Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 788. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:33]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:33. Lietuva nodevusi Ukrainas Bruņotajiem spēkiem lidmašīnu "L-39 Albatros", saziņas platformā "X" vēsta Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Tā norāda, ka Lietuvas Bruņotie spēki to lietojuši kā mācību lidmašīnu. Taču to var izmantot arī kā kaujas lidmašīnu.

Lidmašīna nogādāta Ukrainā izjauktā veidā.

19:18. Ukrainas jūras spēki svētdien devuši triecienu Krievijas Melnās jūras kara flotes palīgkuģim "Kommuna", kas atrodas okupētajā Krimā, paziņoja Ukrainas jūras spēku preses pārstāvis Dmitro Pletenčuks.

"Bojājumu raksturs ir verificēts. (..) Kuģis pašlaik nespēj pildīt uzdevumus," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Pletenčuks.

Pēc mediju ziņotā, kuģim, kas atrodas Sevastopoles ostā, veikts trieciens ar pretkuģu raķeti.

17:03. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".

Vašingtonai un tās sabiedrotajiem ir arvien neiecietīgāka attieksme pret Ķīnas atteikšanos pārtraukt piegādāt Krievijai tehnoloģijas, kas palīdz atjaunot tās rūpniecisko bāzi, - sākot no mikroshēmām un beidzot ar spārnoto raķešu dzinējiem, raksta FT.

Un, lai gan Ķīna, kā raksta "Bloomberg", "nav pārkāpusi sarkano līniju" un tieši nepiegādā Krievijai ieročus vai munīciju, Blinkens plāno brīdināt, ka Vašingtona un tās sabiedrotie vienoti iebilst pret Pekinas lomu karā.

15:04. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nākamnedēļ varētu apstiprināt jaunu mehānismu Eiropas Savienības Rietumbalkānu partnervalstu atbalstam un 5,8 miljardu eiro palielinājumu 2024.gada ES budžetā, galvenokārt Ukrainas atbalstam.

14:19. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs platformā "X" rakstīja, ka atzinīgi vērtē "to, ka ASV Pārstāvju palāta ir apstiprinājusi nozīmīgu jaunu palīdzības paketi Ukrainai (Ukrainai atvēlēt 61 miljardu dolāru). Ukraina izmanto NATO sabiedroto sniegtos ieročus, lai iznīcinātu Krievijas kaujas spējas. Tas padara mūs visus drošākus Eiropā un Ziemeļamerikā".

12:07. Labākais veids, kā pasargāt sevi, ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt tās cīņā par brīvību, paziņojusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa, komentējot ASV Kongresa Pārstāvju palātas sestdienas balsojumu par atbalstu finansējuma piešķiršanai, lai piegādātu bruņojumu Ukrainai.

"ASV Pārstāvju palātas lēmums nosūtīt Ukrainai steidzamu militāro palīdzību ir izšķirošs un pareizs," sociālās saziņas platformā "X" ierakstījusi Kallasa.

"Labākais veids, kā pasargāt sevi, ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt tās cīņā par brīvību," uzsvērusi Igaunijas premjere.

10:35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 459 530 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 950 iebrucēji.

08:53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sociālajos tīklos apsveica ASV Pārstāvju palātas lēmumu (Ukrainai atvēlēt 61 miljardu dolāru), rakstot, ka "svarīgais ASV palīdzības likumprojekts, ko šodien pieņēma Pārstāvju palāta, neļaus karam paplašināties, izglābs tūkstošiem un tūkstošiem dzīvību un palīdzēs abām mūsu valstīm kļūt stiprākām". Zelenskis pauda pateicību ASV.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka karš starp Krieviju un NATO ir iespējams. Viņš norādīja, ka šis scenārijs kļūs par realitāti, ja Ukraina "nenostāvēs" cīņā ar Krieviju.