Vētras sapostītā Akapulko gaida palīdzību

Meksikas valdība solījusi darīt visu iespējamo, lai atjaunotu normālu dzīves ritmu slavenajā Akapulko kūrortā un visā Gerreras štatā, kur milzīgus postījumu nodarījusi 5. kategorijas viesuļvētra “Otis”. Uz pilsētu nosūtītas ne tikai palīdzības kravas, bet arī tūkstošiem policistu un karavīru, kuru uzdevums ir uzraudzīt palīdzības sadali, kā arī novērst veikalu un noliktavu izlaupīšanu. Akapulko nabadzīgākajos rajonos dzīvojošie gan sūdzas, ka palīdzība viņus vēl nav sasniegusi.
©Scanpix

“Otis” tiek uzskatīta par pašu spēcīgāko viesuļvētru, kas jebkad piemeklējusi Akapulko, raksta “AP”. Vēja ātrums vētras laikā brāzmās sasniedzis 73,9 metrus sekundē, liecina meteoroloģiskie novērojumi. Turklāt ne iedzīvotājiem, ne varasiestādēm nebija laika šai stihijai sagatavoties. Vien 12 stundas pirms Klusā okeāna piekrastes sasniegšanas Meksikas dienvidos “Otis” bija klasificēta kā parasta tropiskā vētra, kas, protams, varēja sagādāt neērtības un raizes, taču ne nodarīt plašus postījumus.

“AFP”, atsaucoties uz Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (“WMO”) ekspertu sacīto, vēsta, ka šī viesuļvētra bijusi viens no visstraujāk spēku audzējošajiem tropiskajiem cikloniem, kas jebkad ir reģistrēts. Mūsdienās kas līdzīgs noticis vien 2015. gadā, kad vēl straujāk spēkā pieņēmās viesuļvētra “Patricia”. Interesanti, ka tas arī notika Klusajā okeānā, un speciālisti jau norādījuši uz šādu procesu iespējamo saistību ar klimatisko fenomenu “El Nino”.

Gerrero štata gubernatore Evelina Salgado svētdienas vakarā (pēc Meksikas laika) paziņojusi, ka vētra prasījusi vismaz 48 cilvēku dzīvības, bet vēl 36 pašlaik tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts, raksta “Reuters”. Tomēr ir lielas bažas, ka patiesais upuru skaits var pieaugt pat vairākas reizes, jo daudzviet vētras nestās lietusgāzes izraisījušas lielus zemes nogruvumus, zem kuriem varētu būt apraktas veselas ģimenes. Tāpat neesot skaidrs daudzu zvejnieku liktenis, jo brīdī, kad vētra pieņēmās spēkā un kļuva skaidrs, ka piekrasti tā sasniegs tieši Akapulko apkaimē, daudzi laivu īpašnieki centās ar saviem peldlīdzekļiem doties atklātā okeānā, cerot, ka tur vētras spēks nebūs tik mežonīgs.

Meksikas valdība jau paspējusi paziņot, ka “Otis” nodarītie finansiālie zaudējumi var sasniegt 15 miljardus ASV dolāru, raksta “AP”. Būtiski postījumi nodarīti aptuveni 273 000 dzīvojamajām ēkām, vismaz 600 viesnīcām un 120 slimnīcām, ostā un citur piekrastē nogrimušas simtiem laivu un jahtu. Prezidents Andress Manuels Lopess Obradors paziņojis, ka lielākā daļa valdības ministru vai nu jau pabijuši Akapulko, vai arī uz viesuļvētras sapostīto pilsētu dosies jau tuvākajā laikā. Viņš uzsvēris, ka katrai amatpersonai uz vietas jānovērtē situācija savas kompetences un atbildības ietvaros un jārīkojas, lai palīdzētu vētrā cietušajiem. Vienlaikus prezidents asi kritizējis labējo opozīciju, kas izplatot melus gan par daudz lielāku upuru skaitu, nekā ir patiesībā, gan par nekārtību vērienu, gan valdības vilcināšanos ar palīdzības sniegšanu.

Tomēr “AP” norāda, ka par gauso palīdzību vai pat tās pilnīgu neesamību sūdzas daudzi nabadzīgāko rajonu iedzīvotāji, kuriem trūkst gan dzeramā ūdens, gan pārtikas, gan medikamentu. Pēc viņu stāstītā, plašākas aktivitātes vētras seku novēršanā ir vērojamas tūristu iecienītajos rajonos, kur tiek piegādāta palīdzība un mobilizētie karavīri un policisti (kopā ap 17 000 cilvēku) piedalās ielu atbrīvošanā no gruvešiem. Bet jo tālāk no kūrorta centra, jo niecīgāks varasiestāžu atbalsts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā