Obligātajai vakcinācijai pakļautajiem būs jāvakcinējas līdz 15. novembrim

Par spīti Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas iebildumiem un opozīcijas draudiem vērsties Satversmes tiesā, ja tiks pieņemts regulējums, ka dažu profesiju pārstāvjiem vakcinēšanās pret Covid-19 būs obligāta, valdība šo normu apstiprinājusi. Šā lēmuma grozīšanā Saeimai nekādas teikšanas vairs nebūs.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Valdības otrdien apstiprinātie noteikumi palielina pakalpojumu skaitu, ko iespējams saņemt tikai ar Covid-19 drošības sertifikātiem vai testiem, un nosaka pienākumu obligāti vakcinēties izglītībā strādājošajiem, koledžās un augstskolās studējošajiem, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, kas līgumattiecību izpildes laikā pakalpojuma sniegšanas vietā nonāk saskarē ar izglītojamajiem.

Obligāti jāvakcinējas būs arī veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, tostarp arī aptieku darbiniekiem, kas strādā ar klientiem, kā arī ilgstošā sociālajā aprūpē strādājošajiem.

Jaunās vakcinēšanās prasības stāsies spēkā 15. novembrī. Regulējumā noteikts, ka līdz tam, atkarībā no cilvēka profesijas grupas, tests būs jāapmaksā par saviem līdzekļiem vai to daļā gadījumu apmaksās arī valsts. Piemēram, ja cilvēks būs saņēmis pirmo no divām potēm. Šāda kārtība būs spēkā līdz 11. novembrim. Te jāatzīmē, ka līdz ar noteikumu stāšanos spēkā par pilnu vakcināciju vairs neatzīs tikai vienas “AstraZeneca” saņemšanu.

Pret noteiktu profesiju pārstāvju obligātu vakcināciju līdz šim iebilda Nacionālās apvienības Saeimas frakcija, kas uzskatīja, ka lietderīgāk šādu normu būtu attiecināt uz riska grupās esošajiem cilvēkiem - galvenokārt senioriem.

Jautāts, kāpēc apvienību pārstāvošie ministri valdības sēdē nepārstāvēja viņus uz augstajiem amatiem virzījušo deputātu viedokli, Nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Dombrava atbildēja izvairīgi.

“Jāsaprot, ka lēmumu pieņemšanas process Ministru kabinetā ir atšķirīgs no procesa Saeimā. Ministru kabinetā vairāk koncentrējas uz informāciju, ko iegūst no operatīvās vadības grupas. Tajā pašā laikā parlamentārieši - man vismaz gribētos tā domāt - ir tuvāki sabiedrībai kopumā un cenšas sabalansēt informāciju, ko iegūst no speciālistiem, ar sabiedrības gaidām,” frakcijas un partiju pārstāvošo ministru atšķirīgās pozīcijas skaidro politiķis.

Joprojām pret obligāto vakcināciju iestājas arī opozīcijā strādājošā “Saskaņa”. Tās priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzsver, ka partijas biedri īpaši cenšoties savus vēlētājus pārliecināt par nepieciešamību vakcinēties, jo labāka risinājuma pašlaik neesot. Vienlaikus “Saskaņai” nav pieņemami, ka valdība ignorē “cilvēku domas, viedokļus un bailes”. “Viņi šādi rīkojas - un šī nav pirmā un diemžēl nebūs arī pēdējā reize - jo viņi zina, ka viņiem par to nekas nedraud,” saka J. Urbanovičs.

Atgādinot, ka vēl jūlijā “Saskaņa” bija gatava pievienoties tiem Saeimas deputātiem, kas draudēja vērsties Satversmes tiesā un rosināt referenduma organizēšanu, ja Saeimā tiks apstiprināts obligāto vakcināciju iekļaujošs likums, J. Urbanovičs atteica, ka tas organizācijai vairs nav aktuāli. “Valdības sodītāji un tautas atriebēji ir jau rindās sastājušies,” saka “Saskaņas” priekšsēdētājs.

Pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko un viņas domubiedri parlamentā gan cīņas sparu nav zaudējuši.

“Te ir divi veidi, kā pretstāvēt situācijai. Viens veids ir Satversmes tiesa. Pie tā mēs šobrīd strādājam. Strādājam arī pie pirmā veida - parakstu vākšanas par tautas iniciatīvu, lai grozītu likumu un atņemtu valdībai šīs pilnvaras lemt par dažādiem ierobežojumiem un uzdevumiem sabiedrībai,” saka deputāte.

No Ministru kabineta otrdienas sēdē apspriestā izriet, ka tuvākajā laikā tiks spriests arī par stingrāku ierobežojumu ieviešanu sabiedriskajā transportā un iespējamajiem ierobežojumiem tirdzniecības vietās.

Tikmēr jaunais regulējums nosaka, ka visi pakalpojumi iekštelpās, atskaitot pirmās nepieciešamības, piemēram, pasta pakalpojumi vai ārstniecības pakalpojumi, turpmāk būs sniedzami tikai drošajā vai daļēji drošajā zonā, kas paredz sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu vai negatīvu testa rezultātu.

Vienlaikus ar regulējumu netiek grozīti noteikumi tirdzniecības sfērā - arī turpmāk visus tirdzniecības pakalpojumus varēs saņemt nedrošajā zonā. Ministru kabineta sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka ierobežojumi tirdzniecībā būtu nepieciešami, bet par tiem tuvākajā laikā paredzēts vienoties ar Ekonomikas ministriju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā