raksta, ka Deifa īstais vārds esot Mohameds Diabs Ibrahims al Masri. Pasaulē viņš nācis 1965. gadā Hanjunisas bēgļu nometnē Gazas joslas dienvidos, bet grupējumam “Hamas” pievienojies 1987. gadā, kad pilnā sparā ritēja pirmā palestīniešu intifada jeb nepakļaušanās Izraēlas varas iestādēm kampaņa. “Reuters” gan norāda - lai gan Deifam jau vairākus gadu desmitus dzen pēdas Izraēlas īpašie dienesti, pat to darbinieki neesot īsti pārliecināti, kā tad īsti sauc “Ezedīna al Kasama brigāžu” vadoni.

1989. gadā Izraēlas varas iestādes arestējušas Deifu, kurš piedalījies palestīniešu rīkotajos nemieros, un ieslodzījumā viņš pavadījis 16 mēnešus, taču galu galā atbrīvots bez jebkādu apsūdzību izvirzīšanas. No šiem laikiem saglabājusies teju vai vienīgā terorista fotogrāfija. “Reuters” vēsta, ka deviņdesmito gadu sākumā Deifs absolvējis Gazas Islāma universitāti, kur ne tikai studējis bioloģiju, ķīmiju un fiziku (šīs zināšanas vēlāk lieti noderēja sprāgstvielu izgatavošanā), bet arī aktīvi darbojies dramatiskajā pulciņā un filmējies “Hamas” producētos videoklipos.

Nekādu sarunu - tikai karš

“France 24”, atsaucoties uz “Starptautiskās drošības pētījumu grupas” (ITSS) eksperta Omri Brinnera stāstīto, vēsta, ka Deifa nostāja jau kopš agras jaunības bijusi nelokāma - palestīniešu un Izraēlas konflikts risināms vien ar militārām metodēm, bet nekādas sarunas vajadzīgo rezultātu nedos. Citiem vārdiem sakot, viņš vienmēr uzskatījis, ka Palestīnas valsts izveidošana iespējama vien tad, ja tiek iznīcināta Izraēlas valsts. Šīs iemesla dēļ Deifs krasi negatīvi uztvēra 1993. gada Oslo vienošanos par mierīgu Tuvo Austrumu konflikta noregulējumu, un darīja visu iespējamo, lai šī vienošanās (par kuru toreizējais Palestīnas Atbrīvošanas kustības līderis Jasirs Arafats, Izraēlas premjers Ichāks Rabīns un ārlietu ministrs Šimons Peress gadu vēlāk saņēma Nobela miera prēmiju) paliktu tikai uz papīra.

Spridzekļu izgatavošanas mākslu viņš apguva pie “Hamas” galvenā eksperta sprāgstvielu jautājumos Jahjas Ajaša (segvārds - “Inžienieris”), bet 1996. gadā pēc sava skolotāja likvidēšanas stājās viņa vietā, vēsta “France 24”. Tieši Deifs plānoja daudzos palestīniešu teroristu pašnāvnieku uzbrukumus Izraēlā. Ir diezgan ticami, ka jau tobrīd viņš bija Arafata uzticības persona. Nekādu pretrunu šajā pieņēmumā nav, jo Arafats pat negrasījās pildīt Oslo vienošanās nosacījumus un viņa galvenais mērķis, parakstot šo vienošanos, bija paša vadītās kustības starptautiska leģitimizācija, kā arī laika iegūšana, lai palestīniešu kaujinieki varētu sagatavoties nākamajam vardarbības vilnim. Peress savos memuāros rakstījis, ka reiz sarunā ar Arafatu pieprasījis Deifa arestu, taču palestīniešu politiskais līderis izlicies, ka nezina, par ko ir runa, lai gan Izraēlas drošības dienesti bija fiksējuši Arafata un Deifa tikšanās.

Tuneļi un raķetes

2002. gadā pēc tam, kad Izraēlai izdevās likvidēt “Hamas” militārā spārna komandieri Salāhu Šehadedu, tieši Deifs absolūti likumsakarīgi stājās viņa vietā, raksta “Asharq Al-Awsat”. Tiek uzskatīts, ka tieši viņš izplānojis plašo Gazas tuneļu sistēmu, kas cita starpā savienoja virszemē izolēto Gazas joslu ne tikai ar Ēģipti, bet arī Izraēlu (beidzamajos gados lielu daļu tuneļu Ēģiptes un Izraēlas drošības dienesti gan aizbēruši). Tāpat tieši Deifa galvā dzimusi ideja ķerties pie “Quassam” raķešu izgatavošanas. Būtībā tās ir ar sprāgstvielām pildītas vecas ūdensvada caurules, ko var lielā skaitā saražot ikvienā darbnīcā. Taču pat pašas modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas ir bezspēcīgas, ja šīs primitīvās raķetes tiek raidītas simtiem stundā - to apliecina Izraēlas zaudējumi pagājušajā sestdienā un nākamajās dienās.

“France 24” uzsver, ka Deifu absolūti neinteresē “Hamas” augstākās vadības iekšējie ķīviņi un intrigas - šajā ziņā viņu pat varētu saukt par apolitisku. Turklāt atšķirībā no daudziem citiem grupējuma līderiem (piemēram, “Hamas” oficiālā vadītāja Izmaila Hanijas, kurš itin komfortabli iekārtojies Kataras galvaspilsētā Dohā) viņš visu laiku uzturas Gazas joslā. Taču vienlaikus viņš visu laiku paliek ēnā. “Lai gan Deifs ir ārkārtīgi populārs, viņu atpazīs vien retais,” norāda “Asharq Al-Awsat”. Lūk, tikai viens piemērs: 2011. gada janvārī uz Deifa mātes bērēm ieradās gandrīz visi “Hamas” politiskie vadītāji, taču joprojām nav skaidri zināms, vai ceremonija klāt bija pats Deifs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā