Ulda Pīlēna politbiedrība ir īstermiņa projekts

Ulda Pīlēna biedrība “Apvienotais Latvijas saraksts”, kura apvieno dažādu jomu profesionāļus, kas nevēlas stāties partijās, bet ir apņēmības pilni palīdzēt valstij pārdzīvot neizbēgamo krīzi, ir īstermiņa projekts. Tās darbība paredzēta vien nākamos četrus gadus jeb tikai uz 14. Saeimas sasaukuma laiku.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Par to īsi pēc biedrības dibināšanas sapulces aizvadītajā piektdienā paziņoja biedrības dibināšanas iniciators, būvuzņēmējs U. Pīlēns. Ja biedrības biedri uzskatīs, ka tā nav tikusi galā ar izvirzītajiem mērķiem, tās biedri varēšot rosināt biedrības reorganizāciju un kļūt par pastāvīgu organizāciju, kas sniedz padomus pie varas esošajiem.

Savukārt mērķi biedrībai ir ambiciozi.

Organizācijas biedru galvenais mērķis ir pašpietiekamas valsts izveide, bet tas nozīmējot pašpietiekamību gan energo, gan drošības, gan arī sociālajos jautājumos. Saskaņā ar U. Pīlēna un viņa ap sevi pulcēto aktīvistu naratīvu Latvija visos šajos un ne tikai šajos jautājumos no Lietuvas un Igaunijas atpaliek tāpēc, ka trūkst labu vadītāju. “Laba ideja ar sliktu menedžmentu dzīvo īsāk nekā slikta ideja ar labu menedžmentu,” saka U. Pīlēns.

Viņa vārdiem: biedrībā pulcējušies profesionāļi, kas ir gatavi palīdzēt valstij ar savu kompetenci un “uzlabot to, kas pēdējo piecu gadu laikā nav gājis gludi”. Viņaprāt, biedrības locekļi ir profesionāļi, kuriem ir pieredze krīzes pārvaldībā. Apvienība ir dibināta kā krīzes menedžmenta biedrība.

Redzamākās šīs krīzes menedžmenta biedrības sejas pārstāv Latvijas Darba devēju konfederāciju. Biedrībā iestājusie gan konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, gan prezidents Andris Bite un tās padomē strādājošā Aiva Vīksna un Andris Kulbergs. Dibinātāju vidū ir arī bijušais Valsts policijas Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs un bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs, kas ievērojamu popularitāti guvis, komentējot un analizējot norises Krievijas uzsāktajā karā Ukrainā.

U. Pīlēns neslēpj, ka lielākā daļa no biedrības dibinātājiem startēs nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tiesa, pagaidām par gatavību to darīt paziņojis tikai I. Rajevs, kurš lēmumu pievienoties U. Pīlēna biedrībai cita starpā skaidro arī ar dusmām par to, ka Lietuva un Igaunija Latviju uzskata par vājāko posmu Baltijas valstu aizsardzībā. A. Velša klātbūtne gan vedina domāt, ka U. Pīlēna biedrībai ir kandidāts ne tikai aizsardzības, bet arī iekšlietu ministra amatam.

Biedrība, kura būs topošās partiju apvienības - Liepājas partija, Latvijas Zaļā partija un Latvijas Reģionu apvienība - kodols, šķiet, iecerējusi mainīt arī jau gadiem ierasto sarkano līniju politiku, kuru reiz neveiksmīgi centās iznīdēt Valdis Zatlers.

Proti, biedrība vēlas sadarboties teju ar visiem politiskajiem spēkiem. Vienīgā sarkanā līnija būšot potenciālās sadarbības partijas nostāja Ukrainas jautājumā. Kā zināms, no pašlaik populārākajām partijām tikai vienas - Latvijas Krievu savienības - nostāja ļauj objektīvi apšaubīt tās nostāšanos demokrātijas un tiesiskuma pusē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā