Raivis Dzintars: Nākamā gada vēlēšanās mēs ceram uzlabot iepriekšējo rezultātu

Jaunievēlētais Nacionālās apvienības valdes priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka 14. Saeimas priekšvēlēšanu laiks būs ļoti saspringts, jo daudzām partijām ir pieejami valsts garantētie, kampaņām nepieciešamie līdzekļi, bet to reitingi daudz neatšķiras.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

R. Dzintars gan lepojas, ka līdz šim Nacionālajai apvienībai savus mandātus izdevies iegūt ar salīdzinoši zemām izmaksām, bet prognozē, ka valsts finansējuma partijām dēļ arī Nacionālajai apvienībai nāksies tērēt vairāk līdzekļu, lai spētu izturēt konkurenci.

Nacionālās apvienības priekšsēdētājs uzskata, ka 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus izšķirs nevis vēlētāju aktivitāte, bet to motivācija. “Vēlēšanu rezultātus aizvien biežāk ietekmē nevis vairākums, bet motivētākā sabiedrības daļa,” saka R. Dzintars un uzsver, ka Nacionālajai apvienībai par savu vēlētāju vairs nav jācīnās, tas ir gana stabils un skaidri definēts. “Nacionālajai apvienībai nav jāmeklē savs vēlētājs, tas jāmotivē ierasties uz vēlēšanām,” pauž politiķis.

Jūs jau izteicāt pāris prognozes par nākamajām Saeimas vēlēšanām. Varbūt varat padalīties arī ar trešo prognozi - kā šajās vēlēšanās veiksies Nacionālajai apvienībai?

Es šajā ziņā esmu mazliet māņticīgs. Uzskatu, ka mums jāizdara viss, kas no mums ir atkarīgs, un tad jālemj vēlētājiem. Tā ir tāda dižošanās, ja mēs runājam par savām fantāzijām vai pieņēmumiem.

Es varu pateikt kopējo trešo prognozi, ka, manuprāt, nebūs tik daudz jauno partiju, jauno deputātu ievēlēti, kā bija šajā Saeimā. Kopš 2010. gada, kad Nacionālā apvienība startēja vēlēšanās, ir bijusi novērojama diezgan liela kopsakarība, ka vienā Saeimā ir stipri jauns sastāvs un tad nākamajā jauno ir mazāk. Kaut kā vairāk uzticas tiem, kas jau ir bijuši ievēlēti.

Iepriekšējā Saeimā bija vairāk nekā 60 jaunu deputātu, man šķiet, ka tur tomēr ir piedzīvota zināma vilšanās un eksperimentu vēlēšanās būs mazāk. Tas tāds kopējais, bet Nacionālā apvienība šobrīd neprognozēs, mēs ļoti aktīvi strādāsim. Esam mobilizējušies, lai parādītu labāko, ko varam.

Nacionālās apvienības ilggadējais Ministru prezidenta amata kandidāts Roberts Zīle jau pateicis, ka šajās vēlēšanās viņš vairs nekandidēs uz šo amatu. Vai Nacionālā apvienība rīkosies kā daži koalīcijas partneri un šim amatam virzīs partijas priekšsēdētāju?

Es pēc izslēgšanas metodes šobrīd ne par vienu neteikšu nē. Tāpat kā neteikšu arī jā. Nav tam pienācis laiks. Es varu teikt, ka par šo pozīciju tāpat kā par Ministru kabinetu un ēnu ministru kabinetu es šobrīd jūtos ļoti drošs - Nacionālajai apvienībai būs labs piedāvājums.

Vai jautājums par iespējamā sadarbības partnera meklējumiem un kopēja saraksta veidošanu joprojām ir aktuāls?

Šajā brīdī tas būtu par vēlu. Mēs esam uzņēmuši kursu, kuģis ir sācis kustēties, un laika nav tik daudz palicis. Mēs startēsim kā Nacionālā apvienība.

Es domāju, laiks ir pierādījis, ka visvairāk mēs varam paļauties uz sevi un šīm nacionāli konservatīvajām vērtībām. Mēs epizodiski varam sadarboties ar kādu, bet, lai veidotu kopēju sarakstu, kaut kā pietrūkst, līdz ar to mēs paļausimies uz saviem spēkiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā