“Attīstībai/Par!” – “Progresīvo” sadarbībai izjukt nekonsumētai neļaus

Šovakar noslēgsies partijas “Progresīvie” biedru balsojums par to, vai saglabāt līgumu par sadarbību Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ar “Atīstībai/Par!”. Eksperti ir pārliecināti, ka sadarbības pārtraukšana “Progresīvajiem” nozīmētu neiekļūšanu Rīgas domē. To, visticamāk, apzinās arī “Progresīvo” līderi, kas uzsver, ka varas pārņemšana Rīgā iespējama, tikai partijām sadarbojoties, un neslēpj, ka centīsies biedrus pārliecināt par sadarbības saglabāšanu
“Attīstībai/Par!” un “Progresīvie” bija pirmie, kas paziņoja par kopīga saraksta veidošanu, un pirmie, kuru vidū izšķīlās konflikta dzirksts. To, cerot uz “Attīstībai/Par!” pleciem nokļūt pie varas Rīgā, “Progresīvo” līderi cenšas noslāpēt ©Oksana Džadana/ F64

“Šajās vēlēšanas uzvarēs tie, kas spēj vienoties un sadarboties, nevis šķelties un naidoties. Mēs esam tam gatavi un lūdzam rīdzinieku uzticību mūsu vienotajam sarakstam,” martā, iepazīstinot vēlētājus ar kopējo sarakstu, pauda tā kandidāts Rīgas mēra amatam Mārtiņš Staķis.

Vērtību sadursme

Taču pirmajām nesaskaņām sabiedroto vidū nebija jāsagaida pat pirmā darba nedēļa Rīgas domes sastāvā. Aprīļa nogalē spēkā stājās spriedums, kurā līdz ar citiem “Latvijas Krājbankas” valdes locekļiem no “Attīstībai/Par!” Saeimā ievēlētais Mārtiņš Bondars tika atzīts par atbildīgu bankai neizdevīgu līgumu slēgšanā un no viņa solidāri tiek piedzīti 15 miljoni eiro.

Šāds spriedums “Progresīvajiem” šķita pietiekams iemesls, lai uzskatītu, ka M. Bondars vairs nav tiesīgs vadīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. “Vienam no jebkura politiķa un politiķes mērķiem jābūt vairot sabiedrības uzticību, un Mārtiņa Bondara gadījumā tā ir zaudēta jau sen. Jebkurš godprātīgs cilvēks šādā situācijā no amata atkāptos,” paziņoja “Progresīvo” līdere Antoņina Ņenaševa.

Tādās pašās domās ir arī viena no partiju apvienības “Attīstībai/Par!” veidojošajām organizācijām “Kustība “Par!””, taču, organizācijas līderiem sanākot kopā, tika nolemts “status quo” nemainīt - M. Bondars no komisijas priekšsēdētāja amata atsaukts netiks.

Partneri šķiršanos nebīstas

Šāda partneru attieksme pret tiem svarīgo “sabiedrības uzticības” jautājumu “Progresīvos” sadusmoja un aizvadītajā sestdienā sākās partijas biedru aptauja par to, vai sadarbību ar “Attīstībai/Par!” turpināt. “Mēs nozīmīgos lēmumos konsultējamies ar biedriem. Balsošana notiek trīs dienas, tā ir tradīcija, lai varētu iesaistīties pēc iespējas plašāks biedru loks,” saka “Progresīvos” pārstāvošais Mārtiņš Kossovičs, kurš pagaidām vēl kopējā “Attīstībai/Par!”/”Progresīvie” sarakstā ir otrais numurs. “Tad jau redzēs, kā mūsu biedri lems. Būšu korekts un neprognozēšu balsojumu,” piebilst M. Kossovičs.

“Progresīvo” rosīšanos ar dažādas politiskās vētras piedzīvojuša politiķa mieru vēro otras partiju apvienības “Attīstībai/Par!” veidojošās partijas “Latvijas attīstībai” (kuras biedrs ir M. Bondars) valdes loceklis Edgars Jaunups.

“Mēs respektējam katras partijas iekšējās procedūras. Šī ir viņu iekšējā procedūra, kas atrunāta statūtos ‒ būtiskus jautājumus nodod biedru plašākai konsultatīvai aptaujai, tas ir normāls veids, kā viena organizācija, kura līdz šim nav pārstāvēta varā, maksimāli mēģina iesaistīt savus biedrus,” saka E. Jaunups.

Politiķis arī neizrāda ne mazāko satraukumu par iespēju, ka abu organizācija sadarbība izjuks, tā arī īsteni nerealizēta.

“Ja nebūs vienots saraksts, tas, protams, nebūs vērtējams kā pluss, bet mēs esam pieredzējuši cilvēki. Domājam, ka tie, kas līdz šim balsoja par “Attīstībai/Par!”, joprojām balsos par to,” pragmatiski potenciālos scenārijus vērtē E. Jaunups.

Pragmatismam jāuzvar

To, ka “Progresīvie” patiešām varētu lauzt sadarbības līgumu ar “Attīstībai/Par!”, apšauba politologs Filips Rajevskis. Viņaprāt, tas liecinātu, ka “Progresīvajiem” nav ne mazākā priekšstata par reālpolitiku un par savu vērtību uz politiskā laukuma. “Bez “Attīstībai/Par!” viņi domē neiekļūs, tas ir skaidrs, bet “Aparisti” bez viņiem domē tiks ievēlēti. Ja “Progresīvie” kaut cik reālistiski domā, viņiem tā sadarbība ir vajadzīga,” uzskata eksperts.

Un tā vien liekas, ka to ļoti labi apzinās arī “Progresīvo” līderi. Tie aizvadītajā piektdienā tikās ar “Attīstībai/Par!” pirmajām personām - Juri Pūci, Ilzi Viņķeli un Danielu Pavļutu. Tikšanās laikā progresīvie pauduši savas bažas par to, kā varētu izvērsties sadarbība Rīgas domē un uzklausījuši partneru redzējumu.

“Bija laba un atklāta saruna. Mēs ar viņu vēstījumu iesim pie saviem biedriem, liksim to uz galda, skaidrojot, kādi ētikas principi tiks realizēti Rīgā [..] Mēs ejam uz to, lai mūsu bažas tiktu likvidētas un partnerība nostiprinātos,” netieši apliecinot, ka centīsies biedrus pārliecināt sadarbību saglabāt, saka M. Kossovičs, kas nevēlas domāt, kas būs darāms tālāk, ja biedru lēmums būs negatīvs.

Arī A. Ņenaševa, uzsverot, ka balsojuma rezultāti būs konsultatīvi, nevis saistoši, neslēpj ‒ viņa centīsies biedrus pārliecināt, ka skaistākas un labākas Rīgas vārdā ir vērts sadarboties ar “Attīstībai/Par!”. “Turklāt mēs jau nesadarbojamies Saeimā, vai ne?” nodalot “Attīstībai/Par!” darbu parlamentā no gaidāmā snieguma Rīgas domē, retoriski jautā A. Ņenaševa un piebilst, ”balsojums ir konsultatīvs. Redzēsim, kāds tas būs, un no tā arī reaģēsim.”

VIEDOKLIS

Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Filips Rajevskis, politologs: ‒ Šī māžošanās ar balsojumu parāda, ka “Progresīvie” ir neprognozējami partneri. Ja es būtu “Attīstībai/Par!”, es nopietni padomātu, vai gribētu šādus partnerus. Nekas vēl nav noticis, vara vēl nav paņemta, bet notiek šāda mērkaķošanās pēc pilnas programmas. Rīgas domē būs ļoti raiba koalīcija, kur būs nepieciešams kompromiss kompromisa galā. Paņemot šādus cilvēkus, kuriem nav ne mazākā priekšstata par politisko procesu, viņi riskē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā