Satversmības jautājumi koalīciju spriedzē turēs arī nākamgad

Šogad cita starpā koalīciju veidojošo partiju ideoloģisko savietojamību pārbaudīja arī Satversmes tiesas spriedums, kas noteica, ka paternitātes atvaļinājums un pabalsts pienākas arī viendzimuma pāru ģimenēs. Koalīcijas konservatīvajam spārnam šis spriedums raisīja domas par Satversmes tiesas kompetenci un tās nepieciešamību kā tādu. Visticamāk, nākamgad valdošo partiju attiecības vienkāršākas nekļūs, bet papildu spriedzi varētu radīt cits Satversmes tiesas spriedums. Šoreiz par tā dēvētās Stambulas konvencijas atbilstību valsts pamatlikumam.
©Mārtiņš Zilgalvis/F64

Jau vēstīts, ka likumdevēji nespēja vienoties par jauno Satversmes tiesas tiesneša kandidatūru, jo koalīcijas konservatīvajam flangam nebija pieņemamas liberāli noskaņoto partneru atbalstītās kandidatūras, savukārt liberālajiem - konservatīvo.

Bez šajā koalīcijā jau ierastās nenovīdības šādu rezultātu parlamenta kuluāros skaidro arī ar to, ka nākamajā gadā Satversmes tiesa vētīs 21 Saeimas deputāta, tai skaitā “Jauno Vienotību” pārstāvošās, nesenās Satversmes tiesas tiesneses amata kandidātes Ineses Lībiņas-Egneres pieteikto lietu par tā dēvētās Stambulas konvencijas jeb Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu atbilstību valsts pamatlikumam.

“Sociālā dzimuma” atbilstība Satversmei

Spriedumu lietā, kas ierosināts pēc “Jaunās Vienotības” un “Attīstībai/Par!” Saeimas deputātu iesnieguma, Satversmes tiesa varētu pasludināt ne vēlāk par septembri. Tas izriet no Satversmes tiesas procesa skaidrojuma.

Ar savu pieteikumu “Jaunā Vienotība” un “Attīstībai/Par!” vēlas laupīt konservatīvo koalīcijas partneru svarīgāko argumentu pret Māra Kučinska valdības parakstītās konvencijas ratificēšanu parlamentā - tā esot pretrunā ar Satversmi, kas nosaka, ka “valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti”. Konservatīvajiem, piemēram,

nav pieņemams konvencijā iekļautais termins “sociālais dzimums”, kas personām neatkarīgi no bioloģiskā dzimuma ļauj sevi asociēt un sagaidīt, ka to darīs arī valsts, ar bioloģiskajam pretēju vai kādu citu dzimumu.

Tāpat liberālais koalīcijas spārns Satversmes tiesā vēlas pārliecināties, ka konvencijas prasība veikt “vajadzīgos pasākumus, lai visu izglītības līmeņu mācību programmās iekļautu mācību vielu par tādiem jautājumiem kā [..] dzimumu sociālās lomas, kas nav padarītas par stereotipiem”. Šī konvencijas sadaļa tiks pārbaudīta Satversmes panta, kas nosaka, ka “ikvienam ir tiesības uz izglītību”, kontekstā.

Līdzšinējie Satversmes tiesas lēmumi, piemēram, par to pašu paternitātes atvaļinājumu un pabalstu viendzimuma pāriem, vedina domāt, ka arī Stambulas konvencijas jautājumā tā nosvērsies par labu liberālo spēku konvencijas skaidrojumam.

Taču neko vairāk par koalīcijas partiju ideoloģisko nesavietojamību šāds spriedums neizgaismos, jo, par spīti viedokļu atšķirībām fundamentālos jautājumos, aktualitāti joprojām nebūs zaudējusi tēze, ka šai piecu partiju veidotajai koalīcijai nav ilgtspējīgas alternatīvas. Turklāt atšķirībā no viendzimuma pāru tiesību jautājumiem starptautiskajos nolīgumos Satversmes tiesai teikšanas nav.

Atņemt spēcīgāko argumentu

Uz to norāda arī Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava: “Satversmes tiesa var pateikt, ka konvencija ir atbilstoša vai neatbilstoša Satversmei, bet nevar pateikt - ir vai nav tā jāratificē. Tas ir Saeimas lēmums ratificēt vai ne vienu vai otru konvenciju.”

Politiķis atzīst, ka ieinteresētās puses Satversmes tiesas spriedumu izmantos savā argumentācijā, bet nesaskata iespēju, ka līdzīgi viendzimuma pāru tiesību jautājumā Satversmes tiesa varētu likumdevējam uzdot par pienākumu ratificēt dokumentu.

“Tai gadījumā bija cita situācija, tā bija privātpersonu iniciatīva, kas uzskatīja, ka ir diskriminēta atšķirīgas attieksmes dēļ. Šai gadījumā ir runa par starptautisku dokumentu, kuram pievienojas vai nepievienojas pasaules valstis. Pateikt, ka indivīda tiesības būtu pārkāptas ratificētas vai neratificētas konvencijas dēļ, nebūtu pareizi,” saka J. Dombrava.

“Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts norāda, ka koalīcija pašlaik ir aizņemta ar jautājumiem, kuros lēmums jāpieņem būs tuvākajā laikā. Piemēram, tiesībsarga ievēlēšana un darba grupas, kurai būs jālemj, kā iedzīvināt likumos Satversmes tiesas norādījumus par viendzimuma pāru tiesībām. Tādēļ jautājums par Satversmes tiesas spriedumu Stambulas konvencijas lietā pagaidām ir pārāk tāls un nekonkrēts.

Vienlaikus politiķis pauž cerību, ka Satversmes tiesa konservatīvajiem atņems līdz šim spēcīgāko argumentu par konvencijas neatbilstību konstitūcijai.

Taču, lai kāds arī būtu tiesas spriedums, neko vairāk par nelielu satricinājumu koalīcijai tas nenesīšot. “Koalīcija atgādina apskrambātu auto, kas brauktspēju nezaudē. Vēl viena bukte brauktspēju nemaina. Ar šī brīža sajūtu nebrīnītos, ja, neraugoties uz daudziem turpmākiem sarežģītiem notikumiem, šī koalīcija funkcionēs līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, jo nav dzīvotspējīgas alternatīvas,” saka D. Pavļuts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā