Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Prognozē, ka jaunajā Rīgas domē no Saeimas partijām neiekļūs JKP un KPV LV

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Atbilstoši SIA “Latvijas Fakti” pagājušajā nedēļā veiktajai aptaujai, visticamāk, ka 5% barjeru Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pārvarēs Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”, “Attīstībai/Par!” un “Progresīvie” (AP/PRO), Latvijas Krievu savienība, “Jaunā Vienotība” (JV), “Gods kalpot Rīgai” (GKR), “Jaunā Saskaņa”, Zaļo un Zemnieku savienība un Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) saraksts. Visticamāk, ka Rīgas domē neiekļūs Jaunā konservatīvā partija, “Alternative”, KPVLV, kā arī mazākas partijas.

SIA "Latvijas fakti" veiktā aptauja notika no 14. līdz 18. augustam. Telefonaptaujas laikā Rīgā deklarētiem Latvijas pilsoņiem vecumā no 18 gadiem tika uzdots jautājums: “Par kuru no politiskajām partijām jūs plānojiet balsot gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās?” Aptauja aptvēra visas Rīgas apkaimes, un respondentu atlase tika strukturēta atbilstoši PMLP datiem par Rīgā reģistrētiem LR pilsoņiem. Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 498 Rīgā deklarētie LR pilsoņi vecumā no 18 gadiem.

Ekrānuzņēmums

Atbilstoši aptaujas datiem, ļoti liels ir to rīdzinieku skaits, kuri ir izlēmuši vēlēšanās nepiedalīties (18,4%), un to, kuri nav izlēmuši, par ko balsot (35,1%). Savukārt par aprēķinu bāzi pieņemot tos rīdziniekus, kuri jau ir izlēmuši kā balsot, un pieņemot, ka līdzīgu izvēli veiks arī tie vēlētāji, kuri vēl nav izlēmuši par ko balsot, var prognozēt, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās “Saskaņa” vidēji iegūs 17,7%, AP/PRO - 17,3%, Latvijas Krievu savienība - 11,7%, “Jaunā Vienotība” - 10,1%, GKR - 9,6%, “Jaunā Saskaņa” - 8,3%, ZZS - 7,8%, NA/LRA. - 7,1%, JKP - 3,5%, “Alternative” -2,5%, bet , KPVLV-2,1%. Pārējo partiju rezultāts varētu būt mazāks par 2%.

Atbilstoši SIA "Latvijas fakti" veiktās aptaujas rezultātiem, medijiem, kuri uz priekšvēlēšanu debatēm aicina partijas, kuras Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās varētu pārvarēt 5% barjeru, šīs nedēļas politiskajās debatēs ir jāaicina piedalīties “Saskaņas”, AP/PRO, Latvijas Krievu savienības, “Jaunās Vienotības”, GKR, “Jaunās Saskaņas”, ZZS un NA/LRA pārstāvji.