Desmit labākie pilsētas tramvaji Eiropā – Rīgas tur pagaidām nav

Pasaulē dažādas interneta vietnes mēdz veidot labāko, skaistāko un modernāko tramvaju topus, valstu un pilsētu tramvajus sarindojot no pirmās līdz desmitajai vietai. Šoreiz piedāvājam tūrisma ceļveža "www.europeanbestdestinations.com" izvēli un skatījumu uz Eiropas tradicionālajiem un mūsdienu tramvajiem Vācijā, Šveicē, Portugālē, Ungārijā, Francijā un Itālijā.
©Pixabay

Pirmajā vietā šajā topā ierindota Vācijas pilsēta Freiburga. Tā atrodas Bādenes-Virtembergas federālās zemes dienvidrietumos, Švarcvaldē, netālu no Vācijas robežas ar Franciju. Ceļveža autori iesaka iekāpt pilsētas tramvajā un izbraukt pa 28 kilometrus garo sliežu tīklu, lai apskatītu pilsētas skaistākās vietas.

Otrajā vietā ierindota Čehijas galvaspilsēta Prāga. Tās tramvaju tīkls ir 548 kilometrus garš. Pilsētā ierīkoti 24 tramvaju maršruti. Tramvajs aizvedīs gandrīz pie visiem apskates cienīgiem objektiem, piemēram, uz Prāgas pili vai pavizinās pa pilsētu naktī. Prāgā regulāri darbojas deviņi nakts maršruti.

Trešajā vietā ierindota Turcijas galvaspilsēta Stambula. Tā ir milzīga, dzīvīga, dinamiska pilsēta. Stambula pārtrauca tramvaju izmantošanu 1960. gadā, bet nolēma tos atgriezt ekspluatācijā pēc trīsdesmit gadiem. Iemesls - ielas bez tramvajiem bija pārņemtas ar sastrēgumiem un atmosfēras piesārņojumu. Tūrisma ceļvedis iesaka braukt ar tramvaju un šķērsot Istiklal ielu, kas ir viena no lielākajām iepirkšanās ielām pasaulē.

Ceturtā jaukāko tramvaju pilsēta ir Itālijas pilsēta Milāna. Pasaules augstās modes galvaspilsētā viss ir šiks un elegants, pat tramvajs. Kā tas bieži notiek, skaistākie tramvaji ir senākie - Milānā 1500. sērijas tramvaja modelis datēts ar 1930. gadu (apgrozībā joprojām ir tikai daži modeļi). Bet arī tie, kas datēti ar 1955. un 1960. gadu (apgrozībā tādu ir 20), ir pārsteidzoši. Un 19. līnijas tramvajs aizvedīs uz skaistākajām vietām Milānā.

Tikai piektajā vietā ierindota Portugāles galvaspilsēta Lisabona. Lisabonieši rūpējas par saviem tramvajiem, kas palīdz viņiem nokļūt pilsētas kalnu virsotnēs. Šie vecie tramvaji, kurus sauc par "Eletrico", ir daļa no Lisabonas. "Iekāpiet "Eletrico" 28. līnijas tramvajā un atklājiet Alfamu!" - tā ceļvedis aicina apmeklēt vienu no Lisabonas vecākajām apkaimēm, kuras stāvajās ielās atrodas veikali un kafejnīcas.

Sestajā vietā ierindota Ungārijas galvaspilsēta Budapešta. Jūs droši vien zināt ikonisko Sēčeņi ķēžu tiltu pār Donavu Budapeštā, kas savieno pilsētas Budas un Peštas daļas. Tas ir viens no pilsētas simboliem. Ja gribat to šķērsot, tad jāiekāpj tramvajā. Budapeštas tramvaju tīklā iekļauta 31 tramvaju satiksmes līnija, un tā kopā ar Prāgu ir starp lielākajām tramvaju pilsētām pasaulē.

Septītie, izrādās, ir tramvaji Portugāles otrajā lielākajā pilsētā Porto - ostas pilsētā pie Atlantijas okeāna. Ir diezgan grūti izlemt, kurš tramvajs Porto ir labākais. Tur ir moderns tramvajs/metro, kas šķērso "Dom Luis I" tiltu un vēsturiskā "Eletrico" 1. līnija, kas iet no Ribeiras uz krastmalu. Ceļvedis iesaka apmeklēt Tramvaja muzeju, Portvīna muzeju un Arrabida tiltu gar Douro upi.

Astotā ir Šveices pilsēta Bāzele. Tā ir ļoti bagāta kultūras un mākslas pilsēta. Bāzelei ir vairāki simboli, piemēram, katedrāle vai tramvajs, kas, lai gan ir jaunāks par katedrāli, darbojas jau vairāk nekā gadsimtu.

Devītā ir Francijas pilsēta Bordo. Kā Fēnikss atdzima no pelniem, tā arī Bordo, un tās atdzimšanu veicināja tramvajs - pilsēta tika atjaunota un piesārņojums ierobežots.

Bordo tramvajs ir viens no pirmajiem Eiropā, kas tika elektrificēts zem zemes - kabeļi ir neredzami, ainava tiek saglabāta.

Desmitajā vietā ierindota Austrijas galvaspilsēta Vīne. Vīnes tramvajs ir viena no svarīgākajām transporta sistēmām Austrijas galvaspilsētā. Tramvajs Vīnē kursē kopš 1865. gadā. Kopējais sistēmas garums ir 432,3 kilometri, un tramvaji apstājas 1071 pieturā. Pilsētā darbojas 30 tramvaju līnijas.

"Ja jums paveicas, varat nokļūt vienā no vecākajiem tramvajiem, kas datēti ar 1966. gadu. Atklājiet Svētā Stefana katedrāli, Šēnbrunnas pili un palutiniet sevi ar labāko no Vīnes!" mudina tūrisma ceļvedis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā