Opozīcija: Valdību satur kopā vien bailes zaudēt amata krēslus

Vērojot, kā atrisinās Nacionālās apvienības radītā valdības krīzīte, opozīcijā vēl skaļāks kļuvis viedoklis, ka koalīciju kopā satur vien bailes zaudēt amatus, bet daudzmaz pieņemamu argumentu par labu šādai taktikai nodrošinājis karš Ukrainā.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības ultimāta dēļ no iekšlietu ministra amata atkāpās un Saeimas deputāta krēslā atgriezās Marija Golubeva. Savukārt premjerministrs Krišjānis Kariņš, Nacionālo apvienību par viņa nostādīšanu bezizejas situācijā publikas acu priekšā sodot, atlaida tās ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu.

Šis premjera lēmums izraisīja izbrīnu ne tikai Nacionālajā apvienībā, bet arī daļā vēlētāju. Taču Nacionālā apvienība, nedaudz ieturot pauzi, kuras laikā turpināja knābāt premjeru, J. Vitenberga pēcteci jau nosaukusi - Ekonomikas ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Indriksoni. Turklāt K. Kariņš ceturtdien jau paziņoja, ka ir gatavs viņu virzīt atbildīgajam amatam. Savukārt “Attīstībai/”Par!”” joprojām klusē.

Opozīcijai šajās varas spēlītēs, protams, iedalīta vien pasīvu vērotāju loma, taču viedoklis par notiekošo tai ir.

Viens no aktīvākajiem Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputātiem Viktors Valainis uzskata, ka valdībā notikušās pārmaiņas kārtējo reizi apliecinājušas, ka koalīcijas partijām nav nekādu principu, visu nosaka vēlme saglabāt varu.

“Visas pārmaiņas parādīja to, ka koalīcijas partneriem nav nekādu principu. Vienīgais - kā noturēties krēslā, tas šai koalīcijai ir bijis visus četrus gadus. Neprevalē principi. Ekonomikas ministru atlaiž vienkārši tāpēc, ka atlaiž. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, lobējot azartspēles var apturēt Rīgas teritoriālo plānojumu, tas visiem šķiet pieņemami,” saka V. Valainis.

Līdzīgi uzskata arī frakcijā “Neatkarīgie” strādājošais Māris Možvillo - koalīcijā pašlaik dominē vēlme “par katru cenu noturēties pie šprices”. Viņš uzskata, ka konflikti koalīcijā kļūs aizvien lielāki, bet pat tie nespēs gāzt valdību. “Viņi visi viens otram pie rīkles pieķērušies. Ja kāds nemācēs uzvesties, pažņaugs vairāk, bet viņi šādā draudzīgā pulciņā līdz vēlēšanām nodancos,” saka deputāts.

Arī “Saskaņas” līderis Jānis Urbanovičs ir pārliecināts, ka par spīti augošiem iekšējiem konfliktiem valdība noturēsies līdz Saeimas vēlēšanām, taču ar paveiktajiem darbiem tā īsti lepoties nevarēs.

“Valdība nodzīvos līdz oktobrim, nevis nostrādās, jo ir aspekti, kas to veicina. Kādreiz tā bija pandēmija, tagad karš, kas visus priekšniekus visā pasaulē padara neaizskaramākus,” saka J. Urbanovičs.

Viņš arī uzskata, ka no politiskās taktikas viedokļa Nacionālā apvienība rīkojusies ļoti pareizi, kā rezultātā paplašinājusi savu ietekmes zonu un noteikusi valdības darba kārtību. “Nacionālā apvienība ļoti efektīvi demonstrē politiskos muskuļus un panāk visu, ko vēlas. Viņi ir apraduši ar premjera un “Jaunās Vienotības” stilu un rīkojas, manuprāt, ļoti profesionāli, iegūst aizvien jaunas ietekmes zonas un placdarmus, ko nedara neviens cits,” saka “Saskaņas” līderis, kurš uzskata, ka premjerministrs šajā situācijā ir zaudētāja lomā, jo M. Golubevas neaizstāvēšanu pašreizējie politiskie sabiedrotie priekšvēlēšanu laikā noteikti neaizmirsīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā