Par spīti atšķirībām, "Progresīvie" "Attīstībai/Par!" nenodošot

Svinot ievērojamo uzvaru Rīgas domes vēlēšanās, politiskā partija “Progresīvie” un tās atbalstītais kandidāts Rīgas mēra amatam no “Attīstībai/Par!” - Mārtiņš Staķis pauda apņēmību visu domes sasaukumu strādāt vienoti, nesaraujot sadarbības partneru saites. Vienlaikus “Progresīvie” pieņēma grozījumus partijas programmā, kas konfliktē ar “Attīstībai/Par!” pozīciju.
“Progresīvo” līderis Mārtiņš Kossovičs apzinās, ka Rīgas domes frakcijā viņa pārstāvētajam spēkam būs lielāka ietekme par sadarbības partneriem, taču nodot ‘Attīstībai/Par!” viņš negrasoties, jo vienotībā ir spēks un nākotne ©Oksana Džadana/F64

Politiskie konkurenti, it īpaši valdības koalīcijas partnere - Jaunā konservatīvā partija - “Attīstībai/Par!” mēdz pārmest nevēlēšanos aizliegt spēļu zāles. Cenšoties radīt iespaidu, ka spēļu biznesam organizācijā nav tik lielas ietekmes, kā to mēdz iztēlot, “Attīstībai/Par!” izstrādāja priekšlikumu, kurš paredz ierobežot spēļu zāļu reklamēšanās iespējas, aizliegt spēļu zālēs bezmaksas alkoholu un dubultot spēļu aparātu minimālo skaitu, kas nepieciešams, lai varētu atvērt laimētavu. Organizācija uzskata, ka šāds regulējums, kas būtu saistošs visai valstij, spētu spēļu zāļu skaitu Latvijā samazināt uz pusi. Taču ne iznīdēt vispār.

Savukārt “Progresīvie”, kuriem aizvadītajā sestdienā bija partijas kongress, pieņēma grozījumus savā programmā, un tie paredz pakāpeniski aizliegt spēļu zāles vispār.

Sašķelt nespēšot

Tomēr šīs stratēģiskās atšķirības politiskos spēkus nespējot sanaidot pat par spīti tam, ka no 18 “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” kopējā saraksta (AP/P) Rīgas domē iekļuvušajiem 11 ir “Progresīvie” un konkurenti šo faktu jau cenšoties izmantot, lai “Progresīvo” līderos sētu ideju par pašiem savas Rīgas domes frakcijas izveidošanu.

“Cilvēki man jautājuši, Mārtiņ, kāpēc jūs netaisiet savu frakciju. Man tā atbilde ir ļoti racionāla, ne tik emocionāla, kā mēs visi runājam: kas ir labāk - vadīt frakciju ar deviņiem vienpadsmit cilvēkiem, vai vadīt frakciju, kurā 18 deputāti. Mēs vadīsim frakciju, mēs būsim kopā Mārtiņ, mēs būsi tava labākā stiprākā aizmugure,” kongresā solīja “Progrsīvo” līderis Mārtiņš Kossovičs, kuram uzticēta arī AP/P Rīgas domes frakcijas vadība.

Arī “Progresīvo” līdere Antoņina Ņenaševa atklāja, ka Rīgas domes koalīcijas veidošanas laikā pieredzes bagātākie partneri centušies “nodot savus aizspriedumus” un sarunās izmantot savus vecās politikas trikus. “Mēs to nepieļausim, mēs ieviesīsim Rīgas domē jaunu politisko kultūru,” stingri paziņoja A. Ņenaševa.

Partneru vēlmi izjaukt AP/P kopējo sarakstu atzina arī Mārtiņš Staķis.

“Jau tagad ir redzami mēģinājumi pārbaudīt, cik stipri mēs esam savos solījumos strādāt vienotā komandā. Sak, gan jau sadalīsieties. Nepieredzējuši un neko nesaprot no politikas. Mūsu nelabvēļi, nu tā tēlaini runājot, šobrīd lej uz mums ūdeni un skatās, vai šis ūdens kaut kur iztecēs cauri. Ūdens vienmēr atrod pašu mazāko spraudziņu, allaž atrod vieglāko ceļu, kā tikt cauri, un, ja redzēs kaut vienu pilīti, kas izies cauri, turpmāk lies ūdeni tieši tajā vietā. Un tas ir tas, uz ko tieši cer mūsu konkurenti. Un tas ir tas, ko mēs nepieļausim. Mūsu frakcija Rīgas domē ir un paliks vesela un monolīta!”

solīja topošais valsts galvaspilsētas mērs, kas solīja neiesaistīties partneru politiskajās intrigās.

Pašvaldību vēlēšanas gaidot

Bez patiesi lielisko vēlēšanu rezultātu svinēšanas un solījumiem nesaraut sadarbību, “Progresīvie” arī iezīmēja startu nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

Uzrunājot kongresa dalībniekus, “Progresīvo” Smiltenes nodaļas pārstāvis Ervins Labanovskis pauda, ka organizācijai ir vēsturiska loma piedāvāt sevi kā platformu aktīvajiem novadu cilvēkiem, kuriem nav saikņu ar “vecajiem klaniem” novados.

Kā galvenie principi piedāvājuma izstrādāšanai novadu pašvaldību vēlēšanām tiek piedāvāta atvērta, inovatīva un godīga pārvaldība, atbildīga izturēšanās pret nodokļu maksātāju naudu un korupcijas izskaušana.

Partijas biedri tiek aicināti iedzīvotājus iesaistīt novada aktivitātēs ne tikai vēlēšanu periodā, bet visu laiku arī starp vēlēšanām, veicinot sarunas un noskaidrojot iedzīvotāju viedokļus.

Kā būtisks piedāvājuma punkts tiek minēta iekļaujoša sabiedrība, ikvienam pieejami pakalpojumi un iespējas socializēties un atrasties sabiedrībā.

E. Labanovskis uzsvēra, ka ne tikai Rīga var būt klimatneitrāla. Tādi var būt arī novadi. Pašvaldības var būt piemērs tam, ka var ēst ekoloģiski bērnudārzos un skolā, pašvaldības var būt piemērs tam, ka ēkas var celt energoefektīvi un dabu saudzējoši. Lauki un meži var kalpot gan iedzīvotāju labklājības veicināšanai, gan arī dabas daudzveidības saglabāšanai, teica Labanovskis, aicinot sākt darbu pie progresīvu novadu veidošanas.

Sestdien apstiprinātajā “Progresīvas pašvaldības vīzija 2021”, piemēram, noteikti progresīvas pašvaldības principi - pārvalde, kurai iedzīvotāji uzticas un kura spēj strādāt efektīvi un caurspīdīgi, dabas vērtību saglabāšana iedzīvotāju labklājībai un veselībai, vienlaikus mazinot piesārņojumu un veicinot videi draudzīgu un veselīgu dzīvesveidu, sociālie pakalpojumi, kas mazina sociālo nevienlīdzību u.c.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā