Amatus RD koalīcija sadalījusi. Opozīcija pagaidām bešā

Jaunie Rīgas domnieki atbilstoši jau iepriekš sadalītajām atbildības nozarēm sadalījuši Rīgas domes komiteju priekšsēdētāju amatus. To vietnieki tiks ievēlēti tuvākajā laikā, bet joprojām nav skaidrs, cik un, galvenais, vai amati tiks opozīcijai.
©Emīls Desjatņikovs/F64

Saskaņā ar koalīcijas partneru akceptēto atbildības nozaru sadalījumu par Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītāju kļuvusi Jauno konservatīvo partiju pārstāvošā vicemēre Linda Ozola. Šī komiteja arī ir vienīgā, kurā konservatīvie ieguvuši vadītāja amatu.

Vēlēšanās veiksmīgākais saraksts - “Attīstībai/Par!” un “Progresīvie” (APP) vadīs Sociālo jautājumu komiteju, kas uzticēta Viesturam Kleinbergam, Mājokļu un vides komiteju ar Edmundu Cepurīti priekšgalā un Izglītības, kultūras un sporta komiteju. Tā uzticēta Ivetai Ratinīkai.

Divu komiteju - Satiksmes un transporta lietu un Pilsētas attīstības komitejas - vadība uzticēta “Jaunajai Vienotībai”. Tās vadīs attiecīgi Olafs Pulks un Inese Andersone.

Savukārt Nacionālās apvienības un Latvijas reģionu apvienības sarakstam uzticēta Pilsētas īpašuma komiteja, kuru vadīs Dainis Locis.

Pēc vēlēšanām nule Rīgas mēra amatā ievēlētais Mārtiņš Staķis (APP) paziņoja, ka šis būs komandā strādājošs Rīgas domes sasaukums un komisiju vadītāju vietnieku amati tiks uzticēti arī opozicionāriem.

Toreiz opozīcija uz šādu piedāvājumu raudzījās ar uzmanīgu skepsi un pamatoti norādīja, ka, stājoties koalīciju pārstāvēta priekšsēdētāja vietnieka amatā, automātiski jāuzņemas arī daļa atbildības par komitejas pieņemtajiem lēmumiem, kas ne vienmēr var saskanēt ar opozīcijas partiju priekšvēlēšanu solījumiem un programmām.

Taču iespējams, ka lēmums par atteikšanos no komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatiem opozīcijas partijām - “Saskaņai”, “Gods kalpot Rīgai” un Latvijas Krievu savienībai - nemaz nebūs jāpieņem.

Proti, neoficiāla informācija liecina, ka koalīcijas vidū M. Staķa ideja nemaz nav tik populāra. Vietnieka amatus savās komitejās opozicionāriem nevēlas dot ne “Jaunā Vienotība”, ne Nacionālā apvienība, arī konservatīvie savā pretkorupcijas komitejā pie vadības svirām nevēloties redzēt opozicionārus, kas lielā mērā simbolizējot atlaistās domes sastrādātos nedarbus.

Vienīgi APP, sekojot saviem ideāliem par iekļaujošu sabiedrību, ir gatava “Saskaņai” dāvāt vienu vietnieka amatu. Iespējams, Satiksmes un transporta komitejā, kurā APP pienākoties viens vietnieka amats.

Jāatgādina, ka līdz šim Rīgas domes komiteju vadītājiem bijis viens vietnieks, kuram savi pienākumi bija jāveic, saņemot vien relatīvi simbolisko domes deputāta algu. Sevi par pārmaiņu koalīciju dēvējošā pozīcija katrā komitejā nu ieviesusi divus vietnieka amatus un paredzējusi, ka tie par savu darbu ne tikai regulāri atskaitīsies domei, bet saņems par to arī papildu piemaksu.

Opozīcija jau paspējusi paust aizdomas, ka jaunie amati un to apmaksāšanas kārtība izveidota, lai koalīcija savējos varētu iekārtot pēc iespējas siltāk.

Jau vēstīts, ka 2. oktobrī par Rīgas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts M. Staķis, bet par viņa vietniekiem ‒ Vilnis Ķirsis (“Jaunā Vienotība”), L. Ozola (JKP) un Edvards Smiltēns (NA/LRA). Jaunajā Rīgas domes koalīcijā darbojas APP, JV, NA/LRA un JKP, kurām kopā ir 39 deputātu vietas no 60.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās APP ieguva 18 deputātu mandātus, “Saskaņa” ‒ 12, “Jaunā Vienotība” ‒ 10, NA/LRA ‒ 7, “Gods kalpot Rīgai" ‒ 5, Jaunā konservatīvā partija ‒ 4 un Latvijas Krievu savienība ‒ 4.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā