Somija pārvirza Sanktpēterburgas maršruta vilcienus iekšzemes reisiem

"Allegro" vilcienu sastāvi, kuri līdz 2022. gada martam regulāri kursēja starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu, sākot no 2025. gada, tiks izmantoti Somijas iekšzemes dzelzceļa satiksmē, pavēstījis Somijas dzelzceļa uzņēmums VR.
©SCANPIX

Krievijas izraisītā kara sekas atstājušas būtisku ietekmi arī uz Somijas pasažieru vilcienu satiksmi. Paziņojumā presei Somijas dzelzceļa uzņēmums VR atklāti vēsta, ka “Allegro” vilcienu sastāvus uzņēmums savā bilancē pārņēmis kā lielu apgrūtinājumu. Iepriekš "Allegro" vilcieni piederēja VR un Krievijas dzelzceļa kopuzņēmumam. Saskaņā ar VR teikto, Krievijas īpašnieks bija ilgstoši atstājis novārtā savas finansiālās saistības pret kopuzņēmumu. Sarunas par bilances izlīdzināšanu bijušas, taču tās izrādījušās neveiksmīgas. Lai izvairītos no kopuzņēmuma bankrota, VR izpirka "Karēlijas Trans" aizdevumus, un četri "Allegro" vilcienu sastāvi tika nodoti uzņēmuma VR īpašumā, ziņo Somijas nacionālā televīzija YLE. Saskaņā ar VR skaidrojumu, tiek lēsts, ka paies aptuveni gads, lai vilcienus savestu braukšanas kārtībā. Tiem ilgstoši nav veikta apkope un pasūtītas rezerves daļas.

Vilcieni "Allegro" pārtrauca kustību maršrutā Helsinki-Sanktpēterburga-Helsinki 2022. gada martā. Šā gada jūlijā kompānija paziņoja, ka neplāno atjaunot vilcienu satiksmi šajā maršrutā.

Taču vilcienu apsaimniekošana nav vienīgā Somijas dzelzceļa problēma. Patlaban plaši streiki apturējuši Somijas sabiedrisko transportu. Protesta akcija ietekmējusi arī skolu un dienas aprūpes centru ēdināšanu un uzkopšanu, kā arī pārtikas veikalu izvēli. Ceturtdien dažādās darbavietās visā Somijā streikoja aptuveni 100 000 darbinieku. Tas visvairāk redzams un jūtams lielajās pilsētās, kur sabiedriskais transports gandrīz apstājies, ziņo "yle.fi".

Ceturtdienas politiskie streiki notiek tāpēc, ka darba ņēmēju arodbiedrības neapstiprina valdības plānotās darba tiesību reformas un sociālās drošības samazināšanu. Somijas valdība ir uzstājusi uz darba tirgus reformām, kas ietekmē darba ņēmēju tiesības streikot, atlaišanas un slimības atvaļinājumu. Premjerministrs Petteri Orpo ir paziņojis, ka valdība neatkāpsies no darba tirgus reformām vai sociālā nodrošinājuma samazinājumiem. Orpo preses konferencē parlamentā sacījis, ka streiki bijuši "pārmērīgi".

Vilcienu satiksme gandrīz pilnībā apstājusies visā valstī. Vilcieni apstājās naktī no 13. uz 14. decembri, jo vilcienu vadītāji nenāca uz darbu. Tika bloķēta dzelzceļa tālsatiksme un piepilsētas satiksme Helsinku metropoles teritorijā. Savukārt pasažieru nakts vilcienu satiksme Ziemeļsomijā no streika tika izslēgta.

VR vēsta, ka aptuveni nedēļas laikā saviem klientiem atmaksās naudu par vienreizējām biļetēm, kas iegādātas tālsatiksmes un piepilsētas satiksmei streika laikā. VR arī atmaksās sēdvietu rezervācijas sērijveida biļetēm un pagarinās tālsatiksmes un piepilsētas sezonas biļešu derīguma termiņu līdz streika dienai.

Papildus piepilsētas vilcieniem streikotāji apturēja arī metro, tramvajus un gandrīz visus autobusus Helsinkos. Tramvaji 14. decembrī nekursēja arī Tamperē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā