Jura Juraša dalību Ukrainas aizsardzības karā “Konservatīvie” kapitalizēs Vidzemē

Priekšlaikus zaudējusi vienu no saviem spilgtākajiem līderiem, bet cita politisko potenciālu rūdījusi kara apstākļos, partija “Konservatīvie” pārgrupējusi savus spēkus un, virzot savu priekšsēdētāju Jāni Bordānu premjerministra amatam, ir gatava startēt 14. Saeimas vēlēšanās un dažās nozarēs izkonkurēt pašreizējās koalīcijas partnerus.
©Konservativie

Kaut arī socioloģisko aptauju rezultāti “Konservatīvajiem” nesola spilgtas uzvaras, organizācija, aizvadot pirmos četrus gadus Saeimā, ir izdarījusi secinājumus un atbilstoši tiem izvēlējusies savus līderus vēlēšanu apgabalos.

Kaut arī jau pagājuši vairāk nekā divi gadi, kopš mūžībā pāragri aizgāja viena no pazīstamākajām “Konservatīvo” līderēm Juta Strīķe, un pie jaunās situācijas pierast bijis pietiekami daudz laika, nevar noliegt, ka viņas “prombūtne” nesarežģīja vēlēšanu saraksta veidošanu. Iepriekšējās vēlēšanās viņa nenoliedzami bija piemērotākais līderis Rīgas sarakstā, bet nu viņas vietā stājusies izglītības ministre Anita Muižniece, kas iepriekšējās vēlēšanās ar piekto numuru startēja Vidzemē un par izglītības ministri kļuva tikai pēc tam, kad Ilga Šuplinska zaudēja “Konservatīvo” atbalstu un demisionēja.

Satiksmes ministra amats arī Tālim Linkaitam palīdzējis iegūt augstāku vietu. Pirms četriem gadiem viņš Rīgā balotējās ar ceturto numuru, tagad viņš jau ir otrais sarakstā.

Atbilstoši ieņemamajam amatam organizācijā partijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns izvirzīts premjerministra amatam un vadīs vēlēšanu sarakstu Vidzemē. Gluži tāpat kā pirms četriem gadiem, kad viņa labā roka bija Evija Zālīte-Grosa. Šoreiz viņa tik augstu vietu, kas lielā mērā sola iekļūšanu Saeimā, nevienā sarakstā nav ieguvusi. Viņas vietā šogad ielikts Burtniekos un Valmierā augušais vidzemnieks Juris Jurašs, kas iepriekšējās vēlēšanās vadīja Kurzemes sarakstu.

J. Jurašs nepilnu mēnesi pēc Krievijas uzsāktā pilna apmēra kara Ukrainā nolika Saeimas deputāta mandātu un devās uz Ukrainu palīdzēt tās tautai aizstāvēties. Par to, ko viņš Ukrainā dara, ir ļoti skopa informācija, taču daudzu pieņēmums, ka došanās karot uz Ukrainu tiks izmantota arī priekšvēlēšanu kampaņā, ir apliecinājies kā pareizs. Partijas priekšvēlēšanu izdevumā publicēta intervija ar viņu par to, kā tika izlemts doties uz Ukrainu, kā viņš jūtas kara apstākļos un tamlīdzīgi.

Kaut arī priekšvēlēšanu programmā vairs nav atrodams punkts par vairāku ministriju apvienošanu, J. Bordāns norāda, ka šī iecere nekur nav pazudusi un tiks realizēta, ja to ļaus nākamo koalīciju veidojošo partiju spēku samēri. “Konservatīvie” ir gatavi šādam scenārijam, un to līderis uzskata, ka J. Jurašs pēc Ukrainā pavadītā laika būtu pats piemērotākais apvienotās iekšlietu un aizsardzības ministrijas amatam.

Pēc “KPV LV” patriekšanas no koalīcijas par labklājības ministru kļuvušais Gatis Eglīts arī nomainījis pozīciju vēlēšanu sarakstā un vēlēšanu apgabalu. 13. Saeimas vēlēšanās viņš ar otro numuru kandidēja Rīgā, bet tagad viņam dots uzdevums pievērst “Konservatīvajiem” Zemgales vēlētājus.

To, ka viņš atrodas pareizā vietā, darbojoties 13. Saeimā, pierādījis Sandis Riekstiņš jeb, J. Bordāna vārdiem sakot, “cilvēks no tautas”. Arī šogad viņš būs otrais numurs Zemgalē.

Savukārt uz Kurzemi no Zemgales saraksta pirmās pozīcijas pārsūtīts Krišjānis Feldmans, bet otrais numurs arī no Kurzemes pārsūtītais Uldis Budriķis. Uzticīgs savam vēlēšanu reģionam ir Juris Rancāns, kurš, par spīti redzamajam amatam Saeimā - Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs -, saraksta rangā nav pakāpies un saglabājis otro pozīciju. Pirmā pozīcija, kura 13. Saeimas vēlēšanās bija I. Šuplinskai, uzticēta Balvu novada domes deputātam un tieslietu ministra J. Bordāna padomniekam Aldim Bukšam, kas Saeimas vēlēšanās piedalās pirmo reizi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā