Andris Ameriks: Startējot Saeimas vēlēšanās, GKR vēlas saglabāt nosaukumu

Ilggadējais partijas “Gods kalpot Rīgai” priekšsēdētājs Andris Ameriks nolēmis atkāpties no partijas vadītāja amata. Kā viņa pēcteci organizācijas valde labprāt redzētu Oļegu Burovu, kas šobrīd vada partijas frakciju Rīgas domes opozīcijā.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Par vadības maiņu partija lems savā kongresā šīs nedēļas nogalē. O. Burovs nožēlo, ka tas notiks attālinātā formātā, jo vieglāk tik svarīgus lēmumus būtu pieņemt, tiekoties aci pret aci, taču pasākumu atlikt nevar, jo Saeimas vēlēšanas jau nākamgad.

Kongresā tiks diskutēts par aktuāliem sociālpolitiskiem notikumiem Latvijā un Eiropā, kā arī notiks debates par “Gods kalpot Rīgai” piedalīšanos nākamās Saeimas vēlēšanās.

Vērtējot savas izredzes kļūt par partijas līderi, O. Burovs attrauc, ka kongress ir neprognozējams - nolemt var jebko. Savukārt A. Ameriks uzskata, ka O. Burovs šo amatu ir pelnījis, jo, pateicoties viņa darbam, “Gods kalpot Rīgai” ir sava frakcija Rīgas domē.

Kāpēc nolēmāt atkāpties no priekšsēdētāja amata?

Priekšsēdētāji nav mūžīgi. Ir vēlēšanās mainīties no reģionālas partijas par Latvijas politiskās dienaskārtības noteicējiem, ņemot vērā, ka “Gods kalpot Rīgai” ir gan frakcija Rīgas domē, gan savs pārstāvis Eiropas Parlamentā. Attiecīgi - ir nepieciešams ieguldīt papildu darbu, gatavot programmu, domāt par sadarbības formām, tikties ar cilvēkiem. No Briseles ir grūti tikties ar cilvēkiem, diskutēt, gatavot savus priekšlikumus. Tādēļ pieņēmu šādu lēmumu, ka jādod vieta jaunam priekšsēdētājam, kas iegulda darbu, lai no reģionālas partijas kļūtu par Latvijas partiju. Ir ļoti grūti to darīt, ja pirmdien jālido uz Briseli, bet ceturtdien vai piektdien jāatgriežas Latvijā. Līdz ar to pieņēmu šādu lēmumu.

Ja vēlaties kļūt par nacionāla mēroga partiju, vai nevajadzētu padomāt par tās nosaukuma maiņu?

Piekrītu, šāda diskusija partijā ir. Bet Latvijā partiju nosaukumi locīti daudz un dažādi. Visi pozitīvie vārdi ir izlocīti dažādās kombinācijās.

Manuprāt, lai cilvēki iepazītu komandu, nepieciešami vairāki gadi, lai kļūtu pazīstami ar savu nosaukumu. “Gods kalpot Rīgai” pēc desmit gadiem beidzot ir pazīstami.

Manuprāt, partija varētu mainīt nevis nosaukumu, bet atrast kopējas vērtības ar citām politiskajām organizācijām, kopējas domas ar tām, kas pazīstamas Latvijā. Tam būtu lielāka vilkme, jo mēs varam runāt tikai par to, ko esam darījuši Rīgā.

Tie, kas pieņem lēmumus tagad, iepriekš stāvēja ar plakātiem, teica, ka viss ir slikti un, kad viņi nāks, viss mainīsies. Bet ar plakātiem vien darbu nepadarīsi. Tagad redzam, ka praktiskās darba pieredzes viņiem trūkst, sākot ar mēru. Bet viņiem padomu nevajag. Paši gudri; zīmē velo joslas, dzēš tās ārā, vēl kaut ko dara. Bet praktiskās pieredzes viņiem trūkst, un tās trūkst visā Latvijā. Ir lozungi, bet nav pieredzes.

Tiesa, kongress var lemt visu, bet mums pirmajā plānā ir saglabāt nosaukumu un meklēt sadarbības partnerus. Skatīsimies, kā attīstīsies notikumi. Ir ļoti daudz izaicinājumu, cilvēki ir vīlušies valdībā. Konkrēts piedāvājums būs nākamā gada pavasarī.

Jūs atbalstāt jauno “Gods kalpot Rīgai” priekšsēdētāja amata kandidātu?

Nav izslēgts, ka kongress virzīs arī citus kandidātus, bet Burovs startēja Rīgas domes vēlēšanās un tika ievēlēts, ieguva vēlētāju atbalstu. Pateicoties viņa darbam, partija ir pārstāvēta Rīgas domē. Viņš ir ļoti nopietns kandidāts partijas priekšsēdētāja amatam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā