Premjers oficiāli diagnosticē KPV LV nāvi

Premjerministrs Krišjānis Kariņš pastarpināti, bet nepārprotami atzinis, ka kādreiz viens no lielākajiem koalīcijas balstiem – KPV LV, kas 13. Saeimā iekļuva ar 16 mandātiem, nu uzskatāms par mirušu politisko organizāciju.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Konfliktā par bijušā KPV LV pārstāvja - ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga ministra portfeļa politisko piederību, par kuru KPV LV valde pieņēmusi jau divus lēmumus par ministra atsaukšanu, premjers paziņojis, ka līdz trešdienai gaida KPV LV Saeimas frakcijas lēmumu par to, vai tā vēlas ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga demisiju. Saskaņā ar Politisko partiju likumu šāds lēmums piekristu organizācijas valdei.

Taču premjers uzsver, ka sadarbības līgums skaidri nosaka, ka sadarbība koalīcijā ir starp Saeimas frakcijām, ne partiju valdēm, tāpēc viņam kā Ministru prezidentam KPV LV valdes vēstules neesot saistošas šajā jautājumā.

Saskaņā ar K. Kariņa redzējumu šodien viņš sagaida KPV LV no Saeimas frakcijas vadītāja Māra Možvillo, kas līdz šim pieturējies partijas valdes viedoklim, skaidri paust frakcijas viedokli - vai frakcija grib pieprasīt J. Vitenberga demisiju vai ne.

“Balstoties uz šo lēmumu, mēs attiecīgi rīkosimies un skatīsimies, kā nostabilizēt valdības, koalīcijas darbību kopumā,” saka premjerministrs.

KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo apliecina, ka organizācija pievērsīsies premjera uzdevuma izpildei par frakcijas viedokļa noskaidrošanu līdz trešdienas darba dienas beigām. Pašlaik notiek sarunas partijas iekšienē starp biedriem.

Vaicāts par to, ka M. Možvillo balss var būt izšķiroša frakcijas gaidāmajā lēmumā par to, vai J. Vitenbergam jāsaglabā ekonomikas ministra amats, frakcijas vadītājs atturējās komentēt, kāda būs viņa nostāja. Viņš uzsver, ka tas būs frakcijas kolektīvs lēmums.

Pašlaik frakcijā no deviņiem deputātiem četri deputāti iepriekš atbalstīja to, ka J. Vitenbergs paliek ekonomikas ministra amatā, četri citi nepiedalījās attiecīgajā sēdē, savukārt M. Možvillo iepriekš paudis, ka vēlas ieņemt neitrālu pozīciju un atrast kompromisu.

K. Kariņš norāda, ka gadījumā, ja viņš saņems aicinājumu atsaukt no amata J. Vitenbergu, tad, respektējot sadarbības līgumu, viņam nebūs citas izvēles. Turpretī Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars atzīmē, ka tā būtu ļoti sarežģīta situācija, jo apvienības ieskatā būtisks ir ne tikai frakcijas balsojums, bet katra deputāta balsojums.

Uz KPV LV de facto nāvi, kuru diplomātiski diagnosticējis premjerministrs, norāda arī politologs Filips Rajevskis. “Frakcija dzīvo savu dzīvi, valde savu. Būtībā tā partija ir mirusi. Frakciju pie dzīvības tur amati un nauda, bet valdi - valsts finansējums partijām. Kamēr būs valsts finansējums un mandāti Saeimā, partija ir dzīva, kad tas beigsies, partijas nebūs,” saka eksperts, kurš uzskata, ka premjers KPV LV vairs neuzlūko kā partiju un konstatējis, ka organizācija ir mirusi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā