Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 787. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:10]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 20. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:10. ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

No kopējās summas - 95 miljardiem dolāru -, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu.

Likumprojektu par atbalstu Ukrainai atbalstīja 310 Pārstāvju palātas deputāti, bet 112 bija pret.

20:17. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7213 tankus, 13 873 bruņutransportierus, 11 678 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 763 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9341 bezpilota lidaparātu, 210 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 717 automobiļus un autocisternas, kā arī 1918 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

17:24. Eiropas Parlaments (EP) otrdien, 23.aprīlī, balsos par pagaidu tirdzniecības liberalizācijas pasākumu pagarināšanu Ukrainai, vienlaikus gādājot par Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieku aizsardzību.

EP deputāti un ES Padomes prezidentvalsts aprīļa sākumā panāca provizorisku vienošanos līdz 2025.gada 5.jūnijam apturēt ievedmuitas nodokļus un kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, lai atbalstītu Ukrainu Krievijas brutālās militārās agresijas apstākļos. EP nākamnedēļ plāno apstiprināt šo vienošanos.

14:29. Par Ukrainas dronu triecieniem apgabalos ziņo Kurskas, Kalugas un Brjanskas apgabalu gubernatori.

13:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 458 580 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 750 iebrucēji.

11:05. Prokuratūra apsūdzējusi kādu Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu.

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā plkst.13.15.

Prokuratūrā aģentūrai LETA apliecināja, ka persona apsūdzēta par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā un ceļošanu terorisma nolūkā. Persona patlaban atrodas apcietinājumā.

2022.gada janvārī apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības karavīrs, pārkāpjot likuma "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskās operācijās" nosacījumus, kas nosaka tiesisko kārtību, kādā personas var piedalīties ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, nolūkā aktīvi piedalīties militārās operācijās un bruņotā konfliktā Ukrainā, no kriminālprocesā precīzi nenoskaidrotas personas - "Aleksandrs" saņēma uzdevumu veikt diversijas aktu ar dedzināšanas elementu izmantošanu Ukrainā.

Pēcāk vīrietis devās uz Ukrainu, lai minēto realizētu.

09:18. Krievijas Belgorodas apgabalā naktī uz sestdienu notika Ukrainas drona trieciens, kurā nogalināti divi cilvēki, paziņoja apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

Šajā triecienā "pilnīgi nodega" dzīvojamā ēka un šķūnis Porozas ciemā, bet citai dzīvojamai ēkai tika nodarīti smagi bojājumi, sacīja gubernators.

"Divu spridzekļu palaišanas rezultātā aizdegās privāta dzīvojamā ēka. Traģiski gāja bojā divi civiliedzīvotāji - sieviete, kas atveseļojās pēc augšstilba lūzuma, un vīrietis, kurš viņu aprūpēja," Gladkovs rakstīja lietotnē "Telegram". "Bojāgājušo dēlam izdevās pēdējā brīdī izskriet no degošā nama."

00:10. Dņipropetrovskas apgabalā Krievijas armija uzbruka glābējiem, kad viņi dzēsa ugunsgrēku, ko bija izraisījusi apšaude, vēsta pravda.com.ua.