Romāns Naudiņš: Ja jūs nenodarbosieties ar politiku, politiķi nodarbosies ar jums

Pēc 20 gadiem, kas aizvadīti, darbojoties “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, no politiskās organizācijas un tās Saeimas frakcijas nolēmis izstāties Saeimas deputāts Romāns Naudiņš. Viņam nav pieņemams, ka partija atbalstījusi valdības lēmumus, kas pandēmijas ierobežošanas vārdā negatīvi ietekmējuši iedzīvotāju dzīvi.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Deputāts skaidro, ka no frakcijas un partijas aiziet abpusēji saprotoši ar partijas pārstāvjiem, ņemot vērā arī atšķirīgās domas par lēmumiem pandēmijas ierobežošanai. Viņaprāt, Latvijai ar saviem lēmumiem nevajadzēja “skriet ratiem pa priekšu”, par ko liecinot arī tas, ka mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, Latvijā ir nokrities.

Turpmāk R. Naudiņš Saeimā atbalstīs tos koalīcijas lēmumus, kas viņam būs pieņemami, piemēram, tos, kuri tiks virzīti uzņēmējdarbības atbalstam.

Viņš arī skaidro, ka “neviens jau no malas neredz” iekšējās diskusijas, kurās viņš centies, bet kurās nav izdevies pārliecināt kolēģus par kādu deputāta ieskatā nepamatotu Covid-19 ierobežojumu nenoteikšanu. Tajā pašā laikā kā koalīcijas deputātam Naudiņam bija jāievēro balsošanas disciplīna, tāpēc viņš “pret” balsot nevarēja, taču varējis kādos balsojumos atturēties vai nepiedalīties.

Nacionālajā apvienībā esi aizvadījis 20 gadus. Kas lika pamest šo politisko spēku?

Beidzamajā laikā pieņemtie lēmumi, ar kuriem neesmu apmierināts. Partijas valdei un Nacionālās apvienības frakcijas Saeimas deputātiem šajā īpaši sarežģītajā laikā vēlu spēju sadzirdēt līdzcilvēku dažādos viedokļus un uzskatus, lai pieņemtu mūsu sabiedrībai vienojošus lēmumus.

Minēšu piemēru, kas spilgti raksturo šī brīža kopējo politisko morāli Latvijā. Teju trīs mēnešus ar valdības un Saeimas lēmumu tika sadalīti bērni vakcinētajos un nevakcinētajos. Vieniem tika ļauts sportot, dziedāt un dejot, bet otriem tika noteikti ierobežojumi. Kamēr vieniem bērniem sporta zāles durvis tika atvērtas, tikmēr citiem slēgtas. Šis bija iemesls daudzu talantīgu bērnu, kā arī viņu ģimeņu izbraukšanai no Latvijas.

Diemžēl šo mēs nesadzirdējām, kaut arī Nacionālās apvienības frakcijā pirms valdības lēmuma pārapstiprināšanas Saeimā par to diskutējām.

Kļūdas nekad nav par vēlu labot. Tas ir jādara, lai parlaments atgūtu sabiedrības uzticību. Kā neatkarīgs Saeimas deputāts esmu gatavs sadarboties ar Nacionālo apvienību likumdošanas pilnveidošanai, kas uzlabotu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību, pilnveidotu bērnu un jauniešu izglītību, kā arī citos jautājumos, kas skar nacionāli konservatīvās vērtības.

Vai partijas nostāja ekonomiskos jautājumos ir nozīmīgāka par citiem tās pīlāriem, piemēram, nacionāli konservatīvajām vērtībām?

Abas vērtības ir svarīgas. Neievērojot nacionāli konservatīvās vērtības, nevar pieņemt šos būtiskos ekonomikas lēmumus. Tās ir divas savienotas lietas.

Vai domājat piedalīties nākamajās Saeimas vēlēšanās, un kurš politiskais spēks jums ir simpātisks pašlaik?

Vēl neesmu izlēmis. Piedāvājumi līdz šodienas rītam saņemti jau pieci. Ar konkrētiem priekšlikumiem un konkrētiem numuriem sarakstos, bet tā problēma ir tāda, ka ir tādu cilvēku milzīgs deficīts, kuri vēlētos kandidēt. Visas partijas meklē cilvēkus, kas būtu gatavi kandidēt, sludināt partijas vērtības - šādus cilvēkus ir ļoti grūti atrast. Manis saņemtie piedāvājumi neliecina par to, ka man ir kaut kādas ļoti labas īpašības, bet par to, ka nav cilvēku, kas būtu gatavi iesaistīties. To arī pats esmu piedzīvojis, veidojot vēlēšanu sarakstus pašvaldību vēlēšanām.

Tādēļ es aicinu cilvēkus iesaistīties politikā, piedalīties politiskajos procesos. Ir teiciens - ja jūs nenodarbosieties ar politiku, politiķi nodarbosies ar jums. Cilvēkiem ir jāiesaistās politikā, šī ziņa ir jāsludina visiem medijiem. Ir jādara daudz vairāk par komentēšanu sociālajos tīklos. Pretējā gadījumā nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēs konstatēsim, ka atkal ievēlēti tie paši vecie vēži.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā