Mikipeļu parlaments? Eirodeputātus Strasbūras vietā aizved uz Disnejlendu

Anekdotiski šīs nedēļas sākumā noritējis vairāku simtu Eiropas Parlamenta deputātu un parlamenta darbinieku ikmēneša ceļojums no Briseles uz plenārsesiju Strasbūrā. Franču dzelzceļnieku vainas dēļ vilciens novirzīts pa nepareizām sliedēm un aizbraucis līdz Parīzes Disnejlendai. Daži deputāti ironizējuši, ka šī, iespējams, ir īstā zīmē, lai visā nopietnībā apsvērtu iespēju sēdes rīkot tikai Briselē.
Eiropas Parlamenta deputāti šonedēļ pārpratuma dēļ nonāca Parīzes Disnejlendā, taču laika baudīt atrakciju parka piedāvātās izklaides, viņiem nebija. ©AFP/Scanpix

Francijas dzelzceļa kompānija “SNCF” ātri atvainojusies par notikušo pārpratumu, vēsta “BBC”. Saskaņā ar tās skaidrojumu, neilgi pēc tam, kad vilciens atstājis pieturvietu Šarla de Golla starptautiskajā lidostā, kādas tehniskas kļūmes dēļ semaforā iedegts nepareizais signāls, un nostrādājušas pārmijas, novirzot sastāvu pa aplamām sliedēm. Taču situācija ātri tikusi labota, un beigu beigās vilciens Strasbūrā nonācis vien ar 45 minūšu nokavēšanos.

Vairumu deputātu šis misēklis vien uzjautrinājis, un interneta sociālajos tīklos lasāmi ieraksti, kuri pamata doma ir šāda - žēl, ka kavēšanās bija tik neilga, jo mēs taču bijām ļoti tuvu slavenajam atrakciju parkam, bet varējām to apskatīt vien pa gabalu pa vilciena logiem, vēsta “Euronews”. “Tik žēl, ka mēs nevarējām izkāpt,” vēsta nīderlandiešu parlamentārietes Samiras Rafaelas ieraksts “X”, savukārt kāds parlamentārieša palīgs sūrojies, ka vilcienā bez maksas nav sarīkotas kādas atrakcijas. “Viss notika ļoti ātri. Vilciens apstājās, mašīnists izgāja cauri visam sastāvam un tad jau braucām uz Strasbūru. Man patika tas, ka tagad es sēdēju ar seju vilciena kustības virzienā,” vēstījis cits deputāts.

Vāciju pārstāvošais parlamentārietis Daniels Froinds gan nācis klajā ar šķietami bargu ierakstu interneta sociālajos tīklos: “Mēs NEESAM Mikipeles parlaments.” Tomēr “Politico.eu” uzsver, ka šim paziņojumam aužas cauri sarkasms un ironija. Tajā pašā laikā vairāki citi deputāti norādījuši, ka beidzot vajadzētu pārtraukt šķērdēt naudu un ik mēnesi visam parlamentam pārvākties no Briseles uz Strasbūru, un tad atpakaļ. Nelabvēļu vidū šis process tiek saukts par “ceļojošo cirku”, taču aicināt pārtraukt praksi ir krietni vienkāršāk, nekā to patiešām izdarīt. Pat neraugoties uz acīmredzamajiem racionālajiem apsvērumiem. Francija negrasās atteikties no ienākumiem, ko Strasbūrai sniedz eiroparlamentāriešu ierašanās kaut un vienu sesiju mēnesī un šo noteikumu ir iecementējusi Eiropas Savienības līgumos, kurus grozīt ir ārkārtīgi sarežģīti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā