Putina režīma krišanas gadījumā Somijai jāgatavojas masveida bēgļu uzņemšanai no Krievijas

Patvēruma meklētāju skaits, kas šķērso Somijas robežu, visticamāk, turpinās palielināties. Eksperti vērtē, ka drīzumā Somijai būs jārēķinās ar simtiem jaunu patvēruma meklētāju ik dienas. Taču, lai Somijā katru dienu pāri austrumu robežai sāktu ierasties tūkstošiem cilvēku, Krievijas iekšienē būtu jānotiek kam nopietnākam, piemēram, Putina režīma krišanai.
©Neatkarīgā

Pēdējā laikā Somijas austrumu robežu dienā šķērsojuši desmitiem patvēruma meklētāju, naktī no otrdienas uz trešdienu vien - 36. Patvēruma meklētāji ir ieradušies no tālām vietām, tostarp Irākas, Sīrijas, Jemenas un Turcijas, vēsta Somijas sabiedriskās televīzijas portāls "yle.fi".

Fotogrāfijās redzams, ka daudzi patvēruma meklētāji tagad no Krievijas ierodas ar velosipēdiem. Valimā robežstacijā vērojams liels skaits atstātu velosipēdu.

Somijas robežsardzes Starptautiskās vienības vadītājs pulkvedis Mati Pitkaniti un Austrumsomijas universitātes daudznozaru robežu studiju profesors Jusi Laine vērtē iespējamos scenārijus, kā situācija varētu attīstīties nākotnē.

1. variants: pašreizējā situācija saglabājas, t. i., katru dienu pie robežas ierodas desmitiem patvēruma meklētāju

Tas ir iespējams. Skaits jau ir palielinājies īsā laika periodā, tāpēc ir iespējams, ka "izaugsme" turpināsies. Taču ir grūti novērtēt pieauguma apmēru.

No augusta sākuma līdz pagājušajai svētdienai Krievijas - Somijas robežu bija šķērsojuši vairāk nekā 90 bēgļu. Tāds pats patvēruma meklētāju skaits Somijā ieradies pēdējo četru dienu laikā.

Situāciju var salīdzināt ar 2015. gadu. Tobrīd Somijā ieradās vairāk nekā 30 000 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa no viņiem ieradās no Tornio. No austrumu robežas ieradās aptuveni 1700 patvēruma meklētāju. Mati Pitkaniti norāda, ka šie skaitļi nebija īpaši augsti ne Eiropas, ne pasaules mērogā.

Pēc M. Pitkaniti teiktā, katra iestāde precizēs savu vērtējumu par nepieciešamajiem pasākumiem, ja patvēruma meklētāji sāks apdraudēt sabiedrisko kārtību, valsts drošību vai sabiedrības veselību. Pamatojoties uz to, Somija varētu ierobežot vai slēgt robežšķērsošanas vietas.

"Draudu līmeni nevar viennozīmīgi novērtēt, pamatojoties uz iebraucēju skaitu vai viņu profilu. Ir būtiski nodrošināt, lai Somijas varas iestādes spētu pārvaldīt situāciju," saka M. Pitkaniti.

Jusi Laine norāda, ka pašreizējie robežšķērsotāju rādītāji uz austrumu robežas ir mēreni.

"Mums ir likumdošana, kas ļauj ātri reaģēt uz situācijas izmaiņām. Piemēram, mēs nevarējām novērst situāciju, kāda ar bēgļiem izveidojās 2015. gadā. Cerams, ka esam kaut ko iemācījušies no tiem laikiem un būsim gatavāki dažādām situācijām.”

2. variants: skaits palielinātos, t. i., Somijā ierastos līdz simtiem patvēruma meklētāju dienā

Šāda iespēja ir ļoti ticama, jo, piemēram, informācija par atvērto maršrutu izplatās sociālajos medijos.

J. Laine uzskata, ka migrantu skaits, kas ierodas pie austrumu robežas, tuvākajā laikā palielināsies. Pēc viņa aplēsēm, to skaits varētu sasniegt vairākus simtus dienā.

Arī M. Pitkaniti lēš, ka patvēruma meklētāju skaits palielināsies. Pēc viņa teiktā, ir pamats uzskatīt, ka informācija par atvērto maršrutu kļūs plašāk zināma.

Kā iebraucēju skaita pieaugums ietekmētu Somiju? M. Pitkaniti nevēlas definēt, kādā situācijā tiktu pārsniegtas varas iestāžu gatavības robežas. Ja situācija uz robežas kļūst pārslogota, Somijai ir iespēja ar valdības lēmumu ierobežot pierobežas satiksmi vai slēgt robežšķērsošanas vietas.

Pēc M. Pitkaniti domām, ir jābūt iespējai palielināt un samazināt robežšķērsošanas intensitāti atbilstoši tam, kā attīstās situācija. "Ja nepieciešams, resursus var palielināt, strādājot virsstundas un pārdalot," saka M. Pitkaniti.

Jusi Laine norāda, ka, neskatoties uz salīdzinoši nelielo imigrantu skaitu, Somija skatās uz stingriem pasākumiem un pat atsakās no starptautiskajām saistībām.

3. iespēja: tūkstošiem cilvēku katru dienu mēģina iekļūt valstī

Šī iespēja esot maz ticama. Pēc ekspertu domām, trešo valstu valstspiederīgajiem ir grūti ieceļot Krievijā, jo viņiem ir nepieciešama vīza, lai to izdarītu. Turklāt cilvēki, kas ierodas no trešajām valstīm, var nebūt labi iepazinušies ar Somijas robežšķērsošanas vietām.

M. Pitkaniti nesaskata tūlītēju risku patvēruma meklētāju situācijā, bet viņš arī nesaka, ka tas nevarētu notikt. Apsverot patvēruma meklētāju skaitu, jāņem vērā arī ieceļošana Krievijā.

"Es saprotu, ka, piemēram, irākiešiem vai jemeniešiem, kas mēģina iebraukt Krievijā, ir vajadzīga vīza. Ja viņi sasniedz Maskavu, viņiem jāpārvietojas, piemēram, uz Sanktpēterburgu un tālāk uz Somijas robežu,” teic M. Pitkaniti.

Pēc Jusi Laines teiktā, lai Somijā katru dienu pāri austrumu robežai sāktu ierasties tūkstošiem cilvēku, Krievijas iekšienē būtu jānotiek kam nopietnākam. "Tā varētu būt, piemēram, Putina režīma krišana, kas valstī varētu radīt vakuumu, kas vilinātu cilvēkus pamest valsti," uzskata Jusi Laine.

Slēdz pusi no robežpunktiem

Somija nelegālo imigrantu skaita pieauguma dēļ vakar nolēma slēgt pusi no robežpunktiem ar Krieviju, paziņoja iekšlietu ministre Mari Rantanena. Vālimā, Nuijamā, Imatras un Nīrala robežšķērsošanas punkti tiks slēgti plkst. 00.00 naktī uz sestdienu. Ierobežojumi būs spēkā līdz 2024. gada 18. februārim.

Portāls NRA jau rakstīja, ka pēc ierobežojumu stāšanās spēkā starptautiskās aizsardzības pieteikumus varēs iesniegt ziemeļu robežšķērsošanas vietās Vartiusā, Sallā, Kūsamo un Raja-Josepi, kuri joprojām būs atvērtas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā