Rīgā popularitāte ir dramatiski sarukusi “Saskaņai”, KPV LV un JKP

Salīdzinot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus ar 2018. gada Saeimas vēlēšanu rezultātiem Rīgas velēšanu apgabalā, var secināt, ka visvairāk savus atbalstītājus zaudējusi sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”, KPV LV un JKP, bet vislabāk savu atbalstītāju skaitu divu gadu laikā ir izdevies palielināt “Attīstībai/Par!” un “Jaunajai Vienotībai”.
©Neatkarīgā

Rīgas vēlēšanu apgabalā 2018. gada Saeimas vēlēšanās visvairāk balsu ieguva sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” ‒ 30,1% no visām vēlētāju balsīm, bet otrajā vietā bija “Attīstībai/Par!” ‒ 13,4%. Politiskā partija KPV LV saņēma 12,2%, Jaunā konservatīvā partija ‒ 12,2%, Nacionālā apvienība (“Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK) ‒ 9,2%, “Jaunā Vienotība” ‒ 6,6%, Zaļo un zemnieku savienība ‒ 4,8%, Latvijas Krievu savienība ‒ 3,8%, saraksts “Progresīvie” ‒ 3,4%, bet Latvijas Reģionu apvienība ‒ 2,1% no visām Rīgas velēšanu apgabala balsīm.

Ja salīdzinām 2018. gada Saeimas vēlēšanu rezultātus ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, tad vislabāk savu atbalstītāju skaitu divu gadu laikā ir izdevies palielināt “Attīstībai/Par!”. 2018. gadā par “Attīstībai/Par!” kopā ar sarakstu “Progresīvie” tika nodoti 16,7% balsu. Šogad abu politisko spēku apvienotais saraksts ieguva 26,2% balsu. Popularitātes pieaugums ir 9,5 procentpunkti. “Jaunās Vienotības” popularitātes pieaugums divu gadu laikā ir 8,5 procentpunkti. Visvairāk savus atbalstītājus zaudējusi sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” - mīnus 13,2 procentpunkti, KPV LV ‒ mīnus 11,1 procentpunkts un JKP ‒ mīnus 5,8 procentpunkti.

Divu gadu laikā Latvijas Krievu savienība savu sasniegumu uzlabojusi par 2,7 procentpunktiem.

Savukārt nenozīmīgu atbalstītāju skaita samazinājumu piedzīvojusi Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība (“Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ) / Latvijas Reģionu apvienība. 2018. gadā Rīgas vēlēšanu apgabalā Saeimas vēlēšanās par ZZS nobalsoja 4,8% vēlētāju, bet šogad Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās - par 0,7 procentpunktiem mazāk. Skaitot kopā NA un LRA balsis, šogad Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās abu politisko spēku apvienotais saraksts ieguvis par 1,7 procentpunktiem mazāk balsu nekā abi saraksti kopā pirms diviem gadiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā