Daniels Pavļuts: Par tālāko vakcinācijas pret Covid-19 norisi Latvijā šobrīd ir pāragri spriest

Valdību veidojošajām politiskajām partijām vienojoties par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz pat februāra beigām, daudziem, par spīti valdošo partiju solījumiem, radušās bažas, ka drīz vien gaidāms jaunu epidemioloģisko ierobežojumu vilnis. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!””) uzskata, ka šādām bažām vismaz pagaidām nav pamata, bet ārkārtas situācijas saglabāšana ir vien juridisks instruments, kas ļauj operatīvi reaģēt uz valstī notiekošo.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tiem, kam vārdkopa “ārkārtējā situācija” vien jau uzdzen dusmu vilni, paskaidrojiet, lūdzu, kāpēc tā nepieciešama, ja - kā saka valdība - būtiskas izmaiņas epidemioloģiskajos ierobežojumos netiks veiktas?

Ārkārtējās situācija ir juridisks rīks, kas ļauj Ministru kabinetam operatīvi rīkoties, kas īpaši būtiski, Latvijā izplatoties Covid-19 omikrona paveidam (izplatās septiņas reizes ātrāk nekā pagaidām dominējošais delta paveids). Tāpat ārkārtējās situācijas pagarināšana ļauj saglabāt šobrīd spēkā esošos epidemioloģiskās drošības pasākumus, kas noteikti ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Valsts atkal centīsies parūpēties, lai maznodrošinātie būtu apgādāti ar salīdzinoši dārgākajām FFP2 maskām. Iepriekš šajā procesā radās dažādas sabiedrību kaitinošas neskaidrības. Kādi secinājumi pēc tam izdarīti, un kā šis iepirkums tiks realizēts, lai nevienam nebūtu pamata spekulēt ar versijām par to, ka uz kopējās nelaimes iedzīvojas valdībai tuvi personāži?

Lieli valsts mēroga iepirkumi un loģistikas projekti nav organizējami šauri veselības resora ietvaros, tajos jāiesaista jaudīgākās iestādes ar lielāko iepirkumu pieredzi, kā arī pašvaldības. Par pāreju no auduma maskām uz medicīniskajām un FFP2 respiratoriem, kas rekomendēts jau iepriekš, konceptuāla vienošanās panākta koalīcijas sadarbības sanāksmē. Tālākie lēmumi jāpieņem operatīvās vadības grupā.

Vakcinācijas skeptiķi paredz, ka ar balstvakcīnu vien nepietiks un jau pārskatāmā nākotnē mums būs jāvakcinējas teju trīs un vairāk reižu gadā. Cik pamatots ir šāds scenārijs, un ko teikt skeptiķiem, lai tos nomierinātu?

Balstvakcinācija pastiprina cilvēka imūno atbildi, kas īpaši būtiski, Latvijā izplatoties Covid-19 omikrona paveidam. Tāpēc aicinu cilvēkus, kuriem pienācis laiks balstvakcinēties, to veikt bez kavēšanās. Par tālāko vakcinācijas pret Covid-19 norisi Latvijā šobrīd ir pāragri spriest. Lēmumi kā līdz šim tiks pieņemti saskaņā ar starptautisko un vietējo speciālistu rekomendācijām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā