Kremlis pie leģionāriem jau nāk uz mājām

Saistībā ar Krievijas Federācijas izvērsto vēstures hibrīdoperāciju pret Latviju – pieminekļu kampaņu un vēršanos pret latviešu vecajiem karavīriem, Valsts drošības dienests atbildīgajām institūcijām ir sniedzis rekomendācijas un konsultējis valsts augstākās amatpersonas. Tikmēr Kremļa algotņi jau ir sākuši leģionāru vajāšanu, ierodoties pie viņiem uz mājām.
Čekistu ortodoksālā kulta režīms strādā pēc tās izpratnes, kā viņi redz pasauli ‒ no Kremļa sarkanās zvaigznes perspektīvas. Baltijas valstis šai ainā ir tikai tāds vēstures pārpratums ©Juris Paiders

Saistībā ar Krievijas Federācijas izvērsto vēstures hibrīdoperāciju pret Latviju - pieminekļu kampaņu un vēršanos pret latviešu vecajiem karavīriem, Valsts drošības dienests atbildīgajām institūcijām ir sniedzis rekomendācijas un konsultējis valsts augstākās amatpersonas. Tikmēr Kremļa algotņi jau ir sākuši leģionāru vajāšanu, ierodoties pie viņiem uz mājām.

Organizācijas “Daugavas vanagi Latvijā” priekšnieks Andrejs Mežmalis informēts par diviem šādiem gadījumiem - viens Anglijā, otrs ASV. Krievijas propagandas aģentūru “RIA Novosti” un “Sputnik” darbinieki centušies piekļūt leģionāriem viņu mājvietās. Vismaz uzdevušies par žurnālistiem ‒ it kā tāpēc, lai iegūtu viņu viedokli. Mašīnu atstājuši gabalu tālāk, varbūt tāpēc, lai cilvēki nemanītu diplomātiskos numurus.

Kovid pandēmijas apstākļos svešinieki mājās, protams, neesot ielaisti. Taču lieki piebilst ‒ vecos cilvēkus šāda nepieteikta vizīte ļoti satraukusi. Arī Latvijā vēl dzīvie leģionāri ir nobažījušies. Pret dažiem Krievijā uzsākta izmeklēšana, internetā ir nopublicēti viņu vārdi un dzīvesvietas.

Arī pie viņiem var atnākt Krievijas vēstniecības atsūtīti “žurnālisti”, lai uzzinātu “viedokli” vai tiklab pārbaudītu, cik izturīgas ir logu rūtis vai pat kauli.

Hibrīdoperācijas sastāvdaļas

Kā Neatkarīgā pirmdien jau vēstīja, pašlaik “Krievija izvērš vēstures hibrīdoperāciju pret Latviju: sākusies leģionāru vajāšana”. Viena šīs operācijas sastāvdaļa ir pieminekļu karš. Krievijas vēstniecība aktīvi iesaistās padomju laika varas zīmju glorificēšanā. Virtuālajā telpā tā reģistrējusi latviešu domēnu bralukapi.lv, kur vieta, protams, tikai sarkanā okupācijas karaspēka kritušajiem. Vēl citā - Maskavas uzturētā vietnē uzsākta Latvijā joprojām esošo padomju varas zīmju un pieminekļu aizsardzības un publicitātes kampaņa.

Otra sastāvdaļa hibrīdoperācijai pret Latviju ir vēstures falsifikācija ar ļoti vienkāršiem vēstījumiem. Nekādas Baltijas valstu okupācijas nav bijis. Krievi ir varoņi atbrīvotāji, bet latvieši - nacistu noziedznieki.

Krievijas Federācija ir izspiegojusi leģionārus, un, pārkāpjot viņu tiesības uz privātumu, izplatījusi aizsargājamus personas datus. Kremļa atbalstītas pseidosabiedriskas organizācijas ‒ fonds “Vēsturiskā atmiņa” kopīgi ar Eiropas kultūras, tradīciju, izglītības un zinātnes atbalsta un attīstības fondu ‒ sagatavojušas ziņojumu: “Nacisma noziegumu atbalstītāji. 96 Latviešu SS leģiona veterāni, kuri vēl dzīvi.” Šis saraksts ir brīvi pieejams internetā. Tajā sniegtas salīdzinoši precīzas norādes - personu vārdi, uzvārdi, pašreizējā mītnes zeme, dažiem arī pilsēta. Noskaidrot precīzu mājvietas adresi pēc publiskiem reģistriem ir diezgan vienkārši, un pāris gadījumi, kad “žurnālisti” ieradušies iebiedēt sirmgalvjus, to apliecina. Turklāt ļoti iespējams, ka saraksta veidotāju rīcībā jau ir Krievijas izlūkdienestu dati ar precīzām bijušo leģionāru adresēm.

Jāstāsta patiesā vēsture

Sirmie karavīri pašlaik nejūtas droši. Andrejs Mežmalis saņēmis vairākas vēstules. Arī no Austrālijas. Par to, cik tas ir nežēlīgi, ka vecie leģionāri šādi tiek apvainoti un vajāti. “Bet patiesība un fakti ir veco karavīru pusē!” saka Daugavas vanagu līderis. “Latviešu leģionam nevienu noziegumu nevar piešūt, jo latvieši tika okupācijas varas mobilizēti.” Viņaprāt, šis un citi vēsturiskie fakti jāliek pretī Krievijas melu plūdiem. Jāstāsta par to, ka Latvija pirms Otrā pasaules kara bija pasludinājusi neitralitāti. Par slepeno vienošanos starp Hitleru un Staļinu. To, kā Padomju Savienība kara sākumā sadarbojās ar Vāciju. Par latviešu deportācijām pēc tā dēvētās “atbrīvošanas” - temats, kas Krievijai tik ļoti nepatīk. Bet fakts ir arī tāds, ka vēl dzīvajiem leģionāriem un viņu tuviniekiem ir jāuzmanās no Krievijas aktivitātēm. Kremļa atsūtītos “žurnālistus” arī turpmāk nedrīkst laist pāri mājas slieksnim.

Vai un kā uz pašlaik izvērsto vēstures hibrīdoperāciju reaģē atbildīgie dienesti, Neatkarīgā vaicāja Aizsardzības ministrijai, Ārlietu ministrijai, un Valsts drošības dienestam. Aizsardzības ministrija komentēt atteicās, Ārlietu ministrija ar atbildi kavējas. Savukārt Valsts drošības dienests atsūtīja sev neraksturīgi izvērstu skaidrojumu, kas jau pats par sevi apliecina, ka situācija uztverta ar vislielāko nopietnību un tai nepieciešama publiska atbilde.

Ko saka VDD

Neatkarīgās publikācijā minētie notikumi, tajā skaitā Krievijas diplomātiskā korpusa pārstāvju aktivitātes, jau atrodas VDD redzeslokā. Lūk, garāks fragments no drošībnieku sniegtā skaidrojuma:

“VDD savas kompetences ietvaros regulāri informē par lēmumu pieņemšanu atbildīgās valsts augstākās amatpersonas par Latvijai nedraudzīgu valstu radīto apdraudējumu, tajā skaitā Krievijas nemilitārās ietekmes aktivitātēm, kas vērstas uz tās ģeopolitiskajām interesēm atbilstošas vēsturiskās atmiņas veidošanu.

VDD vērtējumā reakcijai pret minētajiem Krievijas ietekmes pasākumiem no atbildīgo valsts institūciju puses jābūt pēc iespējas daudzpusīgākai, ņemot vērā, ka minētās aktivitātes skar vairākas valstiski svarīgas jomas.

VDD ir sniedzis rekomendācijas atbildīgajām institūcijām, taču informācijas aizsardzības prasību dēļ nevarēsim tās komentēt.

Vienlaikus jāatzīmē, ka nacionālā drošība nav tikai valsts institūciju atbildība. Tās pamatā ir informēta un zinoša sabiedrība, kura spēj kritiski izvērtēt šādus Krievijas ietekmes pasākumus un apzinās, ka jebkāda veida Krievijas valsts iestāžu, īpaši Krievijas diplomātiskā korpusa Latvijā, aktivitātes saistībā ar Otrā pasaules kara vēstures izzināšanu un karā kritušo karavīru piemiņu diktē politiski, nevis akadēmiski, zinātniski vai cēlsirdīgi mērķi. Tādēļ VDD augstu vērtē plašsaziņas līdzekļu veidotos projektus Krievijas izplatītās propagandas atmaskošanai, kas ir nozīmīgs ieguldījums sabiedrības izpratnes veicināšanā.”

Krievija fabricē uzvaras pierādījumus

Būtisks jautājums ir, kāpēc Krievijai tieši šobrīd nepieciešams eskalēt pieminekļu karu, vērsties pret leģionāriem, falsificēt vispārzināmus vēstures faktus. Valsts drošības dienests skaidro, ka Krievija mērķtiecīgi izmanto Otrā pasaules kara vēstures sarežģītākās lappuses sava uzvarētājas tēla veidošanai un starptautiskās ietekmes atjaunošanai un nostiprināšanai:

“Pēdējos gados novērotās Krievijas aktivitātes bijušas sistemātiskas, un to raksturs liecina par koordinētu Krievijas institūciju un ar valsts varas īstenošanu cieši saistīto subjektu rīcību. Kā piemērus aktivitātēm var nosaukt pseidozinātniskās pētniecības veicināšanu, grāmatu un informatīvu materiālu izdošanu, konferenču, semināru rīkošanu u.tml.

Šādas aktivitātes ir vērstas uz alternatīvas vēstures interpretācijas un skaidrojumu radīšanu, kas pamatotu Krievijas uzturēto tēzi par “uzvarētājas” lomu Otrajā pasaules karā un kopumā atbalstītu Krievijai izdevīgu interpretāciju par 20. gadsimta notikumiem, vienlaikus noniecinot citu valstu vēsturi. Piemēram, skaidrojumu radīšana, kas noliegtu Padomju Savienības līdzatbildību par Otrā pasaules kara izraisīšanu. Papildus minētajām aktivitātēm Krievija iegulda nozīmīgus resursus militāri memoriālā darba jomā, kas aptver tādas aktivitātes kā piemiņas vietu un militāro memoriālu kartēšanu, tajā skaitā identificējot arī zudušas vietas un pieminekļus, militāro memoriālu atjaunošanu un arī jaunu piemiņas vietu radīšanu. VDD vērtējumā šo aktivitāšu mērķis ir radīt “pierādījumus” propagandā uzturētajai tēzei par Krieviju kā vienīgo Eiropas “atbrīvotāju” no fašisma.”

Cementējam sabiedrības noturību

“Viņu virsmērķis ir parādīt, ka Baltijas valstis ir vēstures pārpratums, kas agri vai vēlu atgriezīsies pie Krievijas,” tā Neatkarīgajai atzīst Latvijas Ārpolitikas institūta asociētais pētnieks, eksperts drošības un postpadomju telpas jautājumos Veiko Spolītis. “Viņi” - tie ir specdienestu - padomju KGB un Krievijas FSB cilvēki, kas pilnībā kontrolē Krievijas varu ar prezidentu Putinu tās vadībā. “Čekistu ortodoksālā kulta režīms strādā pēc tās izpratnes, kā viņi redz pasauli.” Pērn notika vēršanās pret Poliju par it kā notiekošo vēstures pārrakstīšanu, tagad tā turpinās Baltijas valstīs. Un leģionāri un pieminekļi šajā Krievijas karā pret Rietumiem ir tikai detaļas - līdzekļi, kas vērsti uz lielāku mērķi: demonstrēt Krievijas varenību gan pašu iedzīvotājiem, gan pārējai pasaulei. Kurš uzvarēs šai informācijas hibrīdkarā? Veiko Spolītis paļaujas, ka civilizētā pasaule, tostarp arī pašā Krievijā. Bet šai stāstā ir arī labā ziņa - Latvijas dienesti un ministrijas dara savu darbu, daudz kas notiek klusām, ārpus publiskās telpas. Bet pats svarīgākais:

“Katra diena, ko Latvija, Lietuva un Igaunija vada kā neatkarīgas valstis, cementē mūsu sabiedrības ilgtspēju un noturību pret Krievijas iespējamo revanšismu.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā