Kādi paņēmieni tiek izgudroti, lai izvairītos no karadienesta un aizbēgtu no Ukrainas?

Mūsu kolēģi no ukraiņu izdevuma “Espreso.Zahid” ar Ukrainas robežsargiem pārrunāja to, kā robežsargi “medī” no iesaukuma armijā bēgošos un kādus vispārdrošākos paņēmienus izvēlas pret Krieviju karojošās valsts vīrieši, lai aizmuktu uz ārzemēm.
07.04.2024. “Espreso. Zahid”/”kontekst.lv” Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Espreso.Zahid

No 2022. gada 24. februāra līdz 2024. gada 21. martam Čopas robežsardzes nodaļas operatīvie darbinieki dokumentāli fiksēja un likvidēja 27 stabilus kanālus cilvēku nelikumīgai pārvietošanai pāri Ukrainas valsts robežai. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma šeit tika aizturēti 39 organizatori un viņu 32 palīgi.

Ukrainā pagaidām nav paredzēta kriminālatbildība par mēģinājumiem nelegāli šķērsot valsts robežu, pastāstīja Čopas robežsardzes nodaļas preses dienesta vadītāja Jeļena Tračuka. Aiz restēm nokļūst tikai tā saucamie pārvedēji jeb tie, kas palīdz no mobilizācijas izvairīties gribētājiem. Tāpēc vīrieši, kuriem neizdodas šķērsot valsts robežu pirmajā reizē, veic otro vai pat trešo mēģinājumu. Šādu shēmu organizatori dzīvo labi. Un pat nemēģina bēgt no Ukrainas, jo tieši tur viņi gūst peļņu no cilvēkiem.

Par pārvedējiem bieži kļūst taksometru šoferi, kuri nogādā cilvēkus līdz robežai. Nesen mēs atklājām šādu cilvēku. Šis vīrietis sarunājās ar pasažieriem un, pamanot, ka viņi ir no Ukrainas austrumu reģioniem, piedāvāja aizvest viņus līdz robežai un parādīt, kur viņiem jāiet, lai nokļūtu citā valstī. Par to viņš prasīja 2500 ASV dolāru.

Ir gadījumi, kad par pārvedējiem kļūst nepilngadīgie, jo viņi nav krimināli atbildīgi. Bieži vien tie, kuri vēlas izvairīties no mobilizācijas, kļūst par ņirgāšanās objektiem - piedāvājot aizvest līdz robežai, šie bēguļi faktiski tiek aizvesti uz kādu apdzīvotu vietu un tur arī atstāti. "Patiesībā no turienes līdz robežai ir tikpat tālu, cik kājām līdz debesīm. Un cilvēki, to nezinot, klīst nezināmā virzienā," skaidro Jeļena Tračuka.

Atklājot šādu shēmu organizatorus, robežsargi par tiem ziņo Nacionālajai policijai. Un tad izmeklēšanu jau pārņem tiesībsargājošās iestādes.

Tikt līdz robežai un nenomirt

Jeļena Tračuka stāsta, ka, lai arī mēdz būt kuriozas un pat smieklīgas situācijas, bieži vien piedzīvojumi robežpārkāpējiem beidzas visai traģiski. Reiz bija gadījums, kad robežsargi aizturēja divus vīriešus no Harkivas un Poltavas apgabala.

Viņi mēģināja šķērsot Ukrainas un Slovākijas robežu, bet nokļuva uz koka, no kura viņus noņēma glābēji. Lieta tāda, ka likumpārkāpēji pārvietojās pa sauszemes posmu, bet neņēma vērā, ka tieši šīs teritorijas ir applūdušas. Vīrieši ieradās Aizkarpatos un, iestājoties tumsai, devās pa maršrutu, ko paši bija izstrādājuši pēc “Google” kartēm. Tiklīdz bija izbraukuši no apdzīvotām vietām, viņi atskārta, ka visapkārt ir ūdens. Tomēr viņi nepadevās un turpināja ceļu, līdz saprata, ka ir ļoti auksts un viņi ir iekļuvuši ūdens lamatās. Tāpēc vīrieši nolēma uzkāpt kokā, kur pavadīja gandrīz visu nakti. Saprotot, ka paši saviem spēkiem izkļūt ārā nevarēs, viņi piezvanīja uz ārkārtas palīdzības tālruni.

"Viņus savienoja ar Valsts ārkārtas situāciju dienestu [Ukrainas glābējiem], un tie savukārt informēja robežsargus. Pie viņiem nokļūt bija visai problemātiski, jo glābējiem bija grūti tikt līdz tai vietai pat ar piepūšamo laivu. Cietušajiem tika izsniegtas sausas drēbes, viņus nogādāja slimnīcā, kur viņiem tika sniegta palīdzība. Cik man zināms, ar šiem vīriešiem un viņu veselību nekas nav noticis. Viņi, protams, tika saukti pie atbildības," skaidro Jeļena Tračuka.

Traģisks negadījums notika kalnos esošā Kņaginjas robežkontroles punkta teritorijā. Šeit robežsargu patruļa atrada novārgušu vīrieti, kurš vairs nevarēja kustēties un vienkārši gulēja uz zemes. Izrādījās, ka "ceļotājs" pats gāja pāri robežai un "labākas dzīves meklējumos" centās nokļūt Čehijā. Viņš gāja pa maršrutu, ko bija pats izplānojis, izmantojot tiešsaistes kartes, taču bija apmaldījies. Kāpjot pa klintīm, viņš nenoturējās, nokrita un ripoja 400 metrus.

“Tobrīd viņam jau bija beidzies ūdens un pārtika, jo viņš nerēķinājās ar to, ka būs tik grūts un ilgs ceļš. Krītot viņš sasitās un pazaudēja telefonu. Pēc vīrieša teiktā, viņš bija pārāk noguris, izslāpis un nespēja pat piezvanīt kādam, lai lūgtu palīdzību. Viņš atrada avotu un dzēra no tā, bet kļuva vēl sliktāk, jo ūdens bija slikts. Trešajā dienā enerģijas trūkuma dēļ viņam izdevās paveikt tikai 500 metrus."

"Šim "tūristam" ļoti paveicās, jo viņu laikus atrada robežsargi. Parasti maiņa dežurē astoņas stundas, viņiem ir pārtika un ūdens. Tāpēc vīrietim uzreiz tika dots ēst un dzert. Slimnīcā, kur viņu nogādāja ātrā palīdzība, vīrietim tika konstatēti kāju apsaldējumi.

No karošanas slēpjas vilciena tualetē

Meklēt pārkāpējus robežsargiem palīdz dienesta suņi, tiek izmantoti arī droni, bet tumšajā laikā - termovizori. Gaisā tiek pacelti arī helikopteri.

No mobilizācijas izvairīties gribētāji valsts robežu mēģina šķērsot ne tikai kājām. Piemēram, 2022. gada vasarā kāds bēgulis tika atrasts aiz vilciena tualetes durvīm. Izrādījās, ka likumpārkāpējs iekļuva vagonā, kamēr vilciens dīkstāves laikā atradās dzelzceļa stacijā. Vīrietis mēģināja pamest Ukrainu, apejot robežkontroli, un tādējādi plānoja izvairīties no karadienesta.

Atraitņi” un “daudzbērnu vecāki” ar viltotiem dokumentiem

Vēl viens veids, uz ko paļaujas avantūristi, ir dokumentu viltošana. Tā, piemēram, iebrukuma sākumā robežsargi kontrolpunktā "Malij Bereznij" aizturēja kādu Kijevas iedzīvotāju ar diviem bērniem. Pārbaudot dokumentus, vīrietis apgalvoja, ka pēc sievas nāves viņš viens audzinot divus dēlus.

Viņš pat uzrādīja sievas miršanas apliecību, taču inspektors apšaubīja dokumenta īstumu, jo apliecības veidlapa un zīmogs neatbilda noteiktajam paraugam. Pēc tam dokumentu viltošanas fakts apstiprinājās, un "atraitnim" tika liegts šķērsot robežu.

Jeļena Tračuka atceras vēl vienu gadījumu. Viņa stāsta, ka nesen kāds vīrietis uzrādīja dokumentus, saskaņā ar kuriem viņš ir trīs bērnu tēvs. Viņš to gribēja izmantot kā iemeslu, lai pamestu Ukrainu.

"Inspektori sāka pētīt šos dokumentus. Izrādījās, ka viņa bērni ir Tadžikistānas pilsoņi. Arī pats vīrietis bija aziātiska izskata. Viņš paskaidroja, ka, vēl dzīvojot Tadžikistānā, apprecējies ar ukrainieti. Vēlāk viņš ieguva Ukrainas pilsonību un palika šeit dzīvot. Jautāts, kur dzīvo viņa bērni, viņš paskaidroja, ka bērni ir Tadžikistānā, jo nav atteikušies no pilsonības. Tomēr tur viņi dzīvo kopā ar divām pārējām viņa sievām, jo to viņiem atļauj likums."



Rezultātā inspektori atklāja, ka dokumenti ir viltoti. Pārbaudot dokumentus ar speciālu iekārtu, tika konstatēts, ka tajos bija ķīmiski izlabots teksts un tā vietā uzrakstīts jauns. Tas nozīmē, ka pašas veidlapas bija oriģinālas, bet tajās bija ierakstīti citi dati. Cik patiesa ir informācija par bērniem un sievām, viņi vēl noskaidro. Tomēr pret vīrieti tika ierosināta krimināllieta, un uz ārzemēm viņš netika.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā