Saeimu un koalīciju šķeļ izpratne par ģimeni

Šodien vēlētāju ideoloģiskās simpātijas un ideālus iemiesojošā Saeima balsos par Nacionālās apvienības ierosinājuma grozīt valsts pamatlikumu, lai konstitucionāli nostiprinātu sievietes un vīrieša veidotas ģimenes jēdzienu, nodošanu komisijām. To, vai priekšlikumam lemts nonākt atbildīgajās komisijās, var izšķirt pat viena deputāta balss, jo iniciatīvas atbalstītāji un neatbalstītāji parlamentu sadalījuši teju divās vienādās daļās.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Priekšlikumu grozīt iesniegušās Nacionālās apvienības ieskatā valsts pamatlikumā nepieciešams skaidrāk definēt ģimenes jēdzienu. Šāda vajadzība, viņuprāt, radusies pēc Satversmes tiesas 12. novembrī pasludinātā sprieduma, kas ģimenes jēdzienā ietver arī “viendzimuma partneru ģimenes” un nosaka valstij “pienākumu aizsargāt un atbalstīt” tās. Izsenis konservatīvās vērtības aizsargājošā partija uzskata, ka tas ir “patvaļīgs ģimenes jēdziena skaidrojums, kas neatbilst ne likumdevēja gribai, ne Latvijas sabiedrības izpratnei par to, kas ir ģimene”.

Iesniegtajā likumprojektā rosināts Satversmes 110. pantā noteikt, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, kas balstīta laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā, vecāku un bērna tiesības, ieskaitot tiesības augt ģimenē, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis), kā arī valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Lai Satversmes grozījumi stātos likumīgā spēkā, tos trešajā galīgajā lasījumā jāatbalsta vismaz divām trešdaļām jeb 67 Saeimas deputātiem. Maz ticams, ka iniciatīva gūs tik plašu atbalstu, jo pret to iebilst gan Saeimas lielākā - “Saskaņas” frakcija, gan “Jaunā Vienotība” un “Attīstībai/Par!”. Kopā 41 balss. Arī tas, vai iniciatīva nonāks līdz komisijām, kam balsojumā nepieciešams vienkāršs vairākums, pagaidām nav skaidrs. To izšķirs daži pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Vismaz puse Saeimas atbalsta

Tā Nacionālās apvienības priekšlikumu atbalstīs arī Jaunā konservatīvā partija, KPV LV, vismaz četri Alda Gobzema apvienotie neatkarīgie deputāti un pārliecinoši lielākā daļa Zaļo un zemnieku savienības. Šiem spēkiem balsojumā, ja Saeimas sēdē piedalās visi deputāti, varētu būt 50 balsis.

ZZS valde ir vienojusies: organizācija iestājas par to, ka jēdziens “ģimene” ir skaidrojams tikai un vienīgi kā divu dzimumu - vīrieša un sievietes - laulāto izveidota savienība kopīgā saimniecībā ar viņu bērniem. “Tas ir ietverts Satversmes kodolā un ir viens no Latvijas valsts konstitucionālās iekārtas virsprincipiem,” uzskata partiju apvienības vairākums.

Viņiem gan nepiekrīt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Uldis Augulis. “Ģimene kā tāda nav definējama, laulība ir definējama,” saka politiķis,

kurš kā bijušais labklājības ministrs pauž arī bažas par to, kas līdz ar šo grozījumu stāšanos spēkā juridiskā aspektā varētu notikt ar neadoptētu bērnu, ja tā bioloģiskais vecāks mirst, bet viņa dzīvesbiedrs nav adoptējis atvasi.

Konservatīvie, kas jūt nelielu greizsirdību, ka ar Satversmes grozījumiem pirmā klajā nāca Nacionālā apvienība, tos atbalstīs un pieļauj, ka diskusijas rezultātā tie tiks uzlaboti.

“Konservatīvā partija balsos par Satversmes grozījumu nodošanu komisijām. Tas ir tikai loģiski, un mēs pateicamies konservatīvajai sabiedrības daļai par lielo atbalstu attiecībā uz konservatīvo vērtību stiprināšanu Latvijā. Vēlamies likumprojektu nodot komisijās, kur varētu diskutēt un, iespējams, uzlabot redakcionāli šo versiju, un tad skatīsimies tālāk, vai ir atbalsts Saeimā. Konkrētais likumprojekts ir labs, lai diskusija vismaz sāktos,” saka konservatīvo Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Pietrūkst nedaudz balsu

Protams, pret Nacionālās apvienības iniciatīvu balsos “Attīstībai/Par!“ Saeimas frakcija, kuras vadītāja Marija Golubeva nekad nav slēpusi savu piederību LGBT kopienai. Organizācija uzskata, ka piedāvātajās izmaiņās saskatāms mērķis veidot privileģētu situāciju konkrētām ģimenes formām.

Šajā jautājumā ar “Attīstībai/Par!” domstarpību nav “Jaunajai Vienotībai”. Arī tā Nacionālās apvienības priekšlikumu uzskata par nelietderīgu un sabiedrību šķeļošu.

Skaidri savu pozīciju definējošo politisko spēku sarakstu, veidojot 41 deputātu balsu kopumu, noslēdz “Saskaņa”, kas Nacionālās apvienības iniciatīvu jau nodēvējusi par “liekulības grozījumiem”, kurus apvienība izmanto šogad gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kampaņai.

“Satversmes tiesas dažādi interpretējamais lēmums ir medusmaize nacionāļiem, lai eksponētos par galvenajiem tradicionālo vērtību sargātājiem. Ar visām savām līdz perfekcijai izkoptajām metodēm - sabiedrību šķeļot, pretstatot un naidojot. Ir diezgan skaidrs, ka Nacionālās apvienības Satversmes grozījumu projektam Saeimā nav pietiekama atbalsta, taču ap to vingrot, ļaunumu un naidu šķiežot, varēs iespaidīgi [..] “Saskaņa” šajā priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā nepiedalīsies. Mēs uzskatām, ka pasauli labāku dara iejūtība, nevis naids,” pauž politiskā spēka Saeimas frakcijas paziņojums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā