Pilots no darba brīvajā laikā cenšas nogāzt lidmašīnu

Pagājušās nedēļas nogalē ASV informācijas telpu pāršalca ziņas, ka lidmašīna ar 80 pasažieriem, kas bija ceļā no Everetas (Vašingtona štatā) uz Sanfrancisko (Kalifornijā), veikusi piespiedu nosēšanos Oregonas štata Portlendā, jo kāds vīrietis, kurš atradies pilotu kabīnē, mēģinājis apstādināt lidaparāta dzinējus. Nu noskaidrojies, ka Džozefam Emersonam, kurš pats ir pilots, bija tiesības atrasties kabīnē, bet savu rīcību viņš skaidrojis ar nervu sabrukuma un halucinogēnu vielu izraisītu prāta aptumšošanos.
Pirmās liecības Portlendas tiesai Džozefs Emersons, kurš apsūdzēts mēģinājumā apstādināt pasažieru lidmašīnas dzinējus, sniedza attālināti.  ©Reuters/Scanpix

44 gadus vecais Emersons jau ilgāku laiku pilda pilota funkcijas lidsabiedrībā “Alaska Airlines”, vēsta “CNN”. Aviokompānijās (ne tikai amerikāņu) ir ierasts, ka lidotājiem, kuri tobrīd nav norīkoti uz kādu reisu, ir tiesības doties bezmaksas lidojumā ar kādu no sabiedrības vai tās meitas kompānijas (šajā gadījumā - “Horizon Air”) lidmašīnām. Ja pasažieru salonā vietu ir maz, viņiem atvēl krēslu pilotu kabīnē, taču ar stingru nosacījumu - neiejaukties pilotu darbā.

Emersons šo aizliegumu ir pārkāpis. Kādā brīdī viņš abiem lainera pilotiem paziņojis: “Puiši, es nejūtos labi”, bet jau pēc pāris sekundēm sniedzies pēc svirām, lai apturētu degvielas piegādi lidmašīnas dzinējiem. Saskaņā ar pilotu stāstīto un lidmašīnas datu ierakstiem, kādas 15 sekundes notikusi izmisīga cīņa, kas beigusies ar negaidītā agresora savaldīšanu. Apkalpes locekļi Emersonu nogādājuši uz lidmašīnas pakaļgalu, taču arī tas nav bijis vienkārši, jo viņš pa ceļam mēģinājis atvērt lidaparāta durvis. Nosēdināts krēslā, Emersons, šķiet, uz kādu brīdi atguvies, jo kādā brīdī pats ierosinājis stjuartiem izmantot plastikāta rokudzelžus, lai piesprādzētu viņu pie krēsla un novērstu vēl kādu muļķību sastrādāšanu.

Televīzijas kompānija “ABC” vēsta, ka pasažieri šo incidentu pat nav īsti pamanījuši, tādēļ nezināja, ka viņiem draudējušas nāves briesmas. “Pa eju uz lidmašīnas pakaļgalu aizveda kādu pa pusei saļimušu cilvēku, pēc tam tika paziņots, ka medicīnisku iemeslu dēļ lidmašīnai jāveic ārkārtas nosēšanās Portlendā,” stāstījusi šī reisa pasažiere Obrija Gavello. Nedz viņai, nedz citiem lainerī esošajiem pat prātā neesot nācis, ka vīrietis, kuram acīmredzami bija nepieciešama mediķu palīdzība, nule kā mēģinājis izraisīt lidmašīnas katastrofu.

Portlendas lidostā Emersons nekavējoties tika apcietināts, un pirmās liecības tiesai sniedza attālināti. Nenoliedzot izdarīto, vainu noziegumā, kas draud ar līdz pat 20 gadiem ilgu cietumsodu, pieredzējušais pilots nav atzinis. Viņš stāstījis, ka bijis dziļā depresijā (pirms kāda laika nomiris viņa draugs), kādas 48 stundas pirms lidojuma pirmo reizi mūžā nomēģinājis psihedēliskās sēnes, visu šo laiku nav gulējis, un vispār nav spējis apzināties, ko dara. “Kad atrados pilotu kabīnē, man šķita, ka sapņoju, un, lai pārtrauktu šo murgam līdzīgo sapni, centos paraut sviras,” viņa teikto citē “AP”. Taču nedz Everetas lidostas darbinieki, kuriem bija jāveic drošības kontrole, nedz lidmašīnas apkalpes locekļi viņa uzvedībā sākotnēji neko neparastu nav pamanījuši. Tagad tiek gaidīts mediķu slēdziens, lai noskaidrotu, vai Emeresona organismā tiešām bijušas halucinogēnas vielas. Taču to lietošana nebūt neattaisnos viņa rīcību, bet kalpos par pamatu vēl stingrāku apsūdzību izvirzīšanai, norādījuši tieslietu eksperti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā