Levita interese par padomnieces karjeru koalīcijas partnerus nesatrauc

Ziņas par to, ka Valsts prezidents Egils Levits it kā centies veicināt Satversmes tiesas tiesneša amatam izvirzītās Irēnas Kucinas kandidatūras apstiprināšanu Saeimas balsojumā, bažas par viņas reputācijas atbilstību augstajam amatam raisa tikai opozīcijā. Valdošās koalīcijas partijas no šī potenciāli ārkārtīgi lielā skandāla distancējas.
©Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Pirmā uz ziņām, ka Valsts prezidents pēc tam, kad atbildīgajā komisijā “Attīstībai/”Par!”” pārstāvošā Inese Voika neatbalstīja viņa padomnieces I. Kucinas kandidatūru Satversmes tiesneša amatam, zvanījis politiskā spēka pārstāvjiem, lai pārliecinātu mainīt savu viedokli, reaģēja Zaļo un zemnieku savienība.

Politiskās organizācijas valde izplatījusi paziņojumu, kurā, norādot uz kandidātes iedragāto reputāciju, aicina I. Kucinu pašai atteikties no kandidēšanas. ZZS uzsver, ka tā stingri iestājas par tiesu varas neatkarību un to, ka tiesiskā valstī jebkāda iejaukšanās tās darbā nav pieļaujama.

Pirms ziņām par E. Levita iespējamo iejaukšanos procesā ZZS politiķi atbalstīja I. Kucinas kandidatūru un plānoja ar viņu šonedēļ tikties, lai pārrunātu viņas redzējumu par Satversmes tiesas prioritātēm.

Piesardzīgāka situācijas vērtējumā ir “Saskaņa”, taču šo politisko spēku pārstāvošais Ivars Zariņš, jautāts, kā viņš vērtē ap Satversmes tiesas tiesneša vēlēšanām notiekošo, atbildēja, izmantojot senu teicienu - nav dūmu bez uguns.

“Ir jābūt diezgan vientiesīgam, lai ticētu tam, kā šo kārtējo parlamentāro vai nu jau prezidentālo pārpratumu iesaistītās puses cenšas pasniegt masu medijos. Ja jau tik tiešām tā bija vienkārša sarunāšanās, tad tas noteikti neizraisītu šādu “cepienu”. Ja tā būtu vienkārša sarunāšanās, tad satraukumam nebūtu vietas, jo tas, ka politiķi savstarpēji kaut ko pārrunā, ir normāla prakse,” atsaucoties uz E. Levita pausto, ka, zvanot “Attīstībai/”Par!”” pārstāvjiem, viņš nav centies ietekmēt politiķu darbības, bet vienkārši apspriedis valsts darba kārtībā esošus jautājumus, saka I. Zariņš.

“Attīstībai/”Par!”” pārstāvji notikušo nevēlas komentēt ne ar pušplēstu vārdu. Savukārt koalīcijas partneri uzskata, ka Latvijas Televīzijas, kas pirmā ziņoja par E. Levita zvaniem, neoficiāli iegūtā informācija nav pietiekami nozīmīga, lai tai pievērstu uzmanību. Tā uzskata Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis Krišjānis Feldmans.

Arī “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, norādot, ka viņam neviens par I. Kucinu nav zvanījis, atgādināja, ka viņa uz konstitucionālo tiesu tika izvirzīta bez iebildumiem. Tādēļ arī “Jaunā Vienotība” joprojām atbalsta viņas kandidatūru.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Irēnas Kucinas ievēlēšanai par Satversmes tiesas tiesnesi.

Aizvadītajā nedēļā Saeimas Juridiskās komisijas vairākums atbalstīja Levita padomnieces I. Kucinas virzīšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam, taču balsojumā nepiedalījās “Attīstībai/”Par!”” pārstāvošā Inese Voika, kurai bija iebildumi par procedūru, kādā I. Kucina tika līdz nominācijai uz augsto amatu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā