Pūču pārim dubultā morāle

Vides un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (partija "Latvijas attīstībai") steidzīgā atkāpšanās no amata ir mēģinājums glābt no negoda personu, kura izmantoja "Rīgas satiksmes" autostāvvietu atļauju. Šī persona varētu būt Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sekretariāta direktore Zaiga Pūce – izanalizējot publiski pieejamos faktus un uzklausot liecinieku liecības, secina Neatkarīgā.
©Neatkarīgā

Publiskā telpā līdz šim netiek cilāts jautājums, kurš tad izmantoja "Rīgas satiksmes" autostāvvietu atļauju un kura ir tā persona, kuras dēļ ministrs steidzīgi atkāpās no amata.

Nākamajā dienā pēc bijušā partijas biedra Māra Mičerevska paziņojuma, ka J. Pūce prasījis viņam izkārtot atļauju, ministrs savā "Twitter" kontā to noliedza. J. Pūce norādīja, ka jau divus gadus, kopš neesot Rīgas domes deputāts, viņam nav Rīgas domes izsniegtas stāvvietu atļaujas un viņš arī tādu nelietojot, kā arī nav centies tādu iegūt. Taču jau nākamās dienas vēlā pēcpusdienā J. Pūce paziņoja, ka atkāpjas no ministra amata, sakot: “Es esmu pieļāvis kļūdu. Man ir kauns, ka es esmu tā rīkojies Latvijas sabiedrības priekšā un manu kolēģu partijā, un partiju apvienībā priekšā. Arī draugu un ģimenes priekšā. ... Es par savu rīcību patiesi atvainojos un to no sirds nožēloju. Es esmu kļūdījies Rīgas pašvaldības autostāvvietu jautājumā, esmu patiesi izdarījis ļoti neveiksmīgu izvēli. Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību."

Pēc tik pretrunīgiem paziņojumiem un politiķa radikālās rīcības Neatkarīgajai radās jautājumi. Kādēļ J. Pūcem vajadzīga stāvvietu atļauja, ja ministru vizina ministrijas automašīna ar šoferi? Kā gan J. Pūce spēja izmantot privāto auto ar stāvvietu atļauju, to parkojot Vecrīgā R zonā un Ģertrūdes lielas posmā C zonā, ja bieži vien tai laikā atrādās Ministru kabinetā valdības sēdē? Tās pirms ārkārtas stāvokļa izsludināšanas notika klātienē.

Kurš gan lietojis J.Pūču ģimenes auto ar stāvvietu atļauju?

Ekrānšāviņš

Jau 11. novembrī, kad J. Pūce vēl noliedza mēģinājumu tikt pie caurlaides, premjers Krišjānis Kariņš savā "Twitter" kontā norādījis: “Nepieciešams viest skaidrību par to, vai ministrs Pūce vai viņa tuvinieki ir ieguvuši vai lietojuši RD autostāvvietas lietošanas atļauju, apejot noteikto kārtību. Sagaidu, ka KNAB to pārbaudīs un par rezultātiem informēs sabiedrību.”

Kompetentie vērotāji Neatkarīgajai apliecināja, ka Pūču auto bieži manīts R zonā netālu no Teātra un Vaļņu ielas krustojuma, kā arī C zonā Ģertrūdes ielas posmā. Auto tur parkojusi kāda izskatīga dāma.

Lai arī par SIF oficiālo adresi uzrādīts Raiņa bulvāris 15, vēl līdz nesenam laikam SIF struktūrvienības atradās blakus vietai, kur parkojās Pūču ģimenes auto - pretim bijušajai viesnīcas “Rīga” ieejai (tagad "Grand Hotel Kempinski"), blakus ieejai Valtera un Rapas grāmatnīcā.

SIF dala naudu nevalstiskā sektora projektiem, kā arī valdošajai koalīcijai labvēlīgi noskaņotiem plašsaziņas līdzekļiem. Šim gadam valsts SIF atvēlēja 10,6 miljonus eiro. SIF ētikas kodeksā cita starpā teikts: “SIF darbiniekam jābūt paškritiskam, jāspēj atzīt un labot savas kļūdas un atvainoties par savu neētisku rīcību. SIF darbiniekiem jābūt neatkarīgam savos spriedumos, lēmumos un rīcībā, savu pienākumu izpildē jānorobežojas no personīgajām interesēm un citu personu, politisku, reliģisku vai sociālu grupu interesēm, pakļaušanās sabiedrības protestiem vai bailēm no kritikas. SIF darbiniekam pašam jārīkojas tiesiski, un SIF darbinieks nedrīkst slēpt vai atbalstīt citas personas prettiesisku rīcību. SIF darbiniekam jārīkojas taisnīgi, jāsaglabā augsta morālā stāja.”

Kā pārliecinājās Neatkarīgā, pārbaudīt, kurš lietoja Pūču automašīnu ar autostāvvietu atļauju, nevajadzētu būt īpašām problēmām. Teātra un Vaļņu ielā, līdzīgi kā citviet Rīgā, ik uz soļa redzamas pašvaldības policijas un privātās videonovērošanas kameras. Ne tikai KNAB, arī Rīgas mēram Mārtiņam Staķim ir tiesības pieprasīt pašvaldības policijai sniegt informāciju par konkrētās automašīnas pārvietošanos un tās vadītāju.

Salīdzinoši elementārā pārbaudē iespējams iegūt skaidrību, kuras amatpersonas ir vai nav guvušas neatļautu materiālo labumu, izmantojot stāvvietu atļauju. To noskaidrojot, iespējams lemt par to, kāda atbildība kurai amatpersonai iestājas krimināla vai administratīva. Taču fundamentālā politiskā konsekvence prasa uz apstākļu noskaidrošanas laiku atstādināt aizdomās turamās amatpersonas no amata konkrētā gadījumā SIF sekretariāta direktori Z. Pūci. Šis jau ir premjera un SIF padomes godaprāta jautājums. Cita starpā, atbilstoši SIF likumam “Fonds atrodas Ministru prezidenta institucionālā pārraudzībā. Ministru prezidents pārrauga Fonda darbības tiesiskumu”.

Jāatgādina, ka Z. Pūce par SIF sekretariāta direktori kļuva pērn 8. novembrī. Pēc Ministru kabineta mājaslapā atrodamās informācijas, Z. Pūcei esot ilggadēja pieredze nevalstisko organizāciju sektorā. Z. Pūce bijusi ievēlēta NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda padomē, no kuriem divus gadus bijusi Memoranda padomes vadītāja vietniece, kopš 2016. gada Latvijas Pilsoniskās alianses padomes locekle, savukārt no 2017. gada - valdes locekle Laikmetīgās kultūras NVO asociācijā. Z. Pūce ir bijusi biedrības “Ascendum” valdes priekšsēdētāja, un šajā amatā strādājusi kopš 2011. gada. 2013. gada nogalē J. Pūce bija spiests pamest Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra krēslu. Atklājās, ka Z. Pūces vadītā "Ascendum" saņēmusi ziedojumus no būvkompānijas "Re &Re".

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā