Andris Skride: Ir jāatstāj, ka alkoholu var tirgot līdz desmitiem vakarā

Veselības ministrija nākusi klajā ar vairākiem ierosinājumiem, kas paredzēti alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšanai. Viens no tiem paredz samazināt alkoholisko dzērienu tirdzniecībai atvēlēto stundu skaitu.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Saskaņā ar Veselības ministrijas ieceri alkoholu varētu tirgot tikai laikā no pulksten 10.00 līdz 20.00. Pašlaik alkoholiskos dzērienus ir atļauts tirgot no pulksten 8.00 līdz 22.00. Ārpus šīm stundām alkoholu pārdot drīkst tikai vietās, kur dzērieni jāizdzer uz vietas, piemēram, bāros un kafejnīcās.

Vajadzību pēc jauniem ierobežojumiem ministrija pamato ar augsto alkohola patēriņu Latvijā.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atzīmējis, ka Latvija ir viena no dažām valstīm Eiropā, kur pēdējos desmit gados alkohola patēriņš ir pieaudzis. Lai gan pēdējos divos gados vērojams neliels samazinājums, patēriņš joprojām ir augsts.

Saskaņā ar SPKC apkopoto informāciju 2005. gadā uz katru 15 gadus sasniegušo un vecāku Latvijas iedzīvotāju tika izdzerti 9,8 litri absolūtā alkohola, bet 2019. gadā 12,9 litri absolūtā alkohola.

Līdz ar stingrāku tirdzniecības laika ierobežojumu ministrija rosina arī citas izmaiņas, piemēram, aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmas un aizliegt alkohola iekļaušanu tādos akciju piedāvājumos kā “divi par viena cenu”.

Tāpat rosināts aizliegt lietot alkoholu pie azartspēļu automātiem. Savukārt alkohola tirdzniecības vietās rosināts izvietot brīdinājumus, ka dzērienu lietošana negatīvi ietekmē veselību un nepilngadīgie tos lietot nedrīkst.

Šādām izmaiņām iebilst Latvijas Alkohola nozares asociācija, kura pamatoti norāda, ka jau 2001. gada izmaiņas, kas samazināja alkohola tirdzniecībai atvēlēto stundu skaitu, nav nesusi cerētos rezultātus.

Arī “Attīstībai/Par!” pārstāvošais Saeimas deputāts Andris Skride, kura politisko spēku pārstāv arī veselības ministrs Daniels Pavļuts, neatbalsta izmaiņas alkohola tirdzniecības laikā.

Vai uzskatāt, ka, samazinot alkohola tirdzniecībai atvēlēto stundu skaitu, tā patēriņš patiešām samazināsies?

Es konkrēti neuzskatu, ka šis ir jāatbalsta. Ir jāatstāj, ka alkoholu var tirgot līdz desmitiem vakarā. Ja samazinām tirdzniecībai atvēlētās stundas, tad tikai pieaugs nelegālā alkohola tirdzniecība vai pat veselībai bīstamā, “sliktā” alkohola tirdzniecība.

Kas attiecas uz pārējiem plānotajiem ierobežojumiem - cenu reklamēšanas un dažādu atlaižu piemērošanas liegums - tiem es pilnībā pievienojos, un tādi arī bijuši mani ieteikumi.

Varbūt lietderīgāk būtu paaugstināt vecuma cenzu?

Šis jautājums noteikti ir diskutējams, tāpat kā tas, vai nevajadzētu paaugstināt arī akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem.

Vai ir kaut kādi dati, kas liecinātu, ka iepriekšējo reizi, kad tika ierobežots alkohola tirdzniecības laiks, tā patēriņš samazinājās?

Par šo gan es nezināšu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā