Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 790. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:23]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 23. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:23. Krievijas armija Sumi reģionā ievainoja trīs cilvēkus, raksta pravda.com.ua.

21:44. Dānija atvēl vairāk nekā 400 miljonus eiro Ukrainas restaurācijas un enerģētikas sektoram, raksta pravda.com.ua.

20:23. Pagājušajā diennaktī frontē kopumā reģistrētas 60 militāras sadursmes, ienaidnieks veica 4 raķešu un 60 gaisa triecienus, kā arī veica 46 uzbrukumus no raķešu sistēmām Ukrainas karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām, raksta pravda.com.ua.

19:05. Pirmā ASV palīdzības partija Ukrainai pēc vērienīgās militārās palīdzības apstiprināšanas būs vienu miljardu dolāru liela, ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz diviem anonīmiem avotiem.

17:42 Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks otrdien paziņoja par rekordlielu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu britu mārciņu (580 miljonu eiro) apjomā, kā arī pavēstīja, ka Lielbritānija līdz 2030.gadam pakāpeniski palielinās savus aizsardzības izdevumus līdz 2,5% no IKP.

"Šodien es paziņoju par lielāko valsts aizsardzības stiprināšanu paaudzes laikā," vizītes laikā Polijā pavēstīja Sunaks.

Palīdzība Ukrainai ietvers 400 transportlīdzekļus, 60 kuterus un laivas, 1600 šāviņus un četrus miljonus patronu, kā arī tāla darbības rādiusa raķetes "Storm Shadow".

16:44 Kaut arī ASV likumprojekts par vērienīgu militāro palīdzību Ukrainai vēl nav saņēmis galīgo apstiprinājumu, Savienotās Valstis, sagaidot šī dokumenta drīzu pieņemšanu, jau nogādājušas noliktavās Vācijā un Polijā lielu pirmajā palīdzības paketē iekļautā bruņojuma daļu, vēsta telekanāls CNN, atsaucoties uz saviem avotiem.

Uzreiz pēc tam, kad materiāli būs pāri robežai, Ukrainas pārstāvji centīsies tos nogādāt tur, kur tie ir nepieciešami, pēc iespējas ātrāk. Tomēr arī tā būs zināma loģistikas problēma, ņemot vērā lielo bruņojuma daudzumu.

Tāpēc pat ja pirmā palīdzības pakete tiks apstiprināta drīz, pārākums, kas Krievijai ir frontē, netiks likvidēts momentāni, norāda telekanāls.

15:51 23. aprīļa balsojumā Eiropas Parlaments apstiprināja līguma par beznodokļu pārtikas tirdzniecības ar Ukrainu pagarināšanu uz vienu gadu, kā arī papildu aizsardzības pasākumus Eiropas lauksaimniekiem.

Jaunie noteikumi ļauj Eiropas Komisijai nekavējoties reaģēt un veikt nepieciešamos pasākumus, ja Ukrainas lauksaimniecības produktu importa dēļ ES tirgū vai vienā vai vairākās dalībvalstīs rodas lielas grūtības.

Aizsardzība paredzēta dažādiem produktiem, tostarp vistas gaļai, olām, auzām, graudaugiem, kukurūzai un medum, ja imports pārsniegs tipisko importu 2021. - 2022. gadā, ļaujot atkārtoti ieviest tarifus.

14:52 Krievija šī gada "Uzvaras dienas" svinībās 9. maijā nolēmusi atcelt tradicionālo "Nemirstīgo pulku" gājienu, ziņo medijs "Ukrainska Pravda"

Arī pērn vairākos Krievijas apgabalos gājiens tika atcelts, tostarp Maskavā un apgabalos, kas robežojas ar Ukrainu.

Iepriekš tika vēstīts par okupētās Krimas ielikteņu pārvaldes vadītāja Sergeja Aksjonova paziņojumu, ka drošības apsvērumu dēļ 9. maija "Uzvaras dienas" parāde un "Nemirstīgā pulka" propagandas gājiens pussalā netiks rīkots.

13:48 AS "Latvenergo" ziedojusi augstsprieguma transformatoru, kā arī 60 tonnu transformatora eļļas un saspiestā gaisa kompresoru Ukrainas energosistēmas atjaunošanai, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Savukārt ar kravas nogādāšanu galamērķī "Latvenergo" palīdzēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), veicot palīdzības koordināciju Ukrainas energosistēmai un nodrošinot tehnisko atbalstu dāvinājuma transportēšanai uz Ukrainu.

Ziedojums notika Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības mehānisma informācijas sistēmas ietvaros.

12:54. Lietuva nodevusi Ukrainai bruņutransportierus M577, otrdien pavēstīja Lietuvas Aizsardzības ministrija. Tomēr ministrijas paziņojumā nav minēts Ukrainai nodoto bruņutransportieru skaits.

Saskaņā ar Lietuvas Aizsardzības ministrijas informāciju Lietuva šogad Ukrainai piegādājusi arī 155 mm artilērijas lādiņus, pretdronu sistēmas, ziemas sezonai nepieciešamo ekipējumu un silto apģērbu komplektus, munīciju prettanku granātmetējiem "Carl Gustaf", tālvadības detonācijas sistēmas RISE-1, ģeneratorus, vieglo triecienlidmašīnu "L-39ZA Albatros" un citu palīdzību. Kopumā Lietuva Ukrainas atbalstam piešķīrusi vairāk nekā miljardu eiro, no šīs summas vairāk nekā 610 miljoni eiro ir militārā palīdzība.

12:39. Krievijas uzbrukumos Doņeckas apgabala Pokrovskas rajonam gājuši bojā divi cilvēki, raksta pravda.com.ua. "Pokrovskas rajons. Viens cilvēks ir nogalināts Krasnohorivkā, bet vēl viens Hrodivkas ciemā," "Telegram" ziņoja Doņeckas apgabala Militārās pārvaldes vadītājs Vadims Filaškins.

Viņš arī norādīja, ka uzbrukumu rezultātā ēkas ir bojātas vairākas apgabala ēkas. "Kopumā Krievijas spēki pagājušajā diennaktī Doņeckas apgabala apdzīvotām vietām uzbrukuši 15 reizes. Mēs no frontes līnijas evakuējām 130 cilvēkus, tostarp 19 bērnus," piebilda Filaškins.

11:44. AS "Latvenergo" Ukrainas energosistēmas atjaunošanai ziedo augstsprieguma transformatoru, 60 tonnas eļļas un gaisa kompresoru.

10:43. Naktī no 22. uz 23. aprīli Krievijas uzbrukuma rezultātā Odesai tika ievainoti deviņi cilvēki, tostarp četri bērni, no kuriem divi ir jaunāki par gadu, un ir izpostīti vismaz 14 dzīvokļi, ziņo pravda.com.ua.

09:02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 461 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7241 tanku, 13 916 bruņutransportierus, 11 765 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 769 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9407 bezpilota lidaparātus, 2117 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 845 automobiļus un autocisternas, kā arī 1936 specializētās tehnikas vienības.

08:25. Krievija pret mērķiem Ukrainā aizvadītajā naktī palaidusi 16 dronus "Shahed", taču 15 no tiem notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, otrdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni palaisti no Kurskas apgabala un okupētās Krimas. Tie notriekti virs Kijivas, Čerkasu, Mikolajivas un Odesas apgabaliem.

07:07. Krievijas raķetes trieciens Harkivas televīzijas tornim bija nepārprotama iebiedēšana, paziņoja Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Trieciens bija "acīmredzama iebiedēšana, lai padarītu teroru redzamu visai pilsētai un mēģinātu ierobežot Harkivas saziņu un piekļuvi informācijai", pirmdien ikvakara videouzrunā uzsvēra Zelenskis.

04:59. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks apsolīs rekordlielu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu britu mārciņu (580 miljonu eiro) apjomā, otrdien un trešdien apmeklējot Varšavu un Berlīni, lai tiktos ar Polijas, Vācijas un NATO līderiem.

01:58. Eiropas Parlaments (EP) šodien balsos par pagaidu tirdzniecības liberalizācijas pasākumu pagarināšanu Ukrainai, vienlaikus gādājot par Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieku aizsardzību, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti un ES Padomes prezidentvalsts aprīļa sākumā panāca provizorisku vienošanos līdz 2025.gada 5.jūnijam apturēt ievedmuitas nodokļus un kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, lai atbalstītu Ukrainu Krievijas brutālās militārās agresijas apstākļos.

00:10 Ukraina kopš 2022. gada februāra ir zaudējusi 50 miljonus kvadrātmetru dzīves platības mājokļos, kas ir iznīcināti vai nopietni bojāti Krievijas agresijas izraisītajā karadarbībā, paziņojusi Ukrainas vadošās partijas "Tautas kalps" vadītāja Oļena Šuliaka.

"Divu gadu laikā Krievija ir iznīcinājusi to, kas jāuzceļ piecu gadu laikā. 2023. gadā [vien] mēs saņēmām 98 000 pieteikumu, no kuriem 52 000 tika apmierināti, un kompensācijās par sabojātu mājokli tika izmaksāt aptuveni 125,6 miljoni ASV dolāru," sacīja Šuliaka.