Sociāldemokrāti pamet "Apvienību Latvijai" un dodas pie pieredzējušāka precinieka – ZZS

Nav pagājis pat mēnesis, kopš Latvijas Sociāldemokrātiskā partija un “Par cilvēcīgu Latviju” paziņoja par partiju apvienības “Apvienība Latvijai” dibināšanu, bet šī apvienība jau pašķīdusi. Sociāldemokrāti nolēmuši pievienoties nesen dalīšanos piedzīvojušajai Zaļo un zemnieku savienībai. “Par cilvēcīgu Latviju” pārstāvji dusmas par šādu gājienu gan neturot.
LSDSP līderis Jānis Dinevičs (no labās) atzīst, ka sadarbība ar ZZS palikušajiem zemniekiem partijai ir izdevīgāka. Arī ZZS līderis Armands Krauze tam piekrīt un piebilst, ka abas partijas viena otru papildinās ©F64

Par LSDSP un PcL veidoto partiju apvienību “Apvienība Latvijai” abu politisko organizāciju līderi paziņoja 2. maijā, kad sociāldemokrātu līderis Jānis Dinevičs solīja, ka neatkarīgi no 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem šis sadarbības projekts ir ilgtermiņa.

Četras dienas pēc šī paziņojuma publiski kļuva zināms, ka viens no Zaļo un zemnieku savienību veidojošajiem politiskajiem spēkiem - Latvijas Zaļā partija - pamet apvienību, un jau pēc pāris nedēļām pa vecpilsētu sāka klejot runas, ka sociāldemokrātiem tīkamāka tomēr šķiet partnerība ar Latvijas Zemnieku savienību. Oficiālas šīs ziņas kļuva 30. maijā, kad ZZS paziņoja, ka sociāldemokrāti tai vēlas pievienoties.

Šāda notikumu attīstība varētu likt domāt, ka “Apvienībā Latvijai” palikušie PcL pārstāvji būs vismaz nedaudz pikti par tik strauju “ilgtermiņa projekta” izjukšanu, taču PcL līderis Māris Možvillo gana pārliecinoši pauž pretējo.

“Neviens nevienu nav uzmetis. Nekas nav zudis, no apvienības LSDSP izstājās, bet mēs skaļi neraudājām un nešķīrāmies kā ienaidnieki. Vārds “uzmeta” netiek lietots, tas ir process, tā ir politika,”

saka M. Možvillo un sola, ka sabiedrība drīz vien atkal dzirdēs gan par “Apvienību Latvijai”, gan par PcL.

Arī LSDSP līderis J. Dinevičs, kura vadīto organizāciju pievienoties aicināja ZZS, skaidro, ka lēmums pamest “Apvienību Latvijai” bijis pragmatisks un ar partneriem nopietni pārrunāts.

“Sanāca tā, ka ZZS pieņēma valdes lēmumu, ar kuru uzaicināja iestāties kā pilntiesīgu sadarbības partneri. Ir skaidrs, ka dalība tādā apvienībā varētu būt produktīvāka nekā dalība “Apvienībā Latvijai”. Nopietni runājām un savstarpēji vienojāmies, ka varam šo apvienību pārtraukt,” saka J. Dinevičs un uzsver, ka pilnībā sadarbība netiks pārtraukta. Proti, ZZS ir atvērta arī citu politisko organizāciju pārstāvjiem.

“ZZS valdes lēmumā ir punkts, ka citas partijas arī var deleģēt savus kandidātus izskatīšanai ZZS valdē. Principā viss trīs puses var turpināt zināmu sadarbības formu, kas arī šobrīd notiek,” skaidro J. Dinevičs.

To, ka ZZS pievienojas ne tikai LSDSP, bet arī citi “Apvienības Latvijai” biedri, apliecina arī ZZS līderis Armands Krauze. “ZZS aicināja LSDSP, bet mēs esam atvērti arī citiem. Mums joprojām ir vienošanās ar “Apvienību Latvijai”,” skaidrojot, ka ZZS ir atvērta cilvēkiem no citām partijām, saka politiķis.

A. Krauze stāsta, ka ZZS sarunas ar LSDSP bijušas arī iepriekš, bet pēc zaļo paziņojuma, ka tie apvienību pamet, tās atsāktas ar lielāku jaudu. “Mēs un LSDSP esam konservatīvi domājoši attiecībā uz Satversmē nostiprinātajām vērtībām,” saka A. Krauze. Turklāt ZZS un LSDSP viens otru papildinot - ZZS un tās karogu nest turpinošā Latvijas Zemnieku savienība sevi pozicionē kā ekspertus lauku un reģionu jautājumos, bet LSDSP esot speciālisti pilsētniekiem svarīgajos jautājumos. “Mēs esam divas ļoti pieredzējušas partijas. Zemnieki un LSDSP piedalījās Satversmes veidošanā un neatkarības atjaunošanā,” saka A. Krauze.

Interesanti, ka uz īsu brīdi ZZS, kuru vēsturiski veidojušas divas partijas, nu būs trīs politiskās organizācijas - ZZS valde par LSDSP uzņemšanu lems agrāk, nekā Latvijas Zaļā partija būs pieņēmusi oficiālu lēmumu par izstāšanos no ZZS.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā