Nacionālā apvienība valsti grib pārvaldīt kā pašvaldību

Gaidot krīzi, līdzīgi skarbajiem deviņdesmitajiem gadiem būvuzņēmēja Ulda Pīlēna projekta “Apvienotais saraksts” tēlā atdzimusi ideja par to, ka valsts kā uzņēmums ir jāvada profesionāļiem. Savukārt visādi citādi konservatīvā Nacionālā apvienība ir nākusi klajā ar relatīvi jaunu ideju – valsts jāvada kā pašvaldība, un neviens to nespēšot izdarīt labāk par Siguldas novada pašvaldības vadītāju Uģi Mitrevicu.
Uģis Mitrevics uzskata, ka viņš Siguldu padarījis par vienu no labākajām valsts pašvaldībām un tādēļ viņa vadītā valdība Latviju spēs padarīt par veiksmīgāko starp Baltijas republikām ©Ģirts Ozoliņš/F64

Līdz šim Nacionālā apvienība premjerministra amatam virzīja Eiropas Parlamenta deputāta Robertu Zīli, kurš pie valdības veidošanas tā arī nekad netika. Šoreiz R. Zīle pat teorētiski nebija gatavs uzņemties valdības veidotāja funkciju, jo ir kļuvis par Eiropas Parlamenta viceprezidentu. Politiķis uzskata, ka šajā amatā viņš Latvijas labā var izdarīt vismaz tikpat daudz kā būdams premjerministrs.

Tādēļ Nacionālajai apvienībai nācās meklēt jaunu premjerministra amata kandidātu, un pretēji vairākām koalīcijas partijām, kas šim amatam virza partijas priekšsēdētāju, bet līdzīgi Zaļo un zemnieku savienībai tā deleģējusi savas veiksmīgākās pašvaldības vadītāju - U. Mitrevicu.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars, kas Vidzemes vēlēšanu apgabala sarakstā ir otrais numurs aiz U. Mitrevica, norāda, ka pašvaldību vadītāji bieži vislabāk zina cilvēku problēmas un viņiem jāspēj ar tiem sarunāties. Šīs Nacionālās apvienības ieskatā ir īpašības, kas lieti noderēs premjerministram, jo plaisa starp valsts vadību un sabiedrību kļūst aizvien lielāka.

Turklāt U. Mitrevica spējas apliecinot fakts, ka Sigulda ir viena no “izcilākajām pašvaldībām”, kurā iedzīvotāju skaits, pretēji citām pilsētām, kļūst tikai lielāks. Uz to, sakot, ka, kandidējot uz Saeimu, viņam ir “padarīta darba sajūta”, norāda arī pats U. Mitrevics.

Viņš gan atšķirībā no “Konservatīvajiem” nesola padarīt Latviju par vienu no veiksmīgākajām valstīm Eiropā vai kā “Latvija pirmajā vietā” - par ziemeļu Dubaiju. U. Mitrevics būs sasniedzis savu mērķi, ja Latvija kļūs par veiksmīgāko Baltijas republiku.

Uz to, ka U. Mitrevics Siguldas novadā patiešām tiek augstu vērtēts, norāda iepriekšējās pašvaldību vēlēšanas. Pērn viņš neapšaubāmi bija atbalstītākais politiķis novadā, bet viņa pārstāvētais saraksts, kurā bija iekļauti arī kandidāti no Latvijas Zaļās partijas un Latvijas Reģionu apvienības, saņēma 55,73% balsu. Arī 2017. gada pašvaldību vēlēšanās U. Mitrevica saraksts svinēja grandiozu uzvaru - 75,86% balsu. Vai ar to pietiks, lai svinētu uzvaru arī visā Vidzemē, rādīs laiks, bet vēsturiski Vidzeme ir viens no Nacionālajai apvienībai labvēlīgākajiem vēlēšanu apgabaliem.

Ļoti iespējams, ka Nacionālās apvienības veiksmi vēlēšanās netieši palīdzēs kaldināt arī Krievijas izvērstais karš Ukrainā. Proti, partijas līderi ne bez pamata tagad var teikt un pie iespējas vienmēr atgādina, ka viņi par Krievijas patieso dabu brīdinājuši jau gadiem, bet līdz šim viņos reti kurš vēlējies ieklausīties. “Tagad pat aklajam ir redzams, ka Nacionālajai apvienībai bijusi taisnība,” saka R. Dzintars.

Tādēļ organizācijas priekšvēlēšanu programmā liela uzmanība pievērsta drošības jautājumiem. Nacionālā apvienība līdzīgi citām partijām sola stiprināt austrumu robežu un spodrināt latgalisko garu, veicināt Kremļa politiku atbalstošo ārvalstnieku izraidīšanu, aktīviem zemessargiem nodrošināt budžeta vietas valsts augstskolās un realizēt citus drošību veicinošus pasākumus.

Rīgā Nacionālās apvienības līdere būs Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kuras labā roka - kultūras ministrs Nauris Puntulis. Pie izdevības viņš ir gatavs turpināt vadīt Kultūras ministriju.

Zemgales saraksta līderis būs Saeimas deputāts Edvīns Šnore, bet bijušais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs kandidēs ar otro numuru. J. Vitenbergu ministra amatā nomainījusī Ilze Indriksone būs Kurzemes saraksta līdere, bet viņas biroja vadītājs Artūrs Butāns kandidēs ar otro numuru.

Latgalē, kur Nacionālajai apvienībai tradicionāli ir sliktākie vēlēšanu rezultāti, saraksta līderis ir Saeimas deputāts Edmunds Teirumnieks, bet kultūras ministra biroja vadītāja Marika Zeimule kandidēs ar otro numuru.

Izmantojot izdevību norādīt uz konkurentu vājībām, R. Dzintars uzsvēra, ka Nacionālā apvienība nav rīkojusies līdzīgi dažai konkurentei, kas pēdējā brīdī sarakstā iekļauj sabiedrībā labi pazīstamus cilvēkus, ar kuriem nereti neizdodas sastrādāties, un tas grauj partiju no iekšienes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā