Koalīcija no pedagogu un ministres konflikta slēpjas aiz budžeta

Laikā, kad pedagogu un izglītības un zinātnes ministres konflikts sasniedzis kulmināciju un mācībspēkus apvienojošā arodbiedrība pieprasījusi ministres Ilgas Šuplinskas demisiju, koalīcijas partijas, aizsedzoties ar nepieciešamību pieņemt valsts budžetu nākamajam gadam, izvairās pamanīt konflikta nopietnību. Eksperti brīdina, ka tas ministrei un koalīcijai kopumā var ļauni atspēlēties.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga paziņojusi, ka, nesagaidot ministres pretimnākšanu mācībspēku dzīves uzlabošanā, organizācija pieprasa Jauno konservatīvo partiju pārstāvošās ministres demisiju. I. Šuplinska bijusi gatava atbalstīt tikai vienu no 15 arodbiedrības prasībām.

Vanaga uzsver, ka izglītības nozares arodbiedrība nevar piekrist, ka ārkārtējās situācijas laikā tiek virzīti grozījumi likumdošanā, kas apliecina neizpratni par pedagoga darba būtību.

Kādam būs jādemisionē

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka LIZDA paziņojums politiķiem jāņem vērā nopietni, jo I. Šuplinskas reputācija nozarē kļūst aizvien sliktāka, bet pedagogu arodbiedrības jaudu nedrīkst nenovērtēt.

Šī prasība ir jāņem vērā diezgan nopietni. Viņa [I. Šuplinska] deg pa visām frontēm. Un, ja skatāmies no arodbiedrību viedokļa, šī ir jaudīgākā starp tām un vienīgā, kura jāņem vērā.


Tā jau izglītības kvalitāte krīzes apstākļos nav nekāda augstā, ja sāks dumpoties skolotāji, būs pavisam bēdīgi. Viņa gan var demisionēt, bet premjeram vismaz jārunā ar viņiem. Pretējā gadījumā būs vēl viens apliecinājums tam, ka valdība iegājusi tādā nihilismā, ka nejūt, kas notiek uz ielas,” saka politologs.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle norāda, ka LIZDA un I. Šuplinskas konfliktu politiķiem vajadzētu uztvert nopietni.

“Nopietni jāuztver tas konflikts, kas jau ir ilgstošs - tas nav radies pēkšņi ar vienu jautājumu. Tā publiskā komunikācija ministrei nedrīkst būt tik agresīva, lai ko viņa domātu par dažādu organizāciju pārstāvjiem. Ir jāspēj savaldīties un atbildēt korekti un pieklājīgi [..] Ir diezgan liels pamats teikt, ka nonāks līdz tam, ka šis konflikts nebūs atrisināms un vienai vai otrai pusei būs jāatkāpjas. Vai nu Šuplinskai jāpanāk arodbiedrības vadības maiņa, vai jāatkāpjas pašai,” saka L. Metla-Rozentāle.

Budžeta piesegā

Pašlaik izskatās, ka koalīciju veidojošās partijas izvairās iesaistīties šajā konfliktā, ļaujot premjerministram Krišjānim Kariņam, kurš apņēmies ar abām konfliktējošajām pusēm tikties nākamajā nedēļā, pašam izsmelt šo ķezu.

Tā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”) uzskata, ka patlaban nav izveidojusies situācija, kurā kādam būtu jāprasa I. Šuplinskas demisija.

Komisijā strādājošais Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars atzīst, ka viņa vadītajā politiskajā spēkā I. Šuplinskas veikums tiek vērtēts dažādi, taču ideja par demisijas atbalstīšanu nav racionāla.

“Balsot par demisiju Nacionālā apvienība neplāno, saprotot, kādu haosu un postošas sekas Latvijai radītu valsts atstāšana bez valdības. Ja šobrīd valdība krīt, iespējas izveidot jaunu pārskatāmā nākotnē ir ļoti mazas,” saka politiķis.

“Attīstībai/Par!”, kura minstinās ar jauna vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra virzīšanu, I. Šuplinskas jautājumam Saeimas frakcijā nav pievērsusies, jo jāpieņem budžets.

Interesi par ministres konfliktu ar LIZDA izrādījusi vienīgi KPV LV. Tās Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens pastāstīja, ka partijas Saeimas frakcija ceturtdien lēmusi, ka pirms tālāku lēmumu pieņemšanas tā vēlas tuvāk iepazīties ar konflikta būtību, tādēļ tuvākajā laikā aicinās pie sevis gan LIZDA pārstāvjus, gan ministri. Tiesa, tas nenotiks, līdz netiks pieņemts budžets.

Savukārt ministres pārstāvētās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans LIZDA vadību vaino centienos kavēt izglītības sistēmas uzlabošanu un rosina arodbiedrības biedriem mainīt organizācijas vadību.

Vienlaikus deputāti atgādina, ka I. Šuplinska cīnījusies par pedagogu algām, digitālo tehnoloģiju nodrošinājumu izglītības iestādēm un citiem pedagogiem svarīgiem jautājumiem.

Tikmēr opozīcijā esošā “Saskaņa” un Zaļo un zemnieku savienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija paudusi atbalstu LIZDA prasībai un mudinājusi pedagogus ar streika palīdzību panākt I. Šuplinskas demisiju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā