Covid-19 nesis sodu arī Saeimas deputātam Gobzemam

Valdības stratēģijai iebilstošais pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems, visticamāk, saņems sodu par viņam pārmesto aicināšanu neievērot valdības aicinājumus un nelietot mutes un deguna maskas.
©Romāns Kokšarovs/F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums šodien nolēma izteikt rakstveida brīdinājumu Saeimas deputātam A. Gobzemam saistībā ar “aicinājumu nelietot” masku Covid-19 krīzes laikā un par iespējamo uzturēšanos veikalā bez maskas. Par piemēroto sodu saskaņā ar Saeimas kārtības rulli paredzēts paziņot Saeimas sēdē un komisijas lēmumu publicēt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Atbildīgajā komisijā ar iesniegumu par Gobzema “aicinājumu nelietot” maskas bija vērsusies Jauno konservatīvo partiju pārstāvošā deputāte Anita Muižniece, kura norādīja, ka politiķis aicina iedzīvotājus neievērot likumus un noteikumus, tādējādi radot draudus sabiedrības veselībai.

Vienlaikus komisija šodien noraidīja priekšlikumu rosināt Saeimai lemt par A. Gobzema izslēgšanu uz vienu Saeimas sēdi.

Deputāti atzina, ka

A. Gobzems pārkāpis Ētikas kodeksa trīs normas, to skaitā arī to, ka deputātam jāciena un vienmēr jāievēro Satversme, Saeimas kārtības rullis un citi normatīvie akti.

Šis jautājums tika vērtēts saistībā ar Gobzema publicēto fotogrāfiju par uzturēšanos veikalā bez maskas, neņemot vērā noteikto prasību par sejas un deguna aizsega lietošanu tirdzniecības vietās.

Reizē komisija nolēma, ka Gobzems nav pārkāpis ētikas kodeksa normu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Kā ziņots, Gobzems iepriekš komisijas sēdē maskas nelietošanu pamatoja ar viņa reliģisko pārliecību un ārsta norādījumiem.

Savukārt Muižniece iepriekš komisijā skaidroja, ka viņas iesniegums nav saistīts ar masku lietošanu, ierobežojumiem un ticību ‒ tas ir par deputāta rīcībām un to sekām, sabiedrības drošību un veselību, sacīja politiķe.

Jau vēstīts, ka no 20. novembra par mutes un deguna aizsega/maskas nenēsāšanu varēs sodīt ar naudas sodu līdz 50 eiro. Policija gan sola, ka šī soda piemērošanā būs saudzīga.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā