Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško pazemināta amatā

Veselības ministrijas valsts sekretārei Dainai Mūrmanei-Umbraško izteikts rājiens un viņa ir pazemināta amatā, pēc dienesta pārbaudes par vakcīnu iepirkumu paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts.
©Dmitrijs Suļžics/F64

D. Pavļuts, stājoties veselības ministra amatā, rosināja pārbaudi saistībā ar vairākiem pirmajiem "BioNTech/Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, kuros Latvija bija iegādājusies mazāk vakcīnu, nekā bija pieejams. Pēc šīs pārbaudes D. Pavļuts rosināja disciplinārlietu pret Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieku Aināru Lācbergu un Veselības ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško. Disciplinārlietā pret D. Lācbergu netika konstatētas viņa prettiesiskas darbības, lemjot par "BioNTech/Pfizer" vakcīnu iepirkšanu Latvijai.

D. Mūrmane-Umbraško ir piedāvāts strādāt Veselības ministrijas padotības iestādēs.

Jauns valsts sekretārs vai nu tiks meklēts atklātā konkursā, vai arī tiks pārcelts no kāda cita amata. Lai nodrošinātu raitu pēctecību un neatstātu VM šajā krīzes laikā bez administratīvā vadītāja, D. Pavļuts šobrīd sliecas drīzāk pārcelt amatā par valsts sekretāru kādu civildienesta ierēdni ar atbilstošu kompetenci, tomēr ministrs kādu konkrētu kandidātu neminēja.

Vienlaikus par amata pienākumu konkrētu uzdevumu nepildīšanu pret Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktoru Svenu Henkuzenu sākta disciplinārlieta, kuru izmeklēs līdz aprīļa beigām. Pārbaudē secināts, ka S. Henkuzens ir kļūdaini informējis valdības pārstāvjus saistībā ar pieejamo vakcīnu apjomu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā