Franču “Bēgšanas karalim” vēl 14 gadi cietumā

Par atkārtotu bēgšanu no cietuma tiesa Parīzē piespriedusi 14 gadu ieslodzījumu laupītājam un recidīvistam Reduānam Fajīdam. Summējot šo termiņu ar iepriekš piespriestajiem sodiem, viņam brīvība tiks liegta līdz pat 2060. gadam, kas 51 gadu vecajam noziedzniekam būtībā nozīmē mūža ieslodzījumu. Tiesas prāvā bargi sodi piespriesti arī Fajīda tuviniekiem, kuri 2018. gadā palīdzēja viņam izbēgt no Reo cietuma nolaupītā helikopterā.
Mākslinieka zīmējums, kurā Reduāns Fajīds redzams tiesas sēdes laikā ©AFP/Scanpix

Alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Fajīds, kurš uz noziedzīgās takas nostājās agrā jaunībā, pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, uzskatāms par vienu no pazīstamākajiem Francijas kriminālnoziedzniekiem, vēsta “BBC”. Par “Bēgšanas karali” viņš iedēvēts tādēļ, ka ne jau kuram katram izdevies pat divas reizes izbēgt no stingra režīma cietumiem. Tiesa, abos gadījumos ilgi izbaudīt brīvību Fajīdam neizdevās, jo jau pēc samērā neilga laika viņš atkal tika arestēts. “France 24” atgādina, ka noziedznieks ir pazīstams arī kā 2010. gadā iznākušās un lasītāju uzmanību piesaistījušās grāmatas “Braqueur: Des cites au grand banditisme” (“Bruņotās laupīšanas: no mājokļiem līdz organizētajai noziedzībai”) līdzautors.

BBC” vēsta, ka pirmo reizi bankas aplaupīšanā viņš piedalījies 1990. gadā, bet pirmo cietumsodu saņēmis pēc astoņiem gadiem. Tolaik Fajīds jau tika uzskatīts par lielisku speciālistu uzbrukumps naudu un vērtslietas pārvadājošajām bruņumašīnām, un baumoja, ka viņa pakalpojumus labprāt izmantojusi ne tikai viņa klana izveidotā banda, bet arī Korsikas organizētās noziedzības grupējumi. 1999. gadā Fajīdam, kurš gandrīz trīs gadus bija veiksmīgi bēguļojis no policijas, piesprieda 18 gadus cietumā par inkasācijas automašīnas aplaupīšanu. Pēc desmit gadiem, nez kādēļ iedomājoties, ka noziedznieks ir labojies, Francijas Temīda nolēma viņu atbrīvot pirms termiņa, taču jau drīz šo soli nācās nožēlot.

Neilgajā brīvībā pavadītajā laikā Fajīds paspēja ne tikai piedalīties grāmatas rakstīšanā, bet arī izplānot un realizēt jaunu laupīšanu, kuras laikā 2010. gadā gāja bojā Francijas policijas virsniece. Gan vēlākajā tiesas prāvā, gan pēc tam noziedznieks apgalvojis, ka tā bijusi nejaušība, ko viņš nožēlo. “France 24” norāda, ka viņam ticēt sliecas ne tikai liela daļa Francijas sabiedrības, bet arī likumsargi. Lai gan Fajīda vadītā banda uz savām operācijām allaž devusies bruņota ar šaujamieročiem, no cilvēku upuriem viņš vienmēr centies izvairīties.

Tas attiecināms arī uz abiem bēgšanas gadījumiem, kas vizuāli atgādinājuši Holivudas spriedzes filmas (interesanti, ka pats Fajīds neslēpj būtisku ietekmēšanos no tām). 2013. gada aprīlī viņam izdevās izkļūt no Sekvedēnas cietuma Francijas ziemeļos. Joprojām nav īsti noskaidrots, kādā veidā notiesātais tika pie sprāgstvielām, taču to bija pietiekami daudz, lai par ķīlniekiem sagrābtu četrus cietumsargus un sarīkotu pāris eksplozijas, kas Fajīdam pavēra ceļu uz brīvību. Visi ķīlnieki viens pēc otra tika atbrīvoti - kā jau noziedznieks bija solījis. Jau pēc trim nedēļām Fajīdu arestēja un par šo bēgšanu piesprieda viņam vēl 10 gadus cietumā. Visi izmeklētāju mēģinājumi uzzināt, kurš un kādā veidā palīdzējis viņam tikt pie sprāgstvielām, neko nedeva - notiesātais klusēja kā ūdeni mutē ieņēmis, un likumsargiem, tāpat kā medijiem, nācās vien izteikt minējumus.

Nākamo reizi Francijas avīžu un interneta ziņu vietņu pirmajās slejās Fajīds nokļuva 2018. gada jūlijā, kad kļuva zināms, ka viņam atkal izdevies izbēgt no ieslodzījuma vietas. Šoreiz palīdzīgu roku viņam sniedza tuvinieki - brāļi un krustdēli, kuru vaina tika pierādīta tiesā. 1. jūlijā trīs bruņoti cilvēki, izliekoties par aviācijas skolas kursantiem, ieradās kādā lidlaukā netālu no Parīzes, un piedraudot ar ieročiem piespieda helikoptera “Alouette II” pilotu pildīt savas pavēles. Helikopters nosēdās Reo cietuma pastaigu laukumā, un, kamēr viens no iebrucējiem pieskatīja pilotu, pārējie divi, vicinot automātiskos ieročus un metot dūmu bumbas, devās tieši uz cietuma apmeklētāju centru, kur Fajīds tobrīd tikās ar vienu saviem brāļiem. Lai atvērtu durvis, tika izmantots zāģis, un jau pēc septiņām minūtēm notiesātais un viņa brālis sēdās helikopterā. Un atkal - lai gan pilots it kā bija svarīgs liecinieks, viņu neskartu atbrīvoja. Šoreiz Fajīdu apcietināja pēc trīs mēnešus ilgas bēguļošanas, un Francijas mediji ziņoja, ka viņš bijis pārģērbies par sievieti, valkājot musulmanes tērpu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā