APSKATS: Ko vērts aplūkot Jelgavā

Idejas brīvdienām: ko apskatīt Jelgavā.
©Publicitātes foto

Majestātiskā Jelgavas pils

Jelgavas pils ir ievērojamā Krievijas galma arhitekta itāļa Frančesko Bartolomeo Rastrelli agrīnā perioda darbs un viens no retajiem Jelgavas arhitektūras pieminekļiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Lielākā baroka pils Baltijas valstīs, kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, Kurzemes guberņas administratīvais centrs, šodien Latvijas Lauksaimniecības universitātes galvenā mītne.

Publicitātes foto

Pils celta 13. gs. Livonijas ordeņa pils vietā. 1738. gadā pēc Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta sāk būvēt jauno pili. Celtniecība noritēja divos posmos (1738. - 1740. gads; 1763. - 1771. gads). Pils vairākkārt degusi. Vislielākie postījumi ēkai nodarīti Otrajā pasaules kara laikā, kad 1944. gada jūlija beigās pili nodedzināja un Latvijas Lauksaimniecības akadēmija (LLA) beidza pastāvēt. 1956. gadā sākās pils atjaunošanas darbi un LLA pakāpeniski no Rīgas pārcēlās atpakaļ uz Jelgavas pili.

Avots: visit.jelgava.lv

Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja vērtīgās kolekcijas

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja ēka pazīstama ar vēsturisko nosaukumu “Academia Petrina”, celta 1775. gadā pēc pēdējā Kurzemes un Zemgales hercoga Pētera Bīrona ierosmes agrākās hercogu pilsētas pils vietā. Tajā atradusies pirmā augstskola Latvijas teritorijā, kur savulaik mācījušies Lietuvas un Latvijas pirmie prezidenti.

Publicitātes foto

Muzeja ekspozīcijas vēsta par nozīmīgām vēsturiskām norisēm no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām Jelgavā un novadā. Vislielākā muzeja krājuma vērtība ir latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa (1887. ‒ 1975. gads) darbu kolekcija. Muzejs piedāvā interaktīvas izstādes, izglītojošas programmas un ekskursijas dažādām vecuma grupām.

Publicitātes foto

Muzeja ēkā ir iespēja uzkāpt tornī un vērot apkārtnes panorāmu no nelielā balkona. Tornis kā viena no Jelgavas arhitektoniskajām dominantēm piedāvā iespēju redzēt no putna lidojuma ne tikai pilsētas mūsdienu apbūvi, bet arī piedzīvot savdabīgu “ceļojumu laikā”, aplūkojot uz katru debespusi vērstus informatīvos plakātus par Jelgavas pagājušo laiku godību. Muzeja speciālistu sagatavotā vēsturiskā informācija torņa iekštelpā sniedz ieskatu pagātnē, kur stāstos un fotoattēlos var vērot katrā debespuses virzienā reiz atrodošās ēkas un ielas, kuras šodien vairs nevaram redzēt.

Avots: visit.jelgava.lv

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis ar panorāmas skatu

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu tornis ir viens no apmeklētākajiem tūrisma objektiem Jelgavā. Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcu sāka celt 1574. gadā pēc Kurzemes un Zemgales hercoga Gotharda Ketlera pavēles. Tā bija pirmā no jauna uzceltā luterāņu mūra baznīca Eiropā un lielākā baznīca Zemgalē. Pēc baznīcas nopostīšanas 1944. gadā tā vairs netika atjaunota, tomēr zvanu tornis savu vietu saglabāja. 2010. gada novembrī pēc vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem Sv. Trīsvienības baznīcas zvanu tornis atdzima jaunā veidolā.

Atjaunotajam tornim ir deviņi stāvi. Šeit izvietotas trīs mūsdienīgas un interaktīvas vēstures ekspozīcijas: “Zemgale - Latvijas prezidentu šūpulis”, “Jelgava un Sv. Trīsvienības baznīca laikmetu griežos” un “Tautastērps Zemgalē”.

Publicitātes foto

9. stāvā iespējams apskatīt gleznu izstādi, bet no skatu laukuma, 37 metru augstumā, var vērot Jelgavas pilsētas panorāmu uz visām debespusēm.

Avots: visit.jelgava.lv

Mītavas tilts un promenāde romantiskām pastaigām

Dodoties pastaigā pa 2012. gadā atklāto gājēju tiltu pāri Driksas upei un pa J. Čakstes bulvāra promenādi, būs iespējams vērot pilsētu no jauna skatpunkta un izjust romantisko noskaņu, ko veido laternu gaismu spēles ar Driksas ūdeņiem.

Jelgavas pilsētā gar Driksas upi ir izbūvēta divu līmeņu promenāde, skatu laukumi un Baltijas valstīs unikāls gājēju tilts, kam Jelgavas iedzīvotāji ir devuši pilsētas vēsturiskā nosaukuma - Mītava - vārdu.

Publicitātes foto

Mītavas tilts savieno pilsētas centru ar Pasta salu. 150 metrus garais tilts ar diviem piloniem, kuru virsotnes sasniedz 25 metru augstumu, nolaists 28 vantīs. Tilta apkārtnē izveidotas gājēju pārejas un promenāde ar veloceliņu gar Driksas upi, izbūvēti krasta nostiprinājumi un gājēju atpūtas zona. Zem Driksas tilta ir izbūvēts pontona tilts un pāri kanālam ir rekonstruēts tilts uz Pasta salu.

Avots: visit.jelgava.lv

Strūklaka ar laimīgo lietussarga rokturi

Publicitātes foto

Nezinu, vai pasaulē ir vēl kāda vieta, kur studentiem par godu būtu izveidota skulptūra ‒ strūklaka. Taču tāda ir Jelgavā. 2013. gada 2. septembrī Jelgavā pie Mītavas tilta tika atklāta tēlnieka Kārļa Īles veidotā skulptūra ‒ strūklaka “Jelgavas students”. 2,25 metrus augstā skulptūra veidota no bronzas, tā sver aptuveni 450 kg. Tēlainais Jelgavas students iemūžināts, ejot pa peļķēm, kas veidotas no tērauda, bet pa lietussargu tek ūdens. Pats mākslinieks “Jelgavas studentam” devis vārdu Jēkabs Ceriņš, stāsta, ka studenta dzimšanas diena ir 26. jūlijā un viņš mācās 3. kursā. Studenta lietussarga rokturim ir īpašs spēks - jāiedomājas vēlēšanās un jāpieskaras rokturim, tad tā piepildīsies.

Avots: visit.jelgava.lv

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā