Sit trauksmes zvanu par pandēmijas pārvarēšanas procesa izmeklēšanas sabotāžu

Latvijas valdības rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā vētījošās parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājam Rihardam Kozlovskim neatbalstot opozīcijas pieprasījumu veselības ministram par vakcīnu iepirkumu, opozīcijā radītas bažas, ka komisijas vadītājs izmeklēšanu cenšas sabotēt. Pēdējais šādas apsūdzības noraida.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Saeimas Pieprasījumu komisijā tika vērtēts opozīcijā esošās “Saskaņas” deputātu pieprasījums veselības ministram Danielam Pavļutam, kurā deputāti pieprasa, lai tiktu sniegta informācija “par Latvijas amatpersonu rīcību un patiesajiem atbildīgajiem saistībā ar vakcīnu iepirkumu”.

Komisijā strādājošais Rihards Kozlovskis (“Jaunā Vienotība”), kas vada Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kura radīta, lai izmeklētu Latvijas valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā, kā arī nosauktu to politisko amatpersonu vārdus, kuras izraisījušas neatgriezeniski negatīvas sekas Latvijai, balsojis pret pieprasījuma tālāko virzību.

Vienu no pieprasījuma autoriem - Ivaru Zariņu šāda parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja rīcība, kas pieprasījuma tālākajai virzībai bija izšķirošā, izbrīnījusi. Opozicionārs uzskata, ka šādi R. Kozlovskis nodemonstrējis, ka patiesībā nevēlas veikt pilnvērtīgu izmeklēšanu un saukt pie atbildības koalīcijas partnerus.

“Kā tad viņš domā vadīt parlamentārās izmeklēšanas komisiju, ja pats balso pret informācijas iegūšanu par kovida afēru,” retoriski jautā I. Zariņš.

R Kozlovskis aktīvā opozicionāra apsūdzības noraida un sevi, kā parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju, distancē no balsojuma Pieprasījumu komisijā.

“Par pieprasījumu veselības ministram es, protams, nobalsoju pret. Bet šeit es negribētu vilkt paralēles ar mani, kā parlamentārās komisijas vadītāju, kas, šādi balsojot, būtu nepareizi rīkojies. Mēs izmeklēšanas komisijā vērtēsim šo jautājumu, un vakcīnu iepirkumi ir viens no pirmajiem jautājumiem, tādēļ tiks vērtēta visa informācija, tiks izsaukti gan bijušie ierēdņi, gan citas personas,” saka R. Kozlovskis. Viņš arī atgādina koalīcijas sadarbības līgumu, kas liedz atbalstīt ministriem adresētos opozīcijas pieprasījumus, bet tas nekādi neietekmēšot viņa darbu izmeklēšanas komisijā.

I. Zariņš šādam solījumam netic un skaidro, ka ar līdzīgiem pieprasījumiem viņš gatavos pierādījumu bāzi, lai koalīcija nespētu izgāzt izmeklēšanas komisijas darbu.

Aizdomīgas koalīcijas pārstāvju kustības izmeklēšanas komisijas darbā saskata arī tajā strādājošais Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība). Neglābjami pesimistisks par komisijas darbu viņš nav, bet tas, ka koalīcijas pārstāvji, pretojušies opozīcijas ierosinājumam komisijas darbā piesaistīt prokuratūras pārstāvi, viņam licis aizdomāties.

Koalīcijas pārstāvji pretojušies arī opozīcijas vēlmei uz šodienas sēdi uzaicināt bijušo Veselības ministrijas valsts sekretāri Dainu Mūrmani-Umbraško un bijušo Zāļu valsts aģentūras direktoru Svenu Henkuzenu. Abi par nepilnībām vakcīnu iepirkumā tika pazemināti amatā. “Rodas iespaids, ka šo jautājumu nevēlas kustināt. Laiks rādīs, kā būs tālāk, bet pirmās darbības ir ļoti interesantas,” saka optimismu vēl nezaudējušais V. Valainis.

Opozicionāru bažām R. Kozlovskis vien filozofiski atbild, ka bažīties ir viņu tiesības, bet komisija centīsies noskaidrot lietas patiesos apstākļus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā