Plešs: Pandēmijas dēļ vēlēšanas var organizēt zem klajas debess

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks šā gada 5. jūnijā, kuru laikā tiks ievēlēta vietvara 42 pašvaldībās. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda uzskatu, ka pandēmijas dēļ pašvaldības vēlēšanas nav jāpārceļ, jo ir vairāki veidi, kā droši organizēt vēlēšanas arī Covid-19 laikā, piemēram, pagarināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku kā tas ticis darīts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, vai arī vēlēšanu iecirkņus iekārtot ārā, zem klajas debess.
©Ekrānšāviņš

Pēc ministra teiktā, arī citās valstīs pandēmijas laikā ir notikušas vēlēšanas. Tiesa, piemērotāko vēlēšanu norises veida izvēli Latvijā viņš atstāja Centrālās vēlēšanu komisijas ziņā.

“Pēc mana rosinājuma valdība atbalstīja nepieciešamību prioritārā kārtā vakcinēt vēlēšanu organizēšanā iesaistītos,” teica A.T. Plešs. Tā kā aprīlī ir gaidāmas apjomīgas vakcīnu piegādes, tas vieš cerību, ka izdosies vakcinēt visus vēlēšanu komisiju darbiniekus. Daļa vēlēšanu organizēšanā iesaistītie iespējams jau būšot vakcinēti arī agrāk, jo būs bijuši iekļauti kādā citā prioritārā grupā.

Arī pats A. T. Plešs jau ir vakcinēts. Viņš saņēma pirmo poti pret Covid-19 februāra vidū, kopā ar citām VIP personām - premjeru Krišjāni Kariņu, veselības ministru Danielu Pavļutu, labklājības ministri Ramonu Petraviču, iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu , aizsardzības ministru Arti Pabriku , ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu, finanšu ministru Jāni Reiru, kultūras ministru Nauri Puntuli, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Māri Kučinski, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Juri Rancānu un Saeimas Ārlietu komisijas vadītāju Rihardu Kolu.

Centrālā vēlēšanu komisija informē, ka atšķirībā no iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, šajās vēlēšanās būs ievērojami mazāks vietvaru un ievēlamo deputātu skaits. Administratīvi teritoriālā reforma, paredz, ka Latvijā būs 42 pašvaldības līdzšinējo 119 vietā, savukārt domēs ievēlējamo deputātu skaits samazināsies gandrīz uz pusi. Rīgas pašvaldībā vēlēšanas šogad nenotiks, jo dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, un tā turpinās strādāt līdz 2025. gada vēlēšanām.

Pašvaldību vēlēšanās vēlētājiem pirmo reizi tiks nodrošināta iespēja balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī. Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks noskenēs vēlētāja pasi vai personas apliecību un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Ja vēlētājam būs tiesības balsot, vēlēšanu iecirkņa komisija balsotāju reģistrēs elektroniskajā vēlētāju reģistrā un papildus ziņas par vēlētāju ierakstīs balsotāju sarakstā, kur vēlētājs parakstīsies par vēlēšanu materiālu saņemšanu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā