No 1 līdz 1048: tik reižu Saeimas deputāti ir uzstājušies debatēs četru gadu laikā

Tautas sakāmvārds vēsta – runāšana sudrabs, klusēšana zelts. Šim padomam centusies sekot vai pat burtiski ievērot puse Saeimas deputātu, kuri vairāk nekā 450 13. Saeimas pilnvaru laikā sasauktajās sēdēs uzstājušies vien dažus desmitus reižu.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Taču politikā senās tautas gudrības ne vienmēr der. Uzstāšanās Saeimas debatēs ir būtisks komunikācijas ar vēlētājiem veids, kas palīdz veidot politiķa tēlu un būvēt politisko kapitālu, par kuru dividendes tie saņem vēlēšanās. Debatēs aktīvākie ir bijuši opozīcijas deputāti, kuriem pieeja mediju tribīnei ir krietni ierobežotāka par lēmumu pieņēmējiem no valdošās koalīcijas.

Parasti Saeima gan nesanāk tik bieži. Piemēram, 12. Saeima sanāca tikai uz 222 sēdēm, bet 11. Saeima - 151 sēdi. Šīs Saeimas saspringto dienas kārtību noteica Covid-19 pandēmija un nepieciešamība pieņemt neskaitāmus likumprojektus, lai cīnītos ar tās sekām.

Tāpēc arī aktīvāko debatētāju uzstāšanās reižu skaits ir ievērojams. Debašu rekordists, Saeimas Zaļo un zemnieku savienības frakciju pārstāvošais Viktors Valainis tribīnē ir kāpis 1048 reizes. Turklāt viņš, atšķirībā no citiem debašu topa līderiem, ir biežākais dalībnieks parlamentāriešu viedokļu apmaiņā, jo katrā Saeimas sesijā viņš ir aktīvāko debatētāju sarakstā.

Iespējams, viņa hiperaktivitāte skaidrojama ar faktu, ka, pirms Latvijas Zaļā partija un Liepājas partija izlēma pamest ZZS veidojošo partiju savienību, viņš bija viens no trim ZZS kandidātiem premjerministra amatam un ar savu uzstāšanos vēlējās sev nostiprināt kompetenta un aktīva politiķa tēlu.

Otrs aktīvākais debašu dalībnieks ir no nu jau izjukušā “KPV LV” saraksta Saeimā ievēlētais Aldis Gobzems. Viņš uzstājies 866 reizes. Ņemot vērā, ka A, Gobzemam patika runāt un gānīt valdošo koalīciju pie mazākās iespējas un pandēmija šādam darba stilam deva ļoti piemērotu augsni, iespējams, šis skaitlis būtu vēl lielāks, taču A. Gobzems sasniedzis citu rekordu, kas liedza piedalīties Saeimas darbā. Proti, viņš, ir vienīgais Saeimas deputāts, kas par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu divas reizes izslēgts no dalības sešās parlamenta sēdēs.

Trešā aktīvākā debatētāja ir no “Saskaņas” saraksta ievēlētā Jūlija Stepaņenko, kura kolēģus parlamentā uzrunājusi 834 reizes. Arī viņas uzstāšanās intensitāte cieši saistīta ar pandēmiju un obligāto vakcināciju, taču arī budžeta pieņemšanas procesā viņai bija daudz sakāmā.

Pirmais koalīcijas pārstāvis debatētāju topā parādās desmitajā vietā - Jaunās konservatīvās partijas, kas tagad pārdēvējusies par “Konservatīvajiem”, līderis Krišjānis Feldmans debatēs iesaistījies 252 reizes.

Tradicionāli koalīcijas pārstāvji nav tik aktīvi debatēs. To nosaka nu jau iesakņojusies tradīcija galvenos lēmumus pieņemt valdības, koalīcijas padomes un frakciju sēdēs, lai atliek tikai nostiprināt tos balsojumā bez liekām debatēm, bet K. Feldmanam patīk iesaistīties diskusijās, it sevišķi tad, ja disputa pretiniekam var atgādināt kādu ne sevišķi tīkamu detaļu no tā pārstāvētā politiskā spēka vēstures.

Otrs aktīvākais ir Nacionālo apvienību pārstāvošais Jānis Dombrava, kurš debatējis 180 reižu, un statistika liecina, ka visaktīvākais šī sasaukuma laikā viņš bijis 2022. gada ziemas sesijā, kas ilga no 6. janvāra līdz 11. aprīlim. Šajā laikā Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja likumu par 40 miljonu eiro labas gribas atlīdzinājumu ebreju kopienai, pret ko skaļi protestēja Nacionālā apvienība. Tāpat tika pieņemti arī pirmie lēmumi par Krievijas uzsāktā kara Ukrainā nosodīšanu, kas Nacionālajai apvienībai deva pamatu atgādināt, ka ar saukli “Krievi nāk” tā par Krievijas koloniālo dabu brīdinājusi jau gadiem.

Statistiski visneaktīvākās deputātes ir “Saskaņu” pārstāvošā Zenta Tretjaka un “Jauno Vienotību” pārstāvošā Alīna Gendele, taču te jāatgādina, ka abas deputātes, nākot savu priekšgājēju vietā, amatā stājās tikai šogad. Šai kategorijai pieskaitāmi arī Ieva Akuratere (JKP, viena uzstāšanās reize), Normunds Dzintars (NA, viena reize), Ainārs Vilciņš (KPV LV, divas reizes) un Līva Kreituse (JKP, viena reize).

Taču ir vēl 19 deputātu, kas gandrīz četru gadu laikā Saeimas tribīnē kāpuši desmit un mazāk reižu. Aktīvākais no neaktīvajiem ir Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Jānis Dūklavs, kurš debatēs iesaistījies desmit reizes, viņam ar astoņām reizēm seko no Nacionālās apvienības saraksta ievēlētais Romāns Naudiņš, kurš šo organizāciju domstarpību pandēmijas jautājumu dēļ nu ir pametis. Bet trešais aktīvākais klusētājs ir “Saskaņu” pārstāvošais Ivans Ribakovs, kas debatēs iesaistījies septiņas reizes. Arī pats nerunīgākais Saeimas deputāts ir no “Saskaņas”. Vladimirs Nikonovs četru gadu laikā debatēs piedalījies veselu vienu reizi!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā