"Saskaņa" atbrīvojas no brīvdomīgajiem Saeimas deputātiem

Vainojot partijas disciplīnas neievērošanā, neslavas celšanā tai un atklātā koķetēšanā ar ideju par savas partijas dibināšanu, “Saskaņas” valde atbalstījusi organizācijas Rīgas nodaļas lēmumu Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu izslēgt no partijas un rosina viņus izslēgt arī no Saeimas frakcijas.
Bijušais “Saskaņas” kandidāts premjerministra amatam un Eiropas Parlamenta vēlēšanu saraksta līderis Vjačeslavs Dombrovskis nu ir izslēgts no partijas un tiks patriekts arī no tās Saeimas frakcijas. Īstenais laiks pārdomāt savu nākotni politikā ©Mārtiņš Zilgalvis/F64

SDP “Saskaņa” Rīgas nodaļa nolēmusi no partijas par statūtu pārkāpumiem izslēgt divus biedrus - Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu. Šodien šo lēmumu atbalstīja “Saskaņas” valde. Valde rekomendē izslēgt V. Dombrovski un Ļ. Švecovu arī no Saeimas frakcijas.

“Partijas iekšējās demokrātijas un viedokļu daudzveidības vārdā “Saskaņā” vienmēr tiek cienīts deputātu individuālais viedoklis. Tas sniedz iespēju uzklausīt, apspriest un izvēlēties labāko no iespējamiem risinājumiem. Taču pēc lēmumu pieņemšanas partijas biedriem ir saistošs koleģiāli nolemtais, tāpat kā ir saistošas partijas programmā ietvertās vērtības,” pauž “Saskaņas” valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Partijas valdes pārliecinošs vairākums uzskata, ka V. Dombrovskis un Ļ. Švecova sistemātiski pārkāpj partijas lēmumus un izrāda necieņu pret kolēģiem. Partijas biedriem radusies pārliecība, ka abi deputāti nenovērtē savu atbildību vēlētāju priekšā.

“Saskaņa” nevēlas nodrošināt platformu cilvēkiem, kas publiski pauž vēlmi nākotni saistīt ar citiem politiskajiem spēkiem.

Vienā teikumā runāt par uzticību saviem vēlētājiem, bet nākamajā apliecināt, ka tiek gaidīti izdevīgi piedāvājumi no citām partijām - tā, mūsuprāt, ir divkosība.

Partijas biedri ar šādu situāciju nevēlas turpmāk samierināties,” saka J. Urbanovičs.

Bez pārsteiguma sajūtas

“Es jau gaidīju šādu iznākumu, līdz ar to tas man nav pārsteigums. Es uzskatu, ka labi strādāju opozīcijā un agresīvi aizstāvu “Saskaņas” pirms 13. Saeimas vēlēšanām parakstīto programmu. Man nav ko sev pārmest, man nav kauns cilvēkiem acīs skatīties. Turpināšu strādāt Saeimā,” saka Ļ. Švecova.

Politiķe uzskata, ka “Saskaņas” vēlētāji nav pelnījuši tāda formāta diskusijas, kādas notiek “Saskaņā”. Proti, partijas stils un lēmumu pieņemšanas mehānisms nepieļaujot kritikas akceptēšanu, vien bezierunu paklausību. “Tas dod skaidru signālu sabiedrībai un “Saskaņas” vēlētājiem, lai tie pieņemtu attiecīgus lēmumus un secinājumus,” piebilst Ļ. Švecova.

Jautāta, vai tiešām tiek plānots veidot jaunu partiju, politiķe atbildēja izvairīgi.

“Par jaunas partijas izveidošanu vēl nezinu. Vispirms iepazīšos ar valdes un frakcijas lēmumiem, izvērtēšu to visu un pieņemšu lēmumu, vai pārsūdzēt tos, lai parādītu, ka neesmu kluss bezierunu cilvēks, kuram nav tiesības izteikties,”

saka Ļ. Švecova.

Deputāte arī nenoliedza, ka alternatīva jaunas partijas dibināšanai varētu būt nule Rīgas domes vēlēšanās izcilus rezultātus guvušie “Progresīvie”, taču viņa uzsver, ka tas ir atkarīgs arī no pašiem progresīvajiem, vai šis politiskais spēks izteiks piedāvājumu.

Ķēdes reakcija

Politisko norišu novērotāji uzskata, ka tektoniskās svārstības līdz šim vismaz ārēji monolītajā “Saskaņā” skaidrojamas ar ne sevišķi veiksmīgajiem “Saskaņas” rezultātiem Rīgas domes vēlēšanās. Tās arī skaidri parādījušas to, ka “Saskaņai” trūkst spilgtu līderu, kas 14. Saeimas vēlēšanās daudziem “saskaņiešiem” liegs iespēju tapt ievēlētiem.

Viņiem ir problēmas. Ir paģiras pēc tiem desmit gadiem, kad nevajadzēja domāt par līderu otro paaudzi, kad bija viens līderis un visi domāja, ka viņš - Nils Ušakovs būs mūžīgi pieejams, jo viņš ir jauns, bet izrādās, ka novecošana nav vienīgais, kā pazūd līderi, tie pazūd arī politiskās problēmās.

Ušakovs ir pazudis kā līderis. Tagad, ieraugot Rīgas rezultātus, daudzi, kas Saeimā, saprot, ka nespīd tajā atkal iekļūt pēc diviem gadiem, bet Saeimas mandātu jau negribas pazaudēt,” Ļ. Švecovas un V. Dombrovska pēdējā laika izteicienus un rīcību komentē politologs Filips Rajevskis.

Politologs gan norāda, ka Saeimā “Saskaņai” nekas daudz nemainās - kā bijusi, tā paliks opozīcijas partija. Jo vairāk tādēļ, ka Ļ. Švecova un V. Dombrovskis par īstiem “saskaņiešiem” nekad tā arī nekļuva.

Arī J. Urbanovičs pēdējos notikumus partijā saista ar bailēm par personīgo karjeru, nevis partijas lietu kopumā.

““Saskaņa” labi apzinās, ka ir jāizdara secinājumi pēc partijas rezultātiem Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Mēs jau to darām. Un tiem, kas konstruktīvas rīcības vietā demonstrē paniku par savu personīgo nākotni politikā, ir vērts izvērtēt atrašanos “Saskaņā”,” saka politiķis.

Viņš norāda, ka partijā ir izveidota darba grupa vispusīgai vēlēšanu rezultātu analīzei un rekomendāciju izstrādāšanai, bet partijas kongresā šā gada decembrī tiks rosināta visu partijas institūciju un to vadītāju pārvēlēšana.

“Nekādi nevaram iepriecināt tos, kas pareģo “Saskaņas” pazušanu no politikas. Mēs strādāsim, lai pierādītu saviem vēlētājiem, ka mums viņi var uzticēt savu balsi. Un viņu lēmums par “Saskaņas” nākotni būs vienīgais pareizais,” saka J. Urbanovičs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā