Rīgas domes vēlēšanu kandidāti sola bezmaksas brīvpusdienas visiem skolēniem

Šobrīd likumdošanā garantēta bezmaksas ēdināšana skolā ir 1.‒4. klašu skolēniem. To kopš šā gada 1. janvāra solidāri nodrošina gan valsts, gan pašvaldības. Par pārējo klašu skolēnu brīvpusdienām katra pašvaldība rūpējas pati. Aptaujājot Rīgas domes vēlēšanās startējošās partijas un izpētot partiju priekšvēlēšanu programmas, jādomā, ka visu klašu Rīgas skolēniem brīvpusdienas nākotnē būs garantētas. Ja vien, protams, priekšvēlēšanu solījumi tiks turēti.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā nav pilnīgu datu par katras pašvaldības piedalīšanos brīvpusdienu nodrošināšanā. 2018. gadā iegūtā informācija liecina, ka pašvaldības no saviem budžetiem papildus valsts finansējumam tērē vairāk nekā 24 miljonus eiro skolēnu brīvpusdienām. Aptuveni 40% pašvaldību brīvpusdienas tiek nodrošinātas līdz pat 12. klasei.

Aizkraukles novada pašvaldība nolēmusi jau ar pirmo mācību dienu ar brīvpusdienām nodrošināt Aizkraukles novada vispārizglītojošo skolu 1.‒9. klašu skolēnus. Iepriekš novads apmaksāja brīvpusdienas skolēniem līdz 6. klasei. Tiesa, līdz ar saņēmēju skaita palielināšanos ir nedaudz samazinājusies pusdienām atvēlētā summa ‒ no 1,95 eiro līdz 1,6 eiro. Bet tam nevajadzētu ietekmēt pusdienu kvalitāti, uzsvēra domē.

Savukārt Madonas novadā bezmaksas ēdināšana no 1. septembra tiks nodrošināta arī bērnudārza bērniem. Līdz šim Madonas novada pašvaldība bija noteikusi 100% atlaidi vispārizglītojošo skolu skolēniem par ēdināšanas pakalpojumiem, kur maksu par ēdināšanas pakalpojumiem sedz pašvaldība. Turpretī pirmsskolas izglītības iestādēs pašvaldība sedza 43% no ēdināšanas izmaksām, pārējo sedza vecāki.

Rīgā pērn brīvpusdienas no Rīgas budžeta tika apmaksātas 5.‒12. klašu skolēniem, kam tika atvēlēti 14 miljoni eiro. (Pērn 1.‒ 4. klašu skolēniem Rīgā, tāpat kā citās pašvaldībās, brīvpusdienas finansēja valsts. No šā gada 1. janvāra tā ir dalīta atbildība starp valsti un pašvaldību).

Bet kā būs bagātajā Rīgā pēc vēlēšanām? Starp deviņām partijām vai partiju apvienībām, kurām ir lielākas vai mazākas iespējas pārvarēt 5% robežu, sešas sola brīvpusdienas skolēniem. Uz Neatkarīgās jautājumu apstiprinoši atbildēja četras partijas un partiju apvienības - AP!/PRO, JKP, ZZS, KPV LV.

Solījumu par skolēnu brīvpusdienām vairākas partijas ir iekļāvušas arī savās priekšvēlēšanu programmās. Piemēram, “Saskaņa” sola “brīvpusdienas bērniem”.

Arī “Gods kalpot Rīgai” savā priekšvēlēšanu programmā ir ierakstījusi ‒ “ brīvpusdienas skolās un bērnudārzos”, lai gan Rīgas mēra amata kandidāts Oļegs Burovs pērn septembrī intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda viedokli, ka vajadzētu pārskatīt brīvpusdienu piešķiršanas kārtību Rīgas skolu skolēniem un tās piešķirt tikai atsevišķām sociālajām grupām.

“Vai visiem mums nepieciešama ēdināšana par brīvu? Man, manam bērnam nav nepieciešama ēdināšana par brīvu. (..) Ēdināšanu par brīvu vajadzētu saglabāt daudzbērnu ģimenēm, protams, trūcīgajiem un maznodrošinātajiem,” toreiz pauda O. Burovs.

Partija Alternatīva” savā priekšvēlēšanu programmā ierakstījusi solījumu nodrošināt kvalitatīvu un garšīgu bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos un skolās. Arī Jaunā Saskaņa” un Rīcības partija sola bezmaksas pusdienas skolās no 1. līdz 12. klasei.

Vai ievēlēšanas gadījumā plānojat nodrošināt ar brīvpusdienām visus Rīgas skolēnus?

Ralfs Nemiro (KPV LV):

Brīvpusdienu jautājums ir jāskata kopā ar valsts politiku, taču Rīga ir ļoti bagāta pašvaldība, kurai ir jāspēj nodrošināt brīvpusdienas, ja valsts to nedarīs!

Viktors Valainis (ZZS):

‒ Mēs nodrošināsim brīvpusdienas visiem skolēniem, kuri mācās Rīgas skolās, veicinot Latvijā ražotas produkcijas izmantošanu skolu ēdienkartēs.

Linda Ozola (JKP):

‒ Mūsu pozīcija ir skaidra - brīvpusdienas ir jādod visiem tiem, kuriem tās ir nepieciešamas. Mēs negribam izšķērdēt miljoniem eiro pietuvinātiem uzņēmējiem, lai pēc tam šo pārtiku iemestu miskastē. Mēs izdarīsim tā, lai paēdis būtu ikviens skolēns, bet pārtika netiktu izmesta atkritumos!

Mārtiņš Staķis (AP!/PRO):

‒ “Attīstībai/Par!, “Progresīvie” nodrošinās ēdināšanu pirmsskolās un skolās, pakāpeniski pārejot uz bioloģiskiem pārtikas produktiem. Nodrošināsim bērniem skolās iespēju izvēlēties pilnvērtīgu, arī veģetāru, ēdienu. “Attīstībai/Par!”, “Progresīvie” turpinās nodrošināt brīvpusdienas skolās. Svarīgi arī sagatavot plānu brīvpusdienu nodrošināšanai skolēniem no sociāli neaizsargātām un daudzbērnu ģimenēm gadījumā, ja atkal nāksies organizēt attālināto mācību procesu.

Iespēja uzdot jautājumus

Ja Jums, cienījamie lasītāji un vēlētāji, arī ir jautājumi Rīgas domes deputātu kandidātiem, tos varat sūtīt uz e-pastu: rdvelesanas2020@nra.lv. Neatkarīgā Jūsu iesūtītos jautājumus uzdos partiju pārstāvjiem un publicēs atbildes apkopotā veidā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā